5 duurzame tips in en om huis die je geld besparen
duurzaam besparen

5 duurzame tips in en om huis die je geld besparen

Bij duurzame keuzes denk je misschien al snel dat dit veel geld kost. Daarom voelt duurzamer leven, en wonen, vaak als een drempel voor mensen. En dat is jammer, want met duurzame keuzes kan je in veel gevallen geld besparen. Duurzame keuzes zijn daarom niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee.

Zeker voor spullen in huis geldt dat duurzamere keuzes je een hoop geld kunnen besparen. Ik heb een aantal duurzame tips voor je waarmee je geld kunt besparen in en om het huis.

1. Koop tweedehands

Het is waarschijnlijk niet nieuw voor je dat je op Marktplaats en in de kringloopwinkel veel mooie spullen voor in huis kunt vinden. Deze spullen zijn een stuk goedkoper zijn dan wanneer je ze nieuw koopt.

Maar daarnaast zijn er nog veel meer bedrijven die zich richten op de verkoop van tweedehands spullen. Zeker bij de wat ingewikkeldere apparaten, zoals elektronica, is het soms slimmer om het via een gespecialiseerd bedrijf tweedehands te kopen. Zo weet je zeker dat alles nog goed werkt en heb je vaak nog garantie ook.

En de mogelijkheden voor tweedehands spullen zijn eindeloos. Denk niet alleen aan gangbare apparaten, zoals televisies en wasmachines. Bijna elk elektronisch apparaat wordt ook tweedehands verkocht. Zo is elk model traplift ook tweedehands leverbaar.

Zelf kocht ik recent nog een refurbished iPad. Niet alleen een duurzame keuze, maar het scheelde ook een heleboel geld.

2. Huur wanneer mogelijk

Nog niet zo heel veel jaar geleden was het heel normaal om spullen die je nodig hebt te kopen. Ook wanneer je deze spullen maar kort of incidenteel nodig hebt.

Dit kost niet alleen veel geld, ook nemen al die spullen veel ruimte in huis in beslag.

Tegenwoordig komt steeds meer het besef dat je spullen die je niet zo vaak nodig hebt ook kunt huren. Zelf huren we bijvoorbeeld regelmatig spullen bij de bouwmarkt. En als we een feestje geven dan huren, of lenen, we gewoon de statafels en partytent. Dit is veel goedkoper en zo raakt de schuur niet overvol met al die spullen.

Zo zijn er nog veel meer spullen die je kunt huren. Geef je een groot kerstdiner? Overweeg dan eens om het servies te huren. Zelfs het tafellinnen kan je huren.

Ook als je in huis tijdelijke aanpassingen moet doen, bijvoorbeeld vanwege een operatie, kan je de nodige spullen huren. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een traplift te huren.

Kopen is dus lang niet altijd nodig. Huren bespaart je geld, want dit is veel goedkoper. En omdat veel meer mensen het product kunnen gebruiken is dit veel duurzamer, dan wanneer iedereen het product voor zichzelf koopt.

3. Renoveer alleen wat nodig is

Zelf merk ik dat wij bij aanpassingen in ons huis steeds kritischer kijken naar wat echt aangepast moet worden en alleen renoveren wat wij het belangrijkst vinden.

Voor de uitbouw hebben we bijvoorbeeld lang gezocht naar een restpartij tegels. Zo hoefde niet de hele vloer vervangen te worden en hadden wij alleen tegels voor de uitbouw nodig. Niet alleen scheelt dit geld, dit is natuurlijk ook een stuk duurzamer.

Ook bij de renovatie van onze badkamer willen wij een aantal duurzame keuzes maken.

Natuurlijk kan je discussiëren over wanneer een renovatie echt nodig is en zal iedereen hier een andere mening over hebben. Maar alle kleine beetjes helpen.

Wil je bijvoorbeeld een nieuwe keuken en kies je er in plaats daarvan voor om alleen de frontjes te vervangen? Dan is dit al een hele mooie winst, zowel voor het milieu als voor de portemonnee.

4. Zelf maken is veel goedkoper

In sommige gevallen is zelf maken goedkoper dan iets standaard in de winkel kopen en vaak is dat nog duurzamer ook.

Denk bijvoorbeeld aan het maken van huishoudelijke producten als wasmiddel of schoonmaakmiddel. Dit is een stuk goedkoper en beter voor het milieu dan als je de standaard pakken in de winkel koopt.

Of misschien kan je wel een oud meubelstuk opknappen of zelf leuke decoratie voor aan de muur maken met spullen die je nog hebt liggen. Of brei een lekker plaid van restjes wol. Zelf breide ik laatst zo een muts met restjes wol.

Een nadeel van zelf maken is wel dat het meer tijd kost dan als je iets kunt en klaar in de winkel koopt, maar het levert je tegelijkertijd veel voldoening op.

5. Goedkoop is duurkoop

Misschien ken je het spreekwoord wel ‘goedkoop is duurkoop’. Dit wel zeggen dat als je iets goedkoop koopt je alsnog duurder uit kunt zijn, omdat iets sneller kapot gaat of vervangen moet worden.

Dit gaat natuurlijk niet altijd op, maar helaas toch wel regelmatig.

Steeds vaker merk ik dat meubels van een aantal budgetwinkels sneller slijten dan wanneer ik een (iets) duurder meubel van betere kwaliteit koop.

Zo vervingen wij laatst onze eetkamerstoelen, omdat wij steeds vaker last van onze rug kregen wanneer we lang op de oude, goedkopere, stoelen zaten.

En op een aantal goedkopere dressoirs en kastjes zie ik veel sneller krassen dan wanneer ik investeer in een goed meubelstuk.

Natuurlijk gaat dit gezegde niet voor alles op. Maar soms is het beter om even door te sparen voor een iets duurder meubelstuk. Uiteindelijk heb je er zo veel langer plezier van en scheelt dit op de lange termijn in de portemonnee.

Heb jij nog duurzame tips? Bekijk ook eens deze 17 tips om minder te kopen en geld te besparen.

Liefs, Ilse

Foto door cottonbro studio (Pexels.com)

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven