8 manieren om hout toe te passen in je interieur
hout in huis

8 manieren om hout toe te passen in je interieur

Hout in je interieur is tijdloos. Het is niet zo gek dat hout in huis mede daarom ontzettend populair is. Daarnaast heeft hout in het interieur ook nog eens heel veel voordelen.

Met hout in je interieur breng je meer sfeer en warmte aan en haal je de natuur in huis. Mits hout op de juiste wijze is vervaardigd is hout ook nog eens een duurzame keuze.

Hout is met ontzettend veel woonstijlen te combineren en op allerlei manieren toe te passen. Of je nu kiest voor houten woonaccessoires of voor een akupanel: hout is altijd wel op de een of andere manier te integreren in je interieur.

In dit artikel laat ik je een aantal voorbeelden zien om hout toe te passen in je interieur.

1. Een houten vloer

Als je gek bent op hout dan is de kans groot dat je kiest voor een houten vloer. Misschien kies je wel voor een echt houten vloer, maar er zijn tegenwoordig ook veel vloeren met een houtlook die net echt lijken.

Denk bijvoorbeeld aan een pvcvloer met houtlook. Je hebt daarmee wel de warme uitstraling van een echt houten vloer, maar een pvc vloer is veel makkelijker in onderhoud en te combineren met vloerverwarming.

2. Een akupanel

Het is je vast niet ontgaan dat een akupanel de trend van het moment is. Niet zo gek, want met de houten latten breng je veel warmte aan in je interieur. Het vilt achter de panelen zorgt voor een goede akoestiek in huis en daarnaast zijn de akupanelen ook nog eens relatief eenvoudig te monteren.

Met extra lange panelen, zoals de akupanel 300 cm, kan je deze houten latten ook toepassen bij een extra hoog plafond. En de akupanelen zijn in verschillende houttinten leverbaar, zodat je de kleur kunt uitkiezen die het beste bij jouw woonstijl past.

Mijn tip is om eerst een aantal stalen te bestellen, zodat je zeker weet dat je de juiste kleur uitkiest.

3. Lambrisering van hout

Wil je graag hout als wandbekleding in huis, maar liever iets originelers dan een akupanel? Je kunt ook zelf een lambrisering maken van hout.

Dit heb ik jaren geleden gedaan in de slaapkamer en bevalt nog steeds erg goed. Met sloophout geef je een robuuste uitstraling aan de ruimte en daarnaast is dit hout relatief betaalbaar.

Ook in de woonkamer, eetkamer of studeerkamer kan je een lambrisering van hout maken voor een warme uitstraling in huis.

slaapkamer stoer

4. Houten plank

Wil jij jouw decoratie een mooie plek geven in huis? Kies dan voor een houten plank aan de muur.

Je kunt natuurlijk een houten plank kant-en-klaar kopen, maar als je van een natuurlijke uitstraling houdt dan is het mooi voor een boomstam plank of plank met natuurlijke uitstraling te kiezen.

Er zijn speciale groothandels waar je terecht kunt voor dit soort houten planken, maar ook op Marktplaats of via-via kan je deze houten planken op de kop tikken.

Zo heb ik in de woonkamer een mooie eiken plank rechtstreeks uit het bos van een particulier, die elk jaar verplicht een aantal bomen moet kappen en hier dan zelf houten planken van maakt. Ik hou van dit soort details met een verhaal!

houten plank

5. Houten meubels

Als je meer hout in huis wilt kan je natuurlijk ook kiezen voor houten meubels. Met een houten eettafel haal je direct extra sfeer in huis. En ook een houten tvmeubel past mooi in vrijwel elk interieur.

houten eettafel

Je kunt met hout ook meubels op maat maken. Denk aan een bureau, grote kast of eetkamerbank. De mogelijkheden voor houten meubels in huis zijn echt eindeloos.

6. Houten deur

Heb jij nog saaie witte deuren in huis? Vervang dan eens een deur voor een houten deur. Bijvoorbeeld voor een oude houten deur of een barn deur. Je zult zien dat je op deze manier direct meer sfeer in huis haalt.

Je kunt ook kiezen voor een houten schuifdeur. Ik heb deze zelfgemaakt en deze deur geeft extra veel sfeer aan de studeerkamer.

schuifdeur werkplek

7. Houten frontjes

Je kunt ook je huidige meubels een upgrade geven door voor houten frontjes te kiezen. Dit kan je bijvoorbeeld in de keuken doen, maar je kunt ook de deuren van het tvmeubel of dressoir vervangen met houten frontjes.

Zelfs voor de kledingkast kan je houten deuren bestellen om deze een make-over te geven.

De basis kan dus hetzelfde blijven, maar door simpelweg de frontjes te vervangen geef je een keuken of kast weer een hele nieuwe uitstraling.

8. Woonaccessoires

Last, but not least: met woonaccessoires kan je ook houten details in huis halen. Denk aan mooie houten kandelaars, fruitkistjes, een lamp van hout of een houten fotolijstje.

Het kan nog simpeler: onder onze tvkast hebben wij houten blokken gelegd als decoratie. We hebben een gashaard, dus gebruiken deze blokken nooit. Maar om het op deze manier toe te passen in ons interieur geeft het heel veel sfeer aan de ruimte.

houten accessoires

Grote kans dat jij ook houten details in je interieur hebt! Wil je nog meer hout in je interieur? Ga dan met één van deze ideeën aan de slag en maak het nog gezelliger in huis.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven