Mis jij warmte in jouw huis? Breng meer balans aan met deze tips
koel interieur gezelliger maken

Mis jij warmte in jouw huis? Breng meer balans aan met deze tips

Regelmatig krijg ik de vraag hoe je meer warmte in een interieur kunt aanbrengen. Zeker als je van een stoer en industrieel interieur houdt dan kan je als je niet uitkijkt teveel doorslaan in kille materialen, waardoor een huis er koud en ongezellig uit kan zien.

Ook bij een minimalistisch interieur loop je sneller risico op een kil interieur als je niet goed weet waar op te letten bij de keuzes voor de inrichting.

Gelukkig kan je met een aantal aanpassingen de woonkamer of een andere ruimte in huis er alsnog gezellig en stijlvol uit laten zien. In dit artikel deel ik graag een aantal tips om meer balans in huis aan te brengen, zodat jouw interieur er alsnog warm uitziet.

Oorzaken van een kil en koel interieur

Om meer warmte in huis te halen is het belangrijk eerst goed te begrijpen waarom de ruimte er kil en ongezellig uitziet. En we hebben het hier natuurlijk niet over de temperatuur, maar over de uitstraling van de ruimte.

Ik zet de belangrijkste oorzaken van een kil interieur op een rij.

Koele kleuren

Hou jij vooral van kleuren als blauw, groen, zwart of grijs dan heb je meer kans op een kil interieur als je de verkeerde tinten uitkiest. Natuurlijk zijn er ook warme tinten blauw, groen en grijs, maar als jij alleen maar voor kille tinten kiest en geen balans aanbrengt in je interieur dan heb je een grote kans op een koud en ongezellig interieur.

Ook als je alle muren wit verft en een koele wittint uitkiest, zoals RAL 9003 of RAL 9016 dan kan je interieur er saai en ongezellig uitzien.

Dit hoeft natuurlijk niet, maar alles draait om balans. Wees je bewust dat als je voor één van deze tinten kiest je er iets warms tegenover moet zetten voor meer balans.

Betonlook vloer

Een betonlook vloer is ontzettend populair en dat snap ik wel. Je kunt deze uitstraling in allerlei soorten vloeren krijgen, van pvc, gietvloer tot tegelvloer.

Maar als je voor een kille grijze vloer kiest dan heeft dit wel een veel koelere uitstraling dan bijvoorbeeld een houten vloer. Dit is niet erg als je straks in de aankleding er voldoende warmte tegenover zet.

In onze woonkamer ligt ook een grijze, koele tegelvoer. Doordat hier iets reliëf en een bruine ondertoon in zit oogt de vloer al een stuk minder kil, maar heeft hij wel de stoere, industriële uitstraling die we graag willen.

Harde materialen

Te veel harde materialen in een ruimte zorgen er ook voor dat een ruimte er kil en ongezellig uit kan zien. Denk aan tegels, staal, natuursteen en glas. Ook hier kan je weer balans aanbrengen door het te combineren met warme materialen.

Rechte vormen

Naast kleuren en materialen kan een ruimte er ook kil en ongezellig uitzien als je alleen maar voor rechte en strakke vormen kiest.

Kijk maar eens rond in je interieur. Is alles strak en recht? Grote kans dat als je dit combineert met een aantal ronde en organische vormen het er direct een stuk warmer uitziet.

Breng warmte aan met deze tips

Nu je weet wat de oorzaak is van een kil en ongezellige inrichting, deel ik graag een aantal tips hoe je je interieur er gezelliger uit kunt laten zien.

Warme kleur op de muur

Kleur is van grote invloed op de ruimte. Als je in één keer veel impact wilt maken kan je dus het beste kiezen voor een warme kleur op de muur.

Dit hoeft echt geen intense knalkleur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld ook kiezen voor taupe of warm grijs op de muur. Of kies bijvoorbeeld voor een warm wit op de muur. Zo straalt de ruimte toch meer warmte uit, zonder veel kleur aan te hoeven brengen.

Planten voor meer gezelligheid

Een woonkamer wordt direct een stuk warmer als je een aantal planten of een groot boeket bloemen in de kamer zet. Als je nog geen planten hebt dan is de kneusjesbox een goed begin om voor weinig geld veel planten te kopen.

En heb je echt geen groene vingers? Kies dan voor een aantal kunstplanten. Dit is niet helemaal hetzelfde, maar je inrichting zal er toch direct een stuk warmer uitzien.

planten meer warmte interieur

Leg een vloerkleed op een kille vloer

Tijdens interieuradviezen kom ik nog heel vaak tegen dat mensen geen vloerkleed in de zithoek hebben liggen. Dit is zonde, want zeker bij een kille vloer breng je direct zo heel veel warmte aan in de ruimte.

Soms is het een bewuste keuze om geen vloerkleed neer te leggen, maar meestal wordt het vergeten of durft men geen keuze te maken.

Als je niet teveel geld aan een vloerkleed wilt uitgeven dan kan je bij Leen Bakker of Kwantum terecht voor leuke vloerkleden voor een mooie prijs.

details warm interieur

Kies voor organische vormen

Ronde en organische vormen geven meer sfeer aan een ruimte. Denk aan organisch gevormde salontafels, een rond kussen op de bank, bloempotten met ronde vormen of een mooi gevormd kunstwerk aan de muur.

Het hoeft dus niet meteen groots, maar door voor accessoires in sierlijke vormen te kiezen breng jij warmte aan in je interieur.

Zachte en warme materialen voor meer warmte

Een vloerkleed is niet het enige wat kan helpen om een interieur er minder kil uit te laten zien. Door in een kil interieur voor meer warme en zachte materialen te kiezen creëer je meer balans.

Denk aan een lekker zacht plaid op de bank, een macramé wandhanger of katoenen wandkleed, een bank van ribstof of stoelen van velours. Kijk bijvoorbeeld eens bij deze wandkleden waarmee je meer warmte aanbrengt in huis.

Ook rotan accessoires zoals vloerkleden, lampen, wandhangers en manden zorgen voor meer balans in huis.

Met deze tips tover jij een kil en ongezellig interieur om in een warm en gezellig familiehuis.

Vind jij het lastig de juiste kleuren en meubels te vinden die passen bij jouw interieur en stijl? In een interieuradvies laat ik je zien welke kleuren, meubels en accessoires perfect matchen bij jouw huis.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven