Hoe kies je een kleurenpalet voor de woonkamer? 6 handige tips - InteriorTwin
tips kleurenpalet woonkamer samenstellen

Hoe kies je een kleurenpalet voor de woonkamer? 6 handige tips

Vind jij het lastig kleuren te kiezen voor in de woonkamer? Welke kleur kies je nou voor op de muur? En welke kleuren laat je terugkomen in je meubels en accessoires? Ik heb een aantal handige tips voor je zodat jij een mooi kleurenpalet voor de woonkamer kunt samenstellen.

Als interieurstylist heb ik jarenlange ervaring hoe je een woonkamer het beste inricht, zodat alles mooi bij elkaar past en echt aanvoelt als een thuis. Het thema wat hier elke keer bij terugkomt is kleur. Welke kleuren passen goed bij elkaar? En welke kleuren sluiten goed aan op de ruimte?

Natuurlijk help ik je graag in een persoonlijk interieuradvies aan de beste kleuren, maar door aan de slag te gaan met onderstaande tips kan jij zelf ook een mooi kleurenpalet voor de woonkamer samenstellen.

1. Maak eerst een moodboard

Iedereen heeft een andere woonstijl. Daarom kan je niet klakkeloos een interieur van Pinterest of uit een tijdschrift één op één kopiëren naar jouw interieur.

Om een goed beeld te krijgen van jouw woonstijl is het heel belangrijk dat jij eerst een moodboard maakt. In een moodboard wordt ook direct duidelijk welke kleuren passen bij het kleurenpalet voor jouw huis.

Heb je nog nooit een moodboard gemaakt? In het gratis e-book ‘in 5 stappen naar een interieur dat bij je past’ leg ik je stap voor stap uit hoe je een moodboard maakt, en belangrijker nog, welke informatie je hieruit kunt halen om het moodboard te vertalen naar jouw woonstijl.

2. Kies 2 a 3 basiskleuren

Het moodboard geeft je heel veel informatie over welke kleuren je het meest aanspreken en in het kleurenpalet voor de woonkamer passen.

Het beste kan je 2 a 3 basiskleuren kiezen die centraal komen te staan in de woonkamer. Voor de meeste mensen zullen dit neutrale tinten zijn, eventueel aangevuld met een opvallende kleur. Maar het kan natuurlijk ook dat je bijvoorbeeld van een eclectisch interieur houdt en jouw basiskleuren opvallende kleuren zijn.

Basiskleuren die je veel ziet zijn wit, houttinten, grijs, antraciet, taupe en zwart. Maar een basiskleur kan bijvoorbeeld ook een kleur als groen, blauw roze of geel zijn.

Wil je weten welke kleuren bij welke woonstijl passen? Bekijk dan eens deze ideeën voor kleuren per woonstijl.

3. Kies 2 a 3 accentkleuren

Naast de basiskleuren kan je ook een aantal accentkleuren kiezen. Deze kleuren kan je laten terugkomen op een (kleine) muur, in de stoelen, accessoires of in een schilderij op de muur.

Kijk goed naar je moodboard welke kleuren je aanspreken. Misschien heb je wel veel gele accessoires op je moodboard. Dan kan dit een accentkleur zijn om mee te werken.

Of misschien gaat jouw voorkeur uit naar blauwe kussens en accessoires. Dan zou je deze kleur kunnen uitkiezen voor je kleurenpalet in de woonkamer.

Vind je dit nog lastig? Je kunt ook werken met de 60 – 30 – 10 regel. Hiermee kies je 1 hoofdkleur, bijvoorbeeld wit. Deze kleur pas je voor ongeveer 60 % toe in de ruimte.

Daarnaast kies je een accentkleur, bijvoorbeeld groen, waarmee je de ruimte voor ongeveer 30 % gaat opvullen. Denk aan kleur op de muur, een vloerkleed of eetkamerstoelen.

Voor de overige 10 % kies je een kleur om de sfeer aan te brengen. Bijvoorbeeld blauw in een kunstwerk op de muur of in de kandelaars en vazen.

Je kunt voor contrasterende kleuren kiezen, maar ook voor kleuren uit één kleurenfamilie. Voor dit artikel is dit teveel informatie om hier op in te gaan, maar het is goed om dit te weten.

in de meeste gevallen merk ik dat mensen het liefst met 2 a 3 basiskleuren en 2 a 3 accentkleuren werken, omdat dit ze meer mogelijkheden geeft voor een mooi kleurenpalet dan de 60 – 30 – 10 regel.

4. Hou rekening met omgevingskleuren

Bij het kiezen van je kleurenpalet is het verstandig om ook alvast rekening te houden met omgevingskleuren.

Met omgevingskleuren bedoel ik kleuren in de ruimte die (nu) niet veranderd kunnen worden. Bijvoorbeeld een houten vloer of zwarte jaloezieën.

Als je bijvoorbeeld een eiken vloer hebt dan kunnen sommige geeltinten verkeerd uitpakken, waardoor het één gelige massa kan lijken. En een harde kleur als zwart combineert bijvoorbeeld meestal minder met pasteltinten.

Door rekening te houden met de omgevingskleuren voorkom je dat je kleurenpalet straks toch niet goed uitpakt. Je kunt de omgevingskleuren opnemen in je kleurenpalet als je deze kleuren verder wilt doorvoeren in de woonkamer, maar dat hoeft niet. Als je er maar rekening mee houdt dat de kleuren uit je kleurenpalet wel aansluit bij de al aanwezige omgevingskleuren.

5. Hoe is de lichtinval in huis?

Het belang van de lichtinval in huis wordt vaak onderschat, maar is juist zo belangrijk voor een goed kleurenpalet.

Heb jij ramen op het noorden? Het licht vanaf deze zijde heeft een koele gloed, waardoor kleuren kil en somber kunnen uitpakken. Het is daarom slim om hier met kleuren te werken die een gele of rode ondertoon hebben. Dat kan bijvoorbeeld ook een groene kleur zijn met een gele, warme tint erin.

Vanuit het zuiden komt juist weer heel warm licht. Dit is het prettigst licht om kleuren mee te combineren, omdat bijna alle kleuren hierbij passen. Pas wel op met te intense en donkere kleuren, vooral met een warme ondertoon, omdat deze heel heftig kunnen uitpakken. Je kunt in zo’n geval dan beter voor een tint lichter kiezen.

6. Bestel staaltjes en test

Je hebt als het goed is nu een idee welke kleuren je in de woonkamer wilt. Maar nu begint het pas echt!

Een kleur als groen kan je namelijk op tientallen verschillende manieren toepassen in je interieur. Zelfs voor de kleur wit is in talloze verschillende wittinten verkrijgbaar.

En zoals je hebt kunnen zien is de lichtinval in huis ook van invloed op de kleur. Daarnaast pakt een kleur op elk moment van de dag net even anders uit en zal de kleur er bij een donkere dag anders uitzien dan bij een zonnige dag.

Ook kan een kleur er dicht bij het raam lichter uitzien dan op een donkere plek in de kamer.

Lastig he, al die verschillende factoren. Want hoe kies je dan de beste kleur?

Een simpele oplossing is er niet, maar door staaltjes te bestellen en deze te bekijken kom je al een heel eind. Plak een a4 met de kleuren naar keuze op de muur en kijk hoe de kleur er in het echt uitziet. Dit is de beste manier om het kleurenpalet voor de woonkamer uit te kiezen.

Kom je er echt niet uit? Ik help je graag, je kunt dan een afspraak inplannen voor een interieuradvies. Dit kan zowel online als aan huis in de regio Arnhem.

Ook als je het lastig vindt een kleurenpalet samen te stellen die past bij jouw huidige vloer of al aanwezige meubels kan ik je goed adviseren. Heb jij bijvoorbeeld een kleurrijke bank die moeilijk past in je interieur? Of een schilderij met opvallende kleuren die niet aansluit bij de rest van je interieur? Dan kan ik je helpen van je interieur mooi één geheel te maken.

Met deze tips kan je als het goed is zelf al een heel eind op weg.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

4 gedachten over “Hoe kies je een kleurenpalet voor de woonkamer? 6 handige tips”

  1. Hi Ilse, ik wil graag een naturel tint in mijn kamer met en wilde al mijn kasten laten wrappen maar ik durf gewoon niet, heb niet zoveel geld ervoor maar zou graag iets moois in m’n woonkamer willen.
    Zou jijmij kunnen helpen ik vind t vreselijk moeilijk

    1. Hoi Nannie, dankjewel voor je berichtje. Ben je al met de stappen in dit artikel aan de slag gegaan voor het samenstellen van een kleurenpalet? Als het goed is zou je met behulp van deze stappen een duidelijker beeld moeten krijgen voor de juiste kleuren in de kamer. Zeker als je ook staaltjes aanvraagt voor het trappen van de kasten moet dit al een duidelijker beeld geven. Natuurlijk kan ik je ook helpen met een persoonlijk interieuradvies waarbij je echt een advies op maat krijgt, maar aan dit advies zijn wel kosten verbonden. Meer informatie over de mogelijkheid voor een interieuradvies kan je vinden op https://interiortwin.com/interieuradvies/

  2. Hallo ik heb een ijsblauwe bank en fauteuil. In het kleed komt dit weer terug. De muren zijn wit, welke kleur op een muur past mooi bij ijsblauw?
    Licht houten laminaat vloer, houten ronde tafel,

    1. Er zijn verschillende kleuren die mooi passen bij ijsblauw, maar het is natuurlijk vooral belangrijk welke kleuren ook bij jouw stijl passen. Ik raad je aan om, zoals je in dit artikel kunt lezen, eerst zelf een moodboard te maken. Neem hierin ook het ijsblauw mee en dan komen er vast vanzelf kleuren uit die hier bij passen! Kom je er echt niet uit met de gratis tips op deze pagina dan kan je op deze pagina kijken voor de mogelijkheden voor persoonlijk interieuradvies: https://interiortwin.com/interieuradvies/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven