6 ideeën om een lelijke muur in huis te bedekken
lelijke plekken muur verbergen

6 ideeën om een lelijke muur in huis te bedekken

Heb jij een lelijke muur in huis vol oneffenheden, gaten en beschadigingen? De muur opnieuw laten stuken kost veel geld en is misschien niet (direct) mogelijk. Maar wat kan je dan doen om die lelijke muur in huis te verbergen?

In dit artikel heb ik 6 ideeën om een beschadigde of lelijke muur in huis te bedekken. Of je nu een lelijke muur vol spachtelputz hebt of een beschadigde muur vol boorgaten en andere oneffenheden: er is altijd wel een oplossing om de muur er weer beter uit te laten zien.

Dit zijn mijn tips om een lelijke muur in huis te bedekken.

1. Akoestische panelen: de hit van 2022

Met akoestische panelen kan je oneffenheden en lichte beschadigingen op de muur makkelijk verbergen. Daarnaast zijn akoestische panelen de interieurhit van het moment en passen deze panelen in vrijwel elk interieur.

Je kunt akoestische panelen in verschillende houttinten bestellen en ze zijn eenvoudig te installeren. Zeker als er een groter oppervlakte muur beschadigd is dan kan je dit met akoestische panelen makkelijk verbergen.

Daarnaast hebben akoestische panelen nog meer voordelen. De naam zegt het al, het verbetert de akoestiek in de ruimte. Ook creëer je met akoestische panelen een warm en gezellig interieur.

2. Met behang ziet je muur er weer als nieuw uit

Ook behang is een simpele oplossing om lichte beschadigingen te verbergen. Met behang kan je alle kanten op en de mogelijkheden qua kleuren, patronen en stijlen zijn eindeloos.

Is de muur heel oneffen? Of zit er spachtelputz op de muur? Dan is behang niet geschikt om de lelijke muur te bedekken, want deze oneffenheden blijf je dan door het behang heen zien. Maar voor een licht beschadigde muur is behang een prima oplossing.

3. Wanddoek of gallery wall als oplossing

Als de muur maar op een aantal kleine plekken beschadigd is dan kan je met een wanddoek of gallery wall de oneffenheden bedekken.

In mijn vorige appartement had ik een hele lelijke muur vol oneffenheden en spachtelputz. Omdat ik geen geld had om de muur opnieuw te laten stuken heb ik voor een goedkope oplossing gekozen en grote lijsten bij IKEA gekocht om de lelijkste plekken te bedekken.

Helemaal perfect was het misschien niet, maar de muur zag er stukken beter uit dan voorheen.

Een gallery wall of wanddoek vind ik sowieso een leuk idee voor meer sfeer in huis, dus ook in dit huis met gladdere wanden zie je dit veel bij ons terug.

fotomuur zwart wit hout voorbeeld gallery wall

4. Steenstrips over een lelijke wand

Net als akoestische panelen kan je steenstrips gebruiken om een lelijke wand te bedekken. Steenstrips kunnen bijvoorbeeld ook boven het aanrecht of in de badkamer (maar niet bij stromende water) geplaatst worden.

Daarnaast kan je steenstrips meestal ook over spachtelputz plaatsen. Wel komt er dan wat extra aandacht bij de montage kijken, het is dan ook slim om met de verkoper te overleggen of het in jouw specifieke situatie mogelijk is.

Steenstrips zijn in allerlei kleuren en patronen verkrijgbaar. Denk aan steenstrips in diverse kleuren baksteen, leisteen of zelfs met marmerlook.

5. Verberg het met planten

Als je liever niet te veel aan de muur wilt hangen kan je een lelijke muur ook verbergen met planten. Bijvoorbeeld door er een aantal grote planten voor te zetten of een hangplant aan het plafond te hangen.

Ook kan je kiezen voor een moswand of moscirkel om de beschadigingen op de muur te verbergen. Of zet een plantentafel of (open) kast voor de muur en zet hier een aantal hoge planten op om de lelijke plekken op de muur te bedekken.

6. Spiegels om de aandacht af te leiden

Met spiegels aan de muur kan je de lelijke plekken op de muur bedekken. Niet alleen dat, je leidt ook de aandacht weg bij de oneffenheden op de muur. In de spiegels zie je namelijk een ander deel van de ruimte en hierdoor wordt je aandacht hier automatisch naartoe getrokken en niet naar de lelijke muur.

Daarnaast weerkaatsen spiegels licht en is dit dus ideaal om de ruimte er minder donker uit te laten zien.

Je kunt kiezen voor één grote spiegel aan de muur, maar ook meerdere kleinere spiegels met elkaar combineren.

detailfoto nieuwe dressoir in slaapkamer

Hou er wel rekening mee dat om iets te monteren aan de muur om lelijke plekken te verbergen je opnieuw gaten moet boren, lijm moet gebruiken of zelfs montagekit moet aanbrengen.

Mocht je weer een keer wat anders willen en de gallery wall, steenstrips of één van de andere opties willen verwijderen dan zal de muur nog verder beschadigen.

Dat is bijvoorbeeld de reden dat ik niet kies voor akoestische panelen in de woonkamer, ondanks dat ik het heel mooi vind. Ik weet namelijk dat ik vroeg of laat weer wat anders wil en dat het zonde is om onze net gestucte muur te beschadigen.

Succes met het verbergen van lelijke plekken op de muur!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven