Het leven wordt steeds duurder en dat merken we allemaal in onze portemonnee. Het is dus niet zo gek om na te denken over consuminderen en te besparen op aankopen voor in huis.
Misschien wil je daarnaast ook wel minder kopen om de impact op het milieu te verlagen. Als ik naar mijzelf kijk dan ben ik steeds meer bewust hoe elke aankoop effect heeft op het milieu. In vergelijking met 6 jaar geleden koop ik dan ook veel minder spullen.
Alhoewel ik veel minder koop trakteer ik mijzelf echt nog weleens op wat nieuws en daar kan ik dan enorm van genieten. Maar ik koop wel veel minder spullen en bespaar daarmee geld. Ook levert het ontspullen mij heel veel voordelen op, daarover heb ik al eerder dit artikel geschreven.
Maar consuminderen, hoe doe je dat eigenlijk? Hoe zorg je ervoor dat je minder spullen koopt voor in huis en hierdoor geld kunt besparen? Ik spreek vaak mensen die de verleiding om steeds wat nieuws te kopen niet kunnen weerstaan.
Ik heb mijn belangrijkste tips op een rij gezet, zodat het ook voor jou makkelijker wordt minder te kopen.
17 tips en voorbeelden om geld te besparen door minder te kopen voor in huis
1. Schrijf je uit voor nieuwsbrieven
Stroomt jouw inbox vol met nieuwsbrieven met de leukste aanbiedingen en koopjes? Grote kans dat jij hierdoor regelmatig getriggerd wordt om iets nieuws te kopen wat je helemaal niet nodig hebt.
Maar wees eens eerlijk, zou je deze producten ook gekocht hebben als je de nieuwsbrief niet zou lezen? Waarschijnlijk niet. Door je uit te schrijven voor nieuwsbrieven kan je heel veel impulsaankopen voorkomen. Zeker in drukke periode’s als Black Friday scheelt dat een heleboel mail en impulsaankopen.
Niet elke nieuwsbrief is trouwens slecht. Zelf ontvang ik meerdere nieuwsbrieven die mij inspiratie opleveren, zonder het gevoel te hebben elke keer iets nieuws te hoeven kopen.
Ook met de inspiratiemail die ik wekelijks naar meer dan 3.000 mensen stuur hoop ik mensen oprecht te kunnen inspireren, zonder dat ze daarvoor steeds iets nieuws moeten kopen.
2. Plak een nee / nee sticker op de brievenbus
Zelf heb ik al meer dan 10 jaar een nee / nee sticker op de brievenbus en geloof mij, je mist echt niks! Natuurlijk kan het leuk zijn om door de folders te bladeren, maar ook hierbij geldt dat je vooral dingen wilt kopen die je niet echt nodig hebt.
Daarnaast zijn al die folders vaak ook een verspilling van papier en zorgen ze voor een volle papierbak.
3. Ontvolg accounts Facebook / Instagram
Als je actief bent op Facebook of Instagram dan is de kans groot dat je heel wat winkels volgt waarbij je de leukste koopjes voorbij ziet komen. Mijn tip voor als je minder spullen wilt kopen is om deze winkels (tijdelijk) te ontvolgen.
Ook andere accounts, bijvoorbeeld leuke interieuraccounts die elke week een bezoekje brengen aan de Action en Wibra, zijn als je wilt consuminderen misschien een trigger om toch weer iets te kopen wat je niet nodig hebt.
Denk er dan ook goed over na of deze accounts jou helpen bij je doel om minder geld uit te geven aan je interieur.
4. Sommige winkels kan je beter mijden
Deze tip klinkt misschien tegenstrijdig. Want als je minder geld wilt uitgeven aan je interieur dan is het verstandig om winkels als de Action, Xenos en Kwantum niet te vaak te bezoeken.
Huh, maar je kunt hier toch lekker goedkoop winkelen?
Dat klopt, maar wedden dat je 9 van de 10 keer dingen koopt die je helemaal niet nodig hebt!
Vroeger kwam ik meerdere keren per maand bij dit soort winkels en kocht ik altijd wel iets nieuws. Nee veel geld was ik nooit kwijt, maar als je alles bij elkaar optelt zijn het toch flinke bedragen die je uitgeeft aan spullen die je niet nodig hebt.
Zeker als je wilt consuminderen omdat je duurzamer wilt winkelen zijn deze winkels niet perse een goed idee.
Maar het gaat om consuminderen, niet om nooit meer wat kopen. Zelf ga ik nog met mate naar deze winkels. En ja, die ene keer dat ik er nog kom koop ik ook heus wel iets wat ik eigenlijk niet nodig heb maar waar ik wel heel blij van word. Maar niet meer elke maand, en dat scheelt al een heleboel geld en verspilling.
5. Denk er eerst een nachtje over na
Als je echt wilt consuminderen dan is het goed om impuls inkopen zoveel mogelijk te voorkomen. Je zult zien dat je zo veel minder nodig hebt dan je denkt en daardoor ook minder geld uitgeeft.
Denk daarom eerst eens een nachtje na voor je iets nieuws koopt. Wedden dat de volgende dag blijkt dat je dat product helemaal niet MOET hebben?
Vind je dit lastig? In het e-book ‘hoe voorkom ik een miskoop?’ staan een heleboel tips en handige opdrachten, zodat jij gerichter leert winkelen en minder vaak een miskoop doet.
6. Winkel eerst op Marktplaats
Bijna alles is wel op Marktplaats te koop. Om geld te besparen met producten voor in huis is het dus slim eerst eens op Marktplaats – of in een Facebookgroep – te kijken voor je iets nieuws koopt.
Niet alleen hoef je zo minder geld uit te geven, maar als je duurzamer wilt leven is dit ook een hele goede tip. Door hergebruik wordt jouw ecologische voetafdruk ook een stuk kleiner.
Dit kan je voor meubels- en woonaccessoires doen, maar ook voor praktische apparaten.
Onze tuinverlichting ging bijvoorbeeld laatst kapot. Op Marktplaats vonden we tweedehands precies de adapter die we nodig hadden voor heel weinig geld.
Je kunt het zo gek niet bedenken of je vindt het wel op Marktplaats.
7. Bezoek regelmatig de kringloop
Net als op Marktplaats kan je natuurlijk ook geld besparen in de kringloopwinkel.
Gericht zoeken in de kringloopwinkel is wel iets lastiger, maar als je simpelweg op zoek bent naar nieuwe accessoires voor in huis en niet concreet naar iets op zoek bent wat je direct nodig hebt dan is de kringloopwinkel altijd een goed idee.
8. Deel met de buren
Heel veel praktische spullen die we gebruiken in huis hebben we maar een aantal keer per jaar nodig. Natuurlijk kan je alles nieuw kopen, maar dat is niet alleen zonde van het geld maar neemt ook veel ruimte in huis in.
Wij kiezen er daarom steeds vaker voor om spullen met de buren te delen. Onze hogedrukreiniger wordt bijvoorbeeld door meerdere buren gebruikt en wij lenen regelmatig de ladder bij buren.
Ook gereedschap wordt op deze manier regelmatig uitgewisseld met verschillende buren.
Bij ons gaat dit op een informele manier, maar er zijn ook officiële deelplatformen waar je spullen met de buren kunt delen.
9. Ruim je zolder op
Als je wilt consuminderen is het een goed idee om de zolder op te ruimen. Je zult namelijk zien dat je al veel meer spullen hebt dan dat je waarschijnlijk denkt.
Niet alleen is dit in praktische zin handig: je hoeft dus helemaal geen nieuwe vazen, pannen of een tweede servies te kopen want dit staat al op zolder.
Maar ook voor je mindset is dit handig. Door je te beseffen hoeveel je al hebt wordt de noodzaak van consuminderen, en minder geld uitgeven, nog concreter en kan je je doelen nog scherper stellen.
10. Doe mee aan een no buy challenge
Misschien heb jij ook al van de no buy challenge gehoord. In deze challenge koop je een maand – of zelfs langer – geen nieuwe spullen. Klinkt pittig he? Maar als je wilt consuminderen kan dit een hele goede reset zijn en het is ook nog eens goed voor de portemonnee.
Als je aan deze challenge mee wilt doen is het wel belangrijk je goed voor te bereiden en de regels voor jezelf scherp te stellen. Mag je bijvoorbeeld wel iets tweedehands kopen? En wat doe je als iets kapot gaat?
Zelf heb ik nog nooit aan deze challenge meegedaan, maar ik vind het wel een interessante uitdaging. Wie weet durf ik dit ook eens een maand uit te proberen. Je kunt zo in ieder geval heel veel geld besparen.
11. Sta een dag op de rommelmarkt
Als je geld wilt besparen op je interieur dan is het goed om eens je huis op te ruimen en al deze spullen te verkopen op een rommelmarkt.
Net als met het opruimen van zolder ben je je zo nog bewuster van wat je allemaal al hebt. Je zult zien dat je ook veel spullen hebt die je helemaal niet meer gebruikt. Door deze te verkopen op de rommelmarkt levert dit je zelfs geld op en daarnaast kan je er iemand anders blij mee maken.
Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je vervolgens je geld weer uitgeeft aan allemaal spullen die je niet nodig hebt, dus probeer dat te voorkomen.
12. Werk met een budget voor meubels en decoratie
Vroeger had ik geen idee hoeveel ik uitgaf aan ons interieur en was ik veel te vaak in een (online) woonwinkel te vinden. Toen ik eens ging bijhouden hoeveel geld ik maandelijks aan woondecoratie uitgaf schrok ik mij kapot. Dit was veel te veel!
Daarna ben ik gaan werken met een maandelijks budget wat ik aan woondecoratie mocht uitgeven. De rest zette ik apart om te sparen.
Koop jij ook steeds nieuwe dingen voor in huis en heb je geen zicht op je uitgavenpatroon? Dan is het slim om ook met een budget voor home deco te gaan werken en zo geld te besparen op je aankopen.
13. Repareer voor je iets vervangt
Veel te lang is de mentaliteit geweest om iets weg te gooien zodra het kapot is. Maar door iets te repareren kan het nog jaren meegaan. Zo bespaar je geld en het is duurzamer voor het milieu.
Soms is het misschien in eerste instantie duurder om iets te repareren dan om iets te vervangen. Denk aan het opnieuw bekleden van een stoel. Een nieuwe stoel is soms stukken goedkoper.
Maar is de kwaliteit dan ook net zo goed? Vast niet! Het is ook goed om hier rekening mee te houden bij je keuze of je iets wilt repareren of vervangen.
14. Maak het zelf of knap het op
Vaak is het goedkoper om een oude kast of tafel op Marktplaats te kopen en deze op te knappen met een nieuw likje verf. Zo heb ik al meerdere meubels in huis een nieuw leven gegeven, zoals deze eettafel en deze kast.
Ook als je meubels op maat nodig hebt is het goedkoper om deze zelf te maken dan om iets in de winkel te kopen. Denk aan een eetkamerbank of een inloopkast in de slaapkamer.
Als je niet zo handig bent kan je ook als basis meubelen van IKEA gebruiken. Dat is een stuk makkelijker en ook goedkoper dan alles op maat te laten maken.
15. Kies voor duurzaam en kwaliteit
Deze tip klinkt misschien tegenstrijdig voor als je wilt besparen op aankopen voor in huis. Kwalitatief goede producten zijn vaak duurder dan producten bij budgetwinkels.
Maar eerlijk is eerlijk, veel van de meubels en woonaccessoires uit budgetwinkels beschadigen snel en moeten daardoor ook snel vervangen worden. Of het comfort van de meubels valt tegen, waardoor je al snel wat nieuws wilt.
Door voor net een slag duurdere meubels te gaan die beter van kwaliteit zijn kan je vaak veel langer met een product doen en bespaar je op de lange termijn juist geld.
16. Wees creatief
Soms kan je met een beetje creativiteit heel goedkoop of zelfs gratis aan nieuwe producten voor in huis komen.
Ben je een beetje handig en heb je nog veel stof of wol in huis? Maak dan zelf kussens, plaids of wanddecoratie voor in huis.
Heb je groene vingers en wil je meer planten? Ga dan op zoek naar een plantenbieb of online naar gratis stekjes en creëer je eigen urban jungle.
Zo zijn er meerdere manieren om met creativiteit en weinig geld toch mooie nieuwe spullen voor in huis te krijgen.
17. Maak zelf huishoudelijke producten
Niet alleen voor creatieve projecten kan je geld besparen door producten zelf te maken, ook op huishoudelijk gebied kan je geld besparen door zelf producten te maken.
Maak zelf schoonmaakmiddel, wasmiddel of shampoo en je bespaart een hoop geld. Daarnaast zijn deze zelfgemaakte producten vaak net zo goed, of zelfs beter, dan in de winkel en beter voor het milieu.
Heb jij nog een tip om geld te besparen en te consuminderen op producten in huis?
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: