20 dingen die je in 20 minuten kunt opruimen

20 dingen die je in 20 minuten kunt opruimen

Vinden jullie het ook zo fijn om een nieuw jaar met een opgeruimd huis te beginnen? Ik ben enkele jaren geleden begonnen met ontspullen en alhoewel er steeds minder in huis bij komt is het soms even nodig om goed op te ruimen.

Soms is het ook hier in huis gewoon een chaos. In de loop der tijd worden spullen niet altijd op de juiste plek teruggelegd, waardoor het in sommige kasten een rommeltje kan worden. Ook gaat er weleens iets over datum of blijk ik spullen niet langer te gebruiken en deze spullen nemen dan onnodige kastruimte in.

Ik heb in de kerstvakantie lekker opgeruimd, waardoor (bijna) alles weer netjes is. Opruimen hoeft gelukkig niet altijd veel tijd te kosten. Omdat ik jou ook een opgeruimd huis gun heb ik 20 dingen op een rij gezet die je in 20 minuten op kunt ruimen! Ook heb ik een aantal handige tips voor je verzameld waardoor opruimen nog makkelijker wordt.

20 dingen die je in 20 minuten kunt opruimen

20 dingen 20 minuten opruimen
Tip: heb je niet direct tijd om met deze lijst aan de slag te gaan? Bewaar deze afbeelding dan op Pinterest

De 20 dingen op dit lijstje kan je vrijwel allemaal in 20 minuten opruimen. Sommige dagen zal je sneller klaar zijn, soms kan het zijn dat je net iets langer bezig bent.

Heb jij bijvoorbeeld een jaar lang oude kranten en tijdschriften verzameld? Dan ben je misschien niet in 20 minuten klaar. Beslis dan voor jezelf of langer de tijd wilt nemen of tevreden bent met wat je in 20 minuten kunt opruimen.

Dag 1: Koelkast opruimen

Als het goed is ruim je wel wat vaker de koelkast op en gooi je groenten en fruit wat over datum is zo snel mogelijk weg. Maar hoe vaak kijk jij of alle potten in de koelkast nog goed zijn? Welke sauzen en spreads zijn over datum?

Ruim de koelkast goed op en gooi alles weg wat over datum is en echt niet meer gebruikt kan worden. Natuurlijk zijn er ook etenswaren waar een een ten minste houdbaar datum op staat.

Kijk, ruik en proef of dit nog te gebruiken is. En zet het vervolgens niet ergens achterin de koelkast, maar probeer het zo snel mogelijk alsnog te gebruiken.

Haal ook meteen een poetsdoek door de koelkast.

Zelf vind ik het prettig om koelkast organizers te gebruiken in de koelkast. Deze zorgen ervoor dat ik meer overzicht in de koelkast heb, waardoor ik beter weet wat ik nog heb staan en er minder over datum gaat.

Dag 2: Vriezer opruimen

Voor de vriezer geldt eigenlijk hetzelfde als voor de koelkast. Wat ligt er al eeuwen in en kan dit nog gebruikt worden? Probeer het dan zo snel mogelijk in een gerecht te verwerken, want dat ruimt lekker op.

Dit is ook meteen een goed moment om de vriezer te ontdooien. Je zult zien dat je direct meer ruimte in de vriezer hebt!

Dag 3: Etenswaren in de keukenkastjes opruimen

We blijven nog even bij het opruimen van etenswaren. Want de kans is groot dat in de keukenkastjes ook etenswaren staan die je al lang weer vergeten bent.

Ruim de keukenkastjes leeg, bekijk elke etenswaren één voor één en zet alleen de producten terug die je nog gaat gebruiken.

Probeer de komende week een aantal kliekjes recepten te maken met etenswaren die je bent tegengekomen tijdens het opruimen.

Voor meer overzicht in de keukenkastjes en voorraadkast gebruik ik trouwens handige voorraadbakken (verkrijgbaar in verschillende maten). Zo kan ik alles soort bij soort zetten en hou ik veel meer overzicht in de kasten.

Dag 4: Etenswaren in de voorraadkast opruimen

Op dag 4 herhaal je eigenlijk dag 3, maar dan in de voorraadkast. Als je meer tijd hebt kan je ook heel de voorraadkast opruimen, maar de kans is groot dat je dit niet in 20 minuten redt.

Dag 5: Ruim de kast / dressoir in de gang op

De gang is typisch zo’n plek die vol rommel komt te liggen waar je vervolgens nooit meer na kijkt. Zeker als je een dressoir met veel lades of kast met veel opbergruimte hebt staan.

Ruim die kast dus eens leeg en kijk wat je nog gebruikt en wat niet meer. Leg vervolgens alles weer netjes op de plek in plaats van kriskras door elkaar. Wedden dat het er weer veel netter uitziet?

Zoek je nog een handig dressoir met voldoende opbergruimte? Eerder tipte ik al dit handige dressoir wat wij zelf in de gang hebben staan. Met meer dan voldoende opbergplek voor schoenen, sjaals, handschoenen, zonnebrillen en meer!

Dag 6: Nachtkastjes opruimen

Bij ons in huis zijn de nachtkastjes zo’n plek waar je van alles in gooit als er even opgeruimd moet worden, om er vervolgens nooit meer naar te kijken. Het is niet zo gek dus dat deze kastjes één grote troep zijn en niemand weet wat er eigenlijk in ligt.

Is dit bij jou ook zo? Haal het nachtkastje dan eens leeg en leg alleen terug wat er ook in hoort. Dat is toch een stuk netter!

Dag 7: Badkamerlades organiseren

Wanneer heb jij voor het laatst de badkamerlades opgeruimd? Grote kans dat er veel te veel halflege producten in liggen die je nooit meer gebruikt.

Neem vandaag daarom de tijd om deze lades eens goed te organiseren.

Dag 8: Schoonmaakmiddelen opruimen

Eerder deelde ik al eens dat je eigenlijk veel minder schoonmaakmiddelen nodig hebt dan de meeste mensen in huis hebben. Kijk vandaag daarom eens goed wat je allemaal in de keukenkastjes of voorraadkast hebt staan.

Gebruik je alles nog? En heb je niet onbewust veel te veel voorraad wat heel veel ruimte inneemt? Veel schoonmaakmiddelen zijn namelijk regelmatig in de aanbieding en hier hoef je echt geen jaarvoorraad van te bewaren.

Dag 9: Plantenpotten en vazen opruimen

Als je gek bent op planten en bloemen heb je waarschijnlijk heel veel plantenpotten en vazen. Dit is heel herkenbaar, ook mijn kasten puilen uit. Maar eerlijk gezegd is het een chaos en staat alles ongeordend door elkaar.

Door alles te rangschikken en netjes terug te zetten neemt het al veel minder ruimte in. En misschien zie je ook nog wel plantenpotten en vazen staan waarbij je zeker weet dat je die niet meer gaat gebruiken? Die zou je dan kunnen wegdoen.

Dag 10: Ondergoed lade opruimen

Bij het opruimen van de ondergoed lade is de kans groot dat je er achter komt dat je veel meer ondergoed en sokken hebt dan je zelf wist. Dit is dan ook niet voor niets vaak de grootste rommelplek in de kledingkast.

Om beter overzicht te houden kan je met een organizer in de ondergoed lade werken. En ruim meteen dat versleten ondergoed wat je toch niet meer gaat dragen op. Dat ligt toch maar te verstoffen in de lade.

Dag 11: Handtas ordenen

Grote kans dat jouw handtas, of werktas, al lang niet meer is leeggehaald en schoongemaakt.

Vandaag is de perfecte dag om dit te doen!

Haal alles eruit, maak de binnenvoering schoon en stop alleen terug in de tas wat je ook echt mee wilt nemen. Dag 20 haarelastiekjes, lipgloss en paracetamol.

Dag 12: Bureaulade opruimen

Hoe geordend is jouw bureaulade? De kans is groot dat deze wel 20 minuten van je tijd verdiend om deze netjes op te ruimen.

Zo kan je de volgende keer ook weer veel makkelijker terugvinden wat je zoekt.

Dag 13: Spelletjes opruimen

Hoeveel spelletjes liggen er bij jou in huis? Liggen deze allemaal op één logische plek? Zijn alle spellen nog compleet? En worden alle spellen nog gebruikt?

Tijd om hier eens goed naar te kijken!

Dag 14: Oude kranten en tijdschriften opruimen

Ben jij iemand die oude kranten en tijdschriften bewaard om ze ooit nog te lezen? Ga je dat echt nog doen of is het beter om ze op te ruimen?

Als je zeker weet dat je ze niet meer gaat lezen dan is dit het moment om ze op te ruimen. Zit er voor jou emotionele waarde aan of ben je bang dat je spijt krijgt? Neem dan liever een keer uitgebreider de tijd om dit uit te zoeken, zodat je weloverwogen de keuze kunt maken om dit op te ruimen.

Dag 15: Snoeren van elektronische apparaten opruimen

Op de een of andere manier hebben snoeren bij ons thuis de neiging veel meer ruimte in te nemen dan dat ze eigenlijk nodig hebben. Daarnaast liggen er altijd wel een paar snoeren tussen waarbij we niet meer weten waar het bij hoort en wat we er mee moeten doen.

Is dit herkenbaar? Ga dan vandaag met alle snoeren aan de slag en ruim dit eens op.

Dag 16: Orde aan de sieraden

Hoe goed ik het ook probeer, bij mijn sieradendoos is het regelmatig een chaos. Kettingen die in de knoop zitten, oorbellen waarvan er 1 onvindbaar is en alles ligt al snel door elkaar.

Daarom probeer ik regelmatig alles weer netjes te maken, zo is het in ieder geval voor even weer georganiseerd en kan ik alles makkelijk terugvinden.

Is dit herkenbaar? Ga dan vandaag aan de slag met de sieraden.

Dag 17: Kerstspullen

Zeker in januari is het een goed moment om de kerstspullen op te ruimen. Je weet precies wat je dit jaar hebt gebruikt, wat er kapot is en ook wat je niet meer gaat gebruiken.

En omdat alles toch net uit de kast is gehaald, kan je nu alles weer ordenen en netjes terugzetten.

Dag 18: Tassen (inclusief plastic tassen)

Heb jij veel tassen die je nu niet meer gebruikt? Hoe groot is de kans dat je deze nog gaat gebruiken? Kijk daar eens goed naar.

En kijk ook naar die lade met plastic (en katoenen) tasjes. Heb je er echt 30 nodig? En ligt alles netjes opgevouwen op de plek of lijkt het of er een bom is ontploft?

Gebruik de 20 minuten om dit weer netjes te maken.

Dag 19: Speelgoed

Misschien lukt het je niet in 20 minuten om al het speelgoed op te ruimen, maar je kunt zeker een begin maken. Het hangt er natuurlijk ook vanaf hoe oud je kinderen zijn of je dit samen met je kinderen wilt doen en dan kost het sowieso meer tijd.

Denk bij het opruimen van speelgoed ook aan het speelgoed van huisdieren. Ons hondje Jackie heeft veel te veel speelgoed, waarvan ook nog eens de helft kapot is. Daarnaast kan de rest wel een goede schoonmaakbeurt gebruiken.

Vandaag is de perfecte dag om hier mee te beginnen.

Dag 20: Oude garantiebewijzen

Heb jij ergens nog een oude schoendoos staat vol met oude garantiebewijzen, bonnen en gebruiksaanwijzingen? Kijk hier dan eens goed naar.

De meeste gebruiksaanwijzingen zijn sowieso tegenwoordig op internet vindbaar. En garantiebewijzen en bonnen hoeven niet eindeloos bewaard te blijven.

Grote kans dat de schoendoos na 20 minuten een stuk leger is!

Zoals je ziet zijn er heel wat klussen die je in 20 minuten kunt oppakken!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven