5 ideeën voor een achterwand in de keuken
spatwand keuken

5 ideeën voor een achterwand in de keuken

Ben jij op zoek naar een oplossing voor de achterwand in de keuken? Ik kan mij voorstellen dat je gek wordt van de vetvlekken op de witte muur en een oplossing zoekt om niet steeds tomatensaus, olie en andere rommel van de keukenwand te moeten poetsen.

Als je net gekozen hebt voor een nieuwe keuken dan is de muur achter het fornuis misschien nog wel wit, omdat je nog geen keuze hebt gemaakt voor een spatscherm voor je keuken.

Grote kans dat je dit dan alsnog snel wilt doen. Ook op onze muur zat in het begin gewoon witte verf, maar ik kwam er al snel achter dat dit geen doen was en ik op deze manier kon blijven poetsen zonder resultaat.

Wij hebben uiteindelijk gekozen voor tegels, maar er zijn meer oplossingen voor een spatscherm in de keuken.

Ik heb 5 ideeën voor een achterwand in de keuken op een rij gezet.

Tegels achter het fornuis

Tegels achter het fornuis worden traditioneel gezien het vaakst gekozen en ook wij hebben hiervoor gekozen. Je kunt tegels kiezen in veel verschillende kleuren en vormen en zo de tegelmuur helemaal laten aansluiten op je stijl. Daarnaast zijn tegels hittebestendig en kan je het dus prima achter een gasfornuis plaatsen.

Tegels zijn t.o.v. een geverfde muur een stuk makkelijker schoon te maken. Toch kan het nog weleens lastig zijn een hardnekkige vlek in een voeg goed schoon te krijgen.

Het nadeel van tegels is dat ze relatief duur zijn en dat het monteren ook lastig is, waardoor dit vaak moet worden uitbesteed. Tegels zijn dus niet de goedkoopste optie als spatscherm in de keuken, maar geven je keuken wel een mooie uitstraling. Ook gaan tegels lang mee en heb je er daardoor jarenlang plezier van.

Aluminium of kunststof keuken achterwand

In moderne keukens zie je steeds vaker een aluminium of kunststof achterwand. Een aluminium keuken achterwand staat prachtig in een minimalistische, industriële of moderne keuken.

De kleur brons en goud combineren bijvoorbeeld prachtig met een zwarte keuken. Hiermee creëer je een luxe en strakke uitstraling in de keuken.

Groot voordeel van deze achterwand is dat hij heel makkelijk schoon te maken is en ook nog eens relatief betaalbaar is. Ook is een aluminium keuken achterwand eenvoudig te installeren.

Door warmte kan de plaat wel verkleuren of vervormen. Bij een gasfornuis is deze wand daardoor iets minder geschikt. Ook kan je er beter geen waterkoker dicht bij plaatsen.

Een kunststof achterwand komt op hetzelfde neer als een aluminium achterwand, maar is in nog meer kleuren leverbaar.

Glas als keukenwand

Als je iets bijzonders wilt dan zou je kunnen kiezen voor glas als achterwand. Op glas kan je namelijk allerlei patronen of afbeeldingen laten afdrukken en daardoor een unieke keuken creëren.

Glas is t.o.v. een kunststof achterwand wel vaak duurder, maar heeft als groot voordeel wel dat het hittebestendig is. Daardoor kan het prima achter een gasfornuis worden geplaatst.

Steenstrips in de keuken

Het is misschien niet de meest voor de hand liggende keuze, maar steeds vaker zie je steenstrips als achterwand in de keuken. Zeker bij een industriële keuken sluit dit mooi aan.

Steenstrips zijn in allerlei kleuren en vormen verkrijgbaar. Groot voordeel is dat je ze over een bestaande muur kunt monteren, zelfs over een tegelwand.

Pas wel goed op dat je voor steenstrips speciaal voor in de keuken kiest. Deze zijn hittebestendig en kunnen makkelijk schoongemaakt worden. Steenstrips zijn relatief betaalbaar en kan je relatief eenvoudig zelf installeren.

Verf als spatwand

Bijna elk verfmerk verkoopt tegenwoordig verf die je makkelijk kunt schoonmaken. Zelf heb ik in de badkamer boven de wasbakken ook afwasbare verf. In de badkamer werkt dit prima, omdat hier relatief weinig vlekken ontstaan.

In de keuken, waar toch bijna dagelijks de muur achter het fornuis moet worden schoongemaakt, zou ik hier persoonlijk minder snel voor kiezen. Alhoewel afwasbare verf best wel tegen een stootje kan is het t.o.v. de eerder genoemde voorbeelden wel kwetsbaarder.

Toch kan dit een tijdelijke goede oplossing zijn, omdat het een hele goedkope optie is. Je kunt dan in de tussentijd sparen voor één van de betere alternatieven.

Bij alle voorbeelden kan je ervoor kiezen om alleen de muur achter het fornuis te bekleden, maar vaak is het handiger om de hele wand boven het aanrechtblad te bekleden.

De kans is namelijk groot dat tijdens het koken er een keer iets misgaat, waardoor de vlekken zich niet alleen beperken tot boven het fornuis.

Zo weet je zeker dat je niet alsnog staat te boenen op lastige vlekken op de keukenmuur en is het schoonmaken van de muur boven het aanrecht een stuk eenvoudiger.

Wat voor spatwand in de keuken kies jij?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven