Zo maak je het gezellig in huis op donkere dagen
gezellig maken druilerige dag

Zo maak je het gezellig in huis op donkere dagen

De tijd van de donkere dagen is weer aangebroken. Alhoewel we tot nu toe boffen met flink wat zon, is het ook regelmatig druilerig en donker. Hoe maak je het op dit soort dagen nou gezellig in huis?

Natuurlijk is het belangrijk dat je op deze donkere dagen voldoende verlichting in huis hebt, bijvoorbeeld met een led tl armatuur voor in de keuken en voldoende lichtpunten in de woonkamer.

Maar om ook echt sfeer in huis te brengen op donkere dagen komt er meer bij kijken dan enkel verlichting. Ik heb een aantal tips voor je klaar staan voor een gezellig huis tijdens de donkere dagen.

1. Voldoende verlichting

Voldoende verlichting is wat mij betreft de basis voor een gezellig huis tijdens donkere dagen. Maar om het echt gezellig in huis te maken werkt het niet om alle lampen aan te zetten in huis. Integendeel, als je alle lampen op de maximale stand aanzet dan is het huis misschien goed verlicht maar is het juist heel ongezellig en overbelicht.

Alles draait om balans. Kies dus niet alleen voor functionele verlichting, maar ook voor sfeervolle verlichting zoals een tafellamp of een aantal wandlampen. Door voor warm licht te kiezen geeft dit een mooie uitstraling en maak je het extra gezellig in huis.

Als je er voor zorgt dat je de functionele verlichting, zoals de hanglamp boven de eettafel of de spots boven de zithoek, ook kunt dimmen dan kan je deze verlichting zowel functioneel als voor de sfeer gebruiken.

Wil je bijvoorbeeld iets lezen dan kan je kiezen voor een witter en feller licht. En op het moment dat je het gezellig wilt maken kan je voor een warm wit licht kiezen, of als je smart verlichting hebt wellicht zelfs voor een subtiel kleurtje in de verlichting.

Voldoende verlichting is dus heel belangrijk om het gezellig te maken in huis op donkere dagen, maar overdrijf het niet. Te veel licht zorgt juist voor een kil, overbelicht en ongezellig interieur.

2. Sfeervolle kaarsen

Als de verlichting geregeld is kan je kijken naar accessoires om het gezellig te maken in huis. Zelf ben ik gek op kaarsen en heb ik in elke hoek van de kamer wel een aantal kaarsen staan.

De kaarsen zorgen voor extra licht en warmte, maar het maakt het vooral een stuk gezelliger in huis.

Je kunt bijvoorbeeld voor kaarsenhouders in verschillende hoogte kiezen voor een gezellig hoekje of voor een kaarsenhouder of waxinelichthouder met plek voor meerdere kaarsen. Dit ziet er gezellig uit en zo maak je het extra sfeervol in huis.

Het is natuurlijk wel belangrijk dat je de kaarsen goed in de gaten houdt om ongelukken te voorkomen. Je kunt ook voor led kaarsen kiezen, deze zijn tegenwoordig niet meer van echt te onderscheiden.

gezellig in huis met kaarsen

3. Warme plaids en kussens

Druiligere dagen zijn perfect om met een kopje thee op de bank onder een plaid weg te kruipen. Niet alleen zien kussens en een plaid er op de bank heel gezellig uit, het is dus ook nog eens handig op dit soort dagen om de kou te verdrijven.

In dit artikel vind je handige tips om verschillende kussens op de bank te combineren. En als je het vloerkleed matcht met de kussens op de bank creëer je op deze manier meer eenheid in je interieur.

4. Steek de haard aan

Met de huidige energieprijzen is de kans groot dat de haard een stuk minder vaak aanstaat. Maar als je hem dan toch aansteekt dan is een druiligere en donkere dag er de perfecte dag voor.

Onze haard beschikt bijvoorbeeld over een eco stand waardoor we wel de gezelligheid van het vuur hebben, maar minder gas verbruiken dan bij een normale haard.

Natuurlijk zijn wij nog steeds spaarzaam met wanneer we de haard aansteken, maar juist zo’n druilerige dag is er de perfecte dag voor.

gezellig maken donkere dag

Heb jij nog tips om het gezellig te maken in huis op druilerige dagen?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “Zo maak je het gezellig in huis op donkere dagen”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven