Rechte bank of hoekbank? 6 vragen die jou op weg helpen
hoekbank woonkamer

Rechte bank of hoekbank? 6 vragen die jou op weg helpen

Twijfel je tussen een rechte bank of hoekbank in de woonkamer? Geen zorgen, in dit artikel heb ik een aantal vragen voor jou op een rij gezet waarmee jij de beste keuze kunt maken.

Een bank is beeldbepalend in de ruimte en de kans is groot dat je heel wat uren doorbrengt op de bank. Daarom is de keuze voor een goede bank zo belangrijk. Voor de één zal een 3-zits bank de beste keuze zijn en bij weer een ander past een hoekbank veel beter.

Met de vragen in dit artikel weet jij welke bank het beste bij jouw situatie past.

1. Hoe groot is de ruimte?

De allerbelangrijkste vraag om te stellen bij een keuze voor een rechte bank of een hoekbank is hoe groot de ruimte is.

Als je een grote woonkamer hebt kan je eigenlijk alle kanten op. Het maakt dan niet zoveel uit of je voor een hoekbank of één of meerdere rechte banken kiest.

Maar heb je een kleine woonkamer dan zal een hoekbank in veel gevallen niet passen.

Meet dus goed op welk formaat bank het beste staat. Dit kan je doen door met tape de afmetingen van de bank op de vloer te plakken of de bank met a4 papier vorm te geven. Ook zijn er gratis tools online waarmee je zelf een plattegrond kunt tekenen.

Zeker als je een kleine woonkamer hebt is het belangrijk dat je deze stap niet overslaat. Een bank in de winkel ziet er namelijk door het grote oppervlakte in de winkel vaak veel kleiner uit dan dat hij in het echt is.

Twijfel je welk formaat bank het beste past? Dan kan ik je altijd helpen met een persoonlijk interieuradvies.

2. Hoe zijn de looproutes in huis?

Nog een belangrijke vraag om jezelf te stellen: hoe zijn de looproutes in huis? Oftewel, hoe bewegen jij en je gezinsleden je door het huis?

Een hoekbank net voor de openslaande tuindeuren is bijvoorbeeld niet zo’n goed idee.

Daarom is het goed na te denken hoe jullie de ruimte gebruiken en welk formaat bank het beste in de ruimte past. Ook kan je zo de beste plek voor de bank bepalen.

Vergeet daarbij ook niet om rekening te houden met de plek van de tv. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je goed zicht hebt op de tv vanaf de bank.

3. Hoe groot is het gezin?

Met 4 kinderen, 3 katten en een hond heb je meer zitruimte nodig dan als je met z’n tweeën bent. Zeker als je een groot gezin hebt dan is een 2-zits bank of 3-zitsbank niet voldoende.

Afhankelijk van de ruimte en je eigen voorkeuren kan je dan kiezen voor een hoekbank of meerdere banken en fauteuils in de ruimte, zodat er genoeg zitplek in de woonkamer is.

Ben je maar met z’n tweeën dan zou een 3-zitsbank ook voldoende kunnen zijn.

4. Hoe zit je het liefst op de bank?

Lig jij graag languit op de bank? Dan zal je meer zitruimte nodig dan wanneer jij en de rest van het gezin altijd keurig rechtop op de bank zitten.

Mijn man en ik zitten (of liggen) bijvoorbeeld het liefst met de benen gestrekt op de bank. In eerste instantie hadden we een 3-zits bank, maar dan kunnen we allebei net niet lekker languit zitten. Je zou dit eventueel nog kunnen oplossen met een hocker als dit in de ruimte past. Dit hadden wij bijvoorbeeld in ons vorige appartement, maar paste nu niet in de ruimte.

woonkamer oude appartement
Zo zag de woonkamer in ons appartement eruit

Na de uitbouw hadden wij wel voldoende ruimte voor een hoekbank en nu kunnen we allebei languit zitten.

Ons hondje vindt dit heerlijk, want die ligt het liefst op onze benen.

bruine hoekbank

Je kunt ook voor een twee losse banken of een bank en één of twee fauteuils kiezen. Mijn man en ik vinden het belangrijk dat we wel bij elkaar op één bank zitten, dus daarom hebben wij bewust voor een hoekbank gekozen. Maar misschien vind jij het juist wel prettiger als er meerdere banken in de ruimte staan, bijvoorbeeld als je kinderen wat ouder zijn. Dan is dit een goede optie.

5. Krijg je vaak visite? En hoe wil je dan zitten?

Zeker als je regelmatig visite krijgt is het goed om ook over deze vraag na te denken. Enkel een rechte bank is dan sowieso niet zo handig, omdat dit minder praktisch is als je elkaar wilt aankijken.

Je kunt een rechte bank dan bijvoorbeeld combineren met losse fauteuils of een extra bank voor bezoek. Zeker als je het niet prettig vindt om dicht op elkaar te zitten met je visite zijn losse elementen handiger dan een (kleine) hoekbank.

Maar het kan natuurlijk ook heel gezellig zijn om met visite juist met z’n allen op één bank te zitten en dan is een hoekbank ideaal.

Dit is een heel persoonlijke voorkeur, maar wel goed om over na te denken.

6. Wat is je persoonlijke woonstijl?

Nog een puntje om rekening mee te houden is natuurlijk jouw persoonlijke woonstijl.

Misschien heb je wel een moodboard gemaakt vol met minimalistische 3-zits banken. Dan is de kans groot dat deze vorm jou meer aanspreekt dan een grote hoekbank.

Denk dus ook goed na over wat je echt mooi vindt. Als jouw voorkeur uitgaat naar een hoekbank, maar je twijfelt of dit wel past, meet dit dan wel goed op. Iets mooi vinden is één, maar als het niet past dan houdt het natuurlijk op. Een te grote bank is namelijk één van de valkuilen bij het kopen van een bank.

Heel veel succes met het uitkiezen van je nieuwe bank!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven