4 praktische tips om de woonkamer een opfrisbeurt te geven
spiegels goud woonkamer

4 praktische tips om de woonkamer een opfrisbeurt te geven

Begin januari kriebelt het bij mij altijd om de kerstboom de deur uit te gooien en de woonkamer op te frissen. Toegegeven, vaak haalt de kerstboom 1 januari niet eens, maar het is wel het moment om eens kritisch naar de woonkamer te kijken.

Misschien herken je dit wel en voelt de woonkamer vol, chaotisch en druk aan. Dan heb ik een aantal handige tips om de woonkamer een opfrisbeurt te geven.

1. Frisse geur erin

In de winterperiode is het lastig om het huis fris te houden. Er wordt relatief weinig geventileerd en het kan in huis muf ruiken en de lucht kan droog aanvoelen.

De belangrijkste tip die ik je kan geven, ook als het buiten koud is, is om toch voldoende te blijven ventileren. Zet elke dag toch even de ramen en deuren open, zo hou je het in huis lekker fris en verdwijnt de muffe lucht.

Zit je ‘s avonds op de bank en wil je een lekkere geur in de woonkamer? Steek dan wat geurkaarsen aan voor een gezellige sfeer. Ook met kaarsen is het belangrijk dat je wel goed blijft ventileren, anders gaat de luchtkwaliteit alsnog weer snel naar beneden.

Als alternatief kan je ook voor een geurbrander gaan. Deze staat bij ons achter de bank en in combinatie met een aantal kaarsen geeft dit ‘s avonds een heerlijke sfeer.

kaarsen en geurparfum achter bank

2. Poetsen maar

Natuurlijk haal je regelmatig een stofzuiger door het huis en stof je alle meubels af. Maar denk jij er regelmatig aan om het textiel in de woonkamer schoon te maken?

Zo vind ik het heel gezellig om een mooi plaid op de bank te hebben en ligt onze bank vol sierkussens. Maar ook dit textiel moet regelmatig schoongemaakt worden. Zeker als je huisdieren hebt is het belangrijk regelmatig het textiel schoon te maken.

Gooi dat dekentje waar je regelmatig onder zit (of de hond op ligt) dus in de wasmachine en reinig het vloerkleed eens goed, zo is alles weer mooi schoon.

plaid deken

Als je een druppeltje wasparfum aan het dekentje toevoegt tijdens het wassen en het deken in het trappengat laat drogen ruikt hierna heel het huis weer lekker fris!

3. Frisse blik op de decoratie

Ik hou van mooie decoratie en koop dan ook regelmatig wat nieuws. Eigenlijk heb ik de regel iets erin = iets eruit om te zorgen dat het niet te vol raakt, maar dit lukt niet altijd.

Als de kerstboom de deur uit gaat erger ik mij opeens aan allerlei decoratie die ik niet meer mooi vind. Ook vind ik het dan veel te vol staan.

Is dit herkenbaar voor jou? Tijd voor een frisse blik op je decoratie!

Zelf weet ik er zo een aantal woonaccessoires uit te pikken die ik eigenlijk niet meer zo mooi vind. Ik wil eerst kijken of ik ze in een ander kleurtje kan verven en dan wel weer mooi vind. Is dit geen optie? Dan maak ik er graag iemand anders blij mee.

Ook heb ik veel decoratie net op een ander plekje gezet, bijvoorbeeld bij het tvmeubel en de industriële kast. Zo ziet het er allemaal weer net wat anders uit.

4. Decoratie voor een nieuw begin

Het is nu natuurlijk de kunst om het niet opnieuw te vol te zetten in de woonkamer, maar toch kan het zijn dat je nu wat sfeer en gezelligheid mist.

Wil je toch wat nieuwe decoratie in huis? Kies dan bijvoorbeeld voor planten, hiermee haal je de natuur in huis en zal je minder snel het gevoel van chaos en rommel hebben. Je kunt planten combineren of voor één grote plant kiezen.

Ook kan je een spiegel als decoratie ophangen. Dit is niet alleen mooi, maar ook functioneel. Met een spiegel weerkaats je het licht, waardoor het minder donker in huis lijkt. Ook lijkt de kamer zo een stuk ruimtelijker.

Zelf heb ik wat spiegels die op zolder lagen een nieuw plekje gegeven in een donker hoekje op de groene muur. Zo ziet het weer net wat leuker uit.

Wat je ook doet, zet het liever niet te vol. Hoe meer spullen, hoe rommeliger het weer oogt. Zelf hou ik van mooie spullen en staat er lekker veel in huis. Mits goed gestyled is dit geen probleem, maar vind je dit lastig dan kan je beter voor een aantal grote items kiezen dan een heleboel kleine decoratie rommelig door de woonkamer.

En ruim op wat je niet nodig hebt. Zorg voor een mooi dressoir waar je spullen in kunt opbergen of kies bijvoorbeeld lowbudget voor een aantal fruitkisten om spullen in op te bergen.

Succes met het opfrissen van de woonkamer!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven