Kamerplant verzorging: hoe gezond is jouw potgrond?
kamerplanten verzorgen potgrond vervangen

Kamerplant verzorging: hoe gezond is jouw potgrond?

Bij het verzorgen van kamerplanten is de kwaliteit van de potgrond net zo belangrijk als de kwaliteit van de plant zelf. Uit de potgrond haalt de kamerplant namelijk een groot deel zijn voedingsstoffen.

Hoe gezonder de potgrond is, hoe gezonder de plant over het algemeen zal zijn. Toch wordt regelmatig vergeten om de kwaliteit van de potgrond te controleren. Ik beken, ik heb dit in het verleden zelf ook te weinig gedaan.

En dat is zonde, want het is helemaal niet zo ingewikkeld om de potgrond gezond te houden. Tegenwoordig controleer ik dan ook regelmatig hoe gezond de potgrond nog is.

Merk ik dat de potgrond wel wat extra voeding, of lucht, kan gebruiken? Dan ga ik hier direct mee aan de slag.

Wil jij weten hoe je de potgrond van je kamerplanten gezond kunt houden? Ik heb een aantal tips, en veelvoorkomende problemen, voor je op een rij gezet.

Probleem: de potgrond heeft geen voedingsstoffen meer

Wist je dat nieuwe potgrond gemiddeld maar voor 1 a 2 maanden voeding bevat? Om te kunnen groeien hebben planten, naast water, ook voeding nodig.

In de herfst en winter gaan de kamerplanten in rust en is het niet nodig ze bij te voeden, maar in de lente en het voorjaar is het dus belangrijk je kamerplanten extra voeding te geven.

Geen zorgen, je hoeft echt niet elke 2 maanden nieuwe potgrond aan je planten te geven.

Zelf voeg ik in de lente en zomer elke week een beetje biologische plantenvoeding aan het water toe. Ik gebruik zoveel mogelijk regenwater, omdat dit al beter is voor je kamerplanten. En in combinatie met de plantenvoeding krijgen ze zo voldoende vitaminen en mineralen om goed te kunnen groeien.

Als je merkt dat de potgrond echt oud wordt dan is het wel een slim idee om de potgrond te vervangen. Hoe lichter, korreliger en droger de potgrond over het algemeen is, hoe armer en slechter de kwaliteit is.

Je kunt er voor kiezen om heel de potgrond te vervangen, maar soms is het ook genoeg om simpelweg de bovenste laag aarde weg te halen en te vervangen met nieuwe potgrond. Dit wordt dan vanzelf gemengd met de al aanwezige potgrond.

Als je alle potgrond wilt vervangen dan kan je de plant voorzichtig uit de pot halen. Nu kan je alle potgrond, ook tussen de wortels, zoveel mogelijk verwijderen. Doe dit zo voorzichtig mogelijk.

Kijk meteen of de pot nog wel groot genoeg is voor de plant of dat de plant misschien wel toe is aan een grotere pot.

Voor de meeste planten gebruik ik het liefst goede kwaliteit kamerplantenpotgrond. Deze potgrond bevat de beste voedingsstoffen voor kamerplanten en geeft zelfs tot 6 maanden voeding af. Dit in tegenstelling tot andere soorten die slechts voor 1 a 2 maanden voeding bevatten.

Het is trouwens geen probleem om universele potgrond te gebruiken, deze grond is geschikt voor zowel planten in pot binnen als buiten. Maar omdat deze kamerplantenpotgrond net iets meer voeding bevat gebruik ik deze zelf bij voorkeur.

Meestal is het zo dat hoe goedkoper de potgrond is, hoe minder voeding deze grond bevat.

Voor sommige planten, zoals de cactus, is ook speciale potgrond met aangepaste voeding te koop.

Het vervangen van potgrond is alleen nodig als de potgrond echt oud is. Door wekelijks extra kamerplantenvoeding te geven en de potgrond regelmatig (deels) te vervangen hou jij de potgrond gezond.

groepje planten

Probleem: grond rondom de kamerplant wordt hard

Als je een kamerplant wat langer hebt dan kan het lijken of er steeds minder potgrond in de plantenpot zit. De potgrond zakt namelijk steeds verder weg en komt dichter op elkaar te zitten.

Doordat je de kamerplant regelmatig water geeft gaat de grond rondom de wortels verdichten. De grond rondom de wortels wordt steeds harder en vaster en zakt daardoor verder in.

Dit zal na verloop van tijd bij de meeste kamerplanten gebeuren. Het nadeel hiervan is dat, omdat de grond rondom de wortels zo hard is, het voor de plant steeds lastiger wordt om zuurstof en voeding op te nemen.

Daarnaast zal al het water zich rondom de harde grond bij de wortels centreren. Het lijkt hierdoor net aan de oppervlakte of de grond heel droog is, terwijl de grond rondom de wortels te nat is.

In het ergste geval kan dit wortelrot of rouwvliegjes veroorzaken.

Maar ook als dit niet gebeurt dan krijgt je plant hoe dan ook te weinig zuurstof en voeding binnen.

Je kunt de kamerplaten één voor één uit de pot halen en voorzichtig de grond rondom de wortels los maken, zodat de grond weer luchtiger wordt. Het nadeel hiervan is dat dit wel veel tijd kost.

Ik kwam deze hack tegen om met een potlood of eetstokje de potgrond rondom de wortels weer los te maken. Ik heb dit nu voor de eerste keer geprobeerd en de grond rondom de meeste planten ziet er direct weer een stuk luchtiger en gezonder uit.

Wel kan je met deze hack niet voorkomen dat je ook wat wortels raakt. In het artikel staat dat dit geen kwaad kan en dat je zo voorzichtig de grond kunt losmaken.

Deze hack kan je zo nu en dan herhalen om ervoor te zorgen dat de grond rondom de wortels niet te hard wordt.

Daarnaast kan je perliet aan de potgrond toevoegen. Perliet houdt de potgrond luchtig en zorgt ervoor dat de potgrond minder compact wordt. Dit is dus de ideale manier om te voorkomen dat de potgrond te hard wordt.

Probleem: grond neemt geen water meer op

Merk jij dat het water weer rechtstreeks de pot uitloopt als je je kamerplant water wilt geven? Grote kans dat de aarde veel te droog is en daarom geen water op kan nemen.

Je kunt dan het beste een plantenbord onder de plant plaatsen, zodat de kamerplant van onder het water kan opnemen en kan vasthouden.

Je kunt ook proberen om de plant eerst in zijn geheel een paar minuten onder te dompelen in water. Bijvoorbeeld door de gootsteen te vullen met water, of bij een grotere plant, het bad.

De plant kan zich nu helemaal volzuigen met water.

Je zult zien dat de kamerplant een volgende keer weer een stuk makkelijker het water zal vasthouden.

Om te controleren of de kamerplanten voldoende water hebben gebruik ik trouwens sinds een aantal maanden deze watermeter.

Het fijne van deze watermeter is dat je deze voor alle planten kunt gebruiken, en dus niet vastzit aan één pot zoals de meeste andere watermeters. Ook kan je zo makkelijk controleren of er te veel of te weinig water diep in de grond zit, iets wat handmatig vaak toch best lastig is. Bekijk ook mijn review over deze watermeter voor meer informatie.

Je ziet: voor gezonde kamerplanten is het, naast voldoende water en een goede standplaats, ook belangrijk om de kwaliteit van de potgrond in de gaten te houden.

Merk jij dat jouw kamerplant minder hard groeit of zelfs dood lijkt te gaan? Dan is het dus een goed idee om de kwaliteit van de potgrond te controleren.

Bekijk ook eens deze tips van de plantenexperts voor het verzorgen van jouw kamerplanten.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven