Sinds een aantal maanden volg ik een aantal groepen op Facebook over het verzorgen van kamerplanten. Ik ben gek op planten, maar heb niet zulke groene vingers en ik wil er graag meer over leren.
In deze Facebookgroepen zitten een aantal echte kamerplanten experts en plantenmama’s die heel veel nuttige tips over het verzorgen van planten delen. Ik heb al heel wat bijgeleerd en wil graag de belangrijkste tips die ik voorbij heb zien komen met jullie delen.
1. Zet de kamerplanten altijd in een binnenpot
Het schijnt een doodzonde te zijn als je je nieuwe kamerplant uit de binnenpot haalt en deze direct in een mooie sierpot zet. Dit is dus iets wat ik altijd wel deed, dus bijna al mijn kamerplanten staan niet meer in een binnenpot.
Dit advies wordt gegeven omdat in een sierpot het water niet meer weg kan lopen en wortels daardoor kunnen gaan rotten. Ook vinden veel planten het fijner om van onderen water te krijgen en dat kan niet als planten in een sierpot staan.
Nu gebruik ik zelf deze vochtmeter om te controleren of mijn planten niet teveel water krijgen en daardoor heb ik van wortelrot niet snel last. Maar het klopt dat je in een sierpot niet van onderen water kunt geven, tenzij je een sierpot met schotel hebt.
Ik vind het persoonlijk minder mooi staan als de binnenpot nog in de sierpot te zien is. Ik heb nu toch een aantal nieuwe planten met binnenpot in een sierpot gezet en ik ben benieuwd of dit echt beter is voor de planten.
Koop bij:
2. Meng de potgrond met perliet
Gooi jij altijd standaard nieuwe potgrond gewoon in de plantenpot? Dit doe ik ook altijd en ik dacht dat dit voldoende was. Een goede kwaliteit potgrond bevat voldoende voeding voor de kamerplant, dus dit is niet zo gek gedacht.
In de Facebookgroep blijken veel plantenmama’s de potgrond eerst te mengen met perliet om de potgrond luchtiger en lichter te maken. Door de perliet kunnen de wortels beter ontwikkelen en kan de plant beter groeien.
De volgende keer dat ik mijn planten ga verpotten zorg ik er dus voor dat ik eerst de potgrond met perliet meng, zodat mijn kamerplanten nog beter kunnen groeien.
Bekijk ook deze tips om te controleren hoe gezond de potgrond van jouw kamerplanten is.
3. Veel planten vinden het fijn om strak in de pot te staan
Ik ben meestal veel te snel met het verpotten van mijn planten. Ik dacht altijd dat het goed was als de planten in een lekkere grote pot staan. Maar dat bleek ik dus helemaal mis te hebben, want je kunt planten beter niet te snel verpotten.
Het verpotten van kamerplanten kost de plant veel kracht en de plant moet hier van herstellen. Daarnaast zijn er veel planten die beter groeien als ze strak in een pot staan. De sansevieria en strelitzia zijn voorbeelden van planten die graag lekker strak in de pot staan.
Eigenlijk had ik dit ook wel kunnen weten, want veel van mijn planten leggen juist het loodje als ik ze verpot.
Maar wanneer moet je de plant dan wel verpotten? Als je ziet dat de plant niet verder groeit is het goed om de wortels te controleren. Groeien deze boven de potgrond uit of juist door de drainagegaatjes heen? Dan is het slim de plant te verpotten.
Kies voor een pot die ongeveer 20 % groter is, zodat de plant niet te ruim komt te staan.
4. Zet een groot deel van je kamerplanten in de zomer buiten
Over dit punt is in de Facebookgroepen heel veel discussie. De ene plantenmama zet het liefst zo veel mogelijk planten het hele seizoen buiten, de ander moet er niet aan denken.
Het in de zomer buiten zetten van je planten heeft een aantal voordelen. Veel planten groeien, als ze op een goede standplaats staan, buiten veel harder dan binnen. Je hebt er, mits het een niet te droge zomer is, ook veel minder omkijken naar.
Maar als je de planten aan het einde van de zomer weer van buiten naar binnen brengt is de kans op beestjes in de planten groot. Daarom zijn er ook veel tegenstanders die zeggen dat je de kamerplanten juist niet buiten moet zetten.
Ik weet zelf dat ik diverse planten van de dood heb kunnen redden door ze juist buiten te zetten. Ook groeien mijn kamerplanten buiten veel harder dan binnen.
Maar zodra ik de planten weer naar binnen haal zet ik ze wel eerst afgezonderd in een kamer om zeker te weten dat ze mijn andere planten niet besmetten. En ik neem voor lief dat er wat spinnen, pissebedden en andere insecten in de kamer zitten, want dat is helaas wel de consequentie.
5. Verwarm potgrond eerst in de magnetron
In (nieuwe) potgrond kunnen helaas ook weleens beestjes zitten. Sommige plantenmama’s steriliseren daarom eerst de potgrond in de magnetron, zodat ze zeker weten dat hier geen beestjes meer in zitten.
Zet wat potgrond op een bord en zet deze voor 90 seconden op de hoogste stand in de magnetron. Laat de grond daarna afkoelen. Zo steriliseer je de potgrond voor kamerplanten.
Ik heb het zelf nog niet geprobeerd en weet ook niet of ik dit een volgende keer wel ga doen, maar ik vind het heel fascinerend dat je zo de potgrond kunt steriliseren.
6. Geef planten van onderen water
Lang niet alle planten vinden het fijn om van bovenaf water te krijgen. Daarom kan je sommige planten beter van onder af water geven. Dit kan je doen door de binnenpot uit de sierpot te halen (zie tip 1) of door voor plantenpotten met schotel en drainage te kiezen.
Let op: kies je voor terracotta potten? Terracotta houdt water vast, dus vaak moet je je planten in dit geval extra water geven.
Je kunt de planten met binnenpot ook met plant en al onderdompelen in water. De plant neemt dan zelf voldoende water op. Laat de plant dan wel eerst goed uitlekken voor je deze terug in de sierpot plaatst.
Planten als varens en begonia’s kan je beter niet van boven water geven en dus van onderaf.
Eerlijk is eerlijk, ik pas deze tip nog te weinig toe. Ook omdat veel van mijn kamerplanten direct in de sierpot staan. Ik wil dit met nieuwe planten wel meer gaan proberen en ben benieuwd of het helpt.
7. Veel kamerplanten houden van een sproeibeurt
In veel huizen is de luchtvochtigheid veel te laag. Daarom is het goed om het blad van de kamerplanten regelmatig te besproeien om de plant goed vochtig te houden.
Maar pas wel op dat je dit niet bij alle kamerplanten doet, want sommige planten houden juist niet van een sproeibeurt. Bij planten als cactussen, vetplanten en de meeste bloeiende kamerplanten kan je een plantenspuit juist beter achterwege laten.
Plantenmama’s zijn trouwens net als gewone mama’s en hondenmama’s: ze zijn het lang niet altijd met elkaar eens. Over sommige van bovengenoemde tips ontstaan nog weleens heftige discussies.
Daarnaast is niet elke plantenmama even vriendelijk op Facebook als iemand met minder groene vingers een vraag stelt. Ik verbaas mij soms hoe fel er wordt gereageerd als iemand oprecht wil leren over het verzorgen van de kamerplanten.
Maar dankzij deze Facebookgroepen leer ik wel heel veel bij van de plantenmama’s en hoop ik in de toekomst nog een betere plantenmama te worden. Want eerlijk is eerlijk, ik ben gek op planten en heb een huis vol, maar heb nog heel wat te leren als het op de verzorging van planten aankomt.
Maar als ik kijk hoeveel planten 5 jaar geleden dood gingen en nu, dan heb ik al heel wat bijgeleerd!
Heb jij nog een verzorgingstip voor kamerplanten die iedereen moet weten? Laat het dan weten in de comments.
Liefs, Ilse
mijn verzorgingstip is de app “blossom” 😀 die werkt heel erg goed als je heel veel planten hebt (heb er 125 momenteel) die niet allemaal tegelijk water moeten krijgen…
en verder zit ik ook in die facebook groepen en wil ik toevoegen ivm buiten zetten van planten: ik zou het wél doen… wij hebben bv bij dopluizen reeds opgemerkt dat de natuurlijke vijand van de dopluizen deze dan komt opeten 🙂 wij hebben 1 plant en elk jaar wanneer we die binnen zetten zit die terug vol dopluizen en in de lente zetten we die buiten en dan is hij er weer vanaf… ben dus fan van buitenzetten 🙂
Wat een fijne tip Angie, dankjewel! Ik heb de app meteen even opgezocht en die ziet er handig uit. En nog een fijne toevoeging waarom je planten in de zomer wel kunt buitenzetten! Ik ben ook voorstander van buitenzetten en ga volgend voorjaar weer heel wat zielige planten buitenzetten 😉