Planten in de tuin snel beschermen tegen vorst en kou: 8 manieren
planten beschermen tegen vorst en kou

Planten in de tuin snel beschermen tegen vorst en kou: 8 manieren

Niet alle planten in de tuin kunnen even goed tegen de kou. Sommige planten en bomen vriezen dood bij (strenge) vorst. Ook als het sneeuwt is het belangrijk de vorstgevoelige planten goed te beschermen tegen de kou.

Zelf heb ik meerdere planten en bomen in de tuin die niet goed tegen de kou kunnen. Ik gebruik verschillende manieren, afhankelijk van de plant, om deze te beschermen tegen de vorst en kou.

In dit artikel deel ik graag mijn ervaringen met het inpakken van planten tegen de kou. Ook laat ik je verschillende manieren zien hoe jij de planten in de tuin goed kunt beschermen tegen de vorst.

Welke planten moeten tegen vorst en kou beschermd worden?

Niet alle planten en bomen in de tuin hoeven beschermd te worden tegen de kou. Gelukkig maar, anders zou het een flinke klus worden om alle planten in te pakken.

Er zijn een aantal planten en bomen die niet goed tegen vorst kunnen. Denk bijvoorbeeld aan een olijfboom of een bananenplant. Eigenlijk geldt voor vrijwel alle mediterrane en tropische planten dat je deze goed moet beschermen tegen de kou.

Ook jonge planten en planten in pot zijn extra kwetsbaar bij koud weer.

Mijn tip is eigenlijk om je goed in te lezen en per plant op te schrijven of deze tegen de kou bestand zijn.

In onze tuin staan bijvoorbeeld een citroenboompje en bananenplant die het meest kwetsbaar zijn en elk najaar naar binnen worden verplaatst. Wat sterkere planten in pot, zoals de (wat oudere) olijfboom, blijven wel buiten staan. Deze zet ik op een beschutte plek. En diverse planten en bomen in de grond, zoals de palmboom, vijgenboom, Toscaanse jasmijn en Fatsia Japonica, hebben extra bescherming nodig in de winter.

Lees je dus goed in welke planten extra bescherming nodig hebben. Het is slim om de informatie op meerdere websites met elkaar te vergelijken.

Zo las ik ergens dat de Fatsia Japonica winterhard is. Bij de eerste vorst van dit seizoen vond ik mijn plant er toch heel treurig bijhangen. Ik ben er toen wat dieper ingedoken en deze plant kan maar vorst tot -5 graden aan. Ik heb de plant toen alsnog snel ingepakt en hij heeft zich gelukkig hersteld.

Bekijk mijn tips en ervaringen om planten in de tuin tegen vorst te beschermen.

1. Zorg voor beschutting

Alhoewel ik een deel van mijn planten in huis laat overwinteren, is hier niet voor alle planten plek. Ik kies er bewust voor de meest kwetsbare planten in huis te zetten.

De overige kwetsbare planten in pot zet ik in de hoek onder de overkapping. Hier staan ze beschut en droog.

Zoek dus naar een plek in de tuin waar je de planten in pot beschut bij elkaar kunt zetten. Kies het liefst voor een overdekte plek, want je kunt de planten beter geen water geven bij vorst.

In principe overleven wat oudere planten als de olijfboom en vijg bij mij op deze manier prima. Alleen bij heel strenge vorst en sneeuw is het slim de planten alsnog in te pakken.

2 jaar geleden was het een tijdje – 15 en was er ook een flinke sneeuwlaag onder de overkapping gewaaid. Mijn olijfboom en vijgenboom hebben het toen gelukkig wel gered, maar een aantal andere kwetsbare planten zijn alsnog gesneuveld.

Bij temperaturen lager dan -10 zal ik nu alsnog deze planten inpakken.

2. Pak de planten in met vliesdoek

Zelf vind ik het handig vliesdoek op rol te gebruiken om de wat bredere planten, zoals de Fatsia Japonica, in te pakken. Het is lastig hiervoor geschikte hoezen te vinden en daarnaast is vliesdoek een heel betaalbaar alternatief.

Het vliesdoek is heel flexibel en kan je dus precies vorm geven zoals jij dit wilt. Je zou het vliesdoek eventueel ook kunnen gebruiken om de borders in te pakken.

planten beschermen tegen vorst en kou met vliesdoek

3. Bescherm planten tegen vorst met schapenwol

Ook een doek van schapenwol werkt erg goed om planten tegen vorst te beschermen. Dit is wat dikker dan vliesdoek en blijft daardoor beter zitten als je meer de hoogte in moet.

Ik gebruik het schapenwol bijvoorbeeld om de Toscaanse jasmijn aan de voorkant van het huis te beschermen.

toscaanse jasmijn beschermen tegen vorst en kou met schapenvacht

4. Gebruik mulch voor de borders

Ook in de borders kunnen planten staan die niet goed kunnen tegen (strenge) vorst. Zelf ben ik hier eerlijk gezegd nog niet zo scherp op en is er op deze manier weleens een plantje gesneuveld.

Tegenwoordig ligt er aardig wat mulch in de borders die deze planten beschermd tegen de kou. Mulch bestaat in ons geval vooral uit een laagje dode bladeren en takjes, maar je kunt ook zelf een mulchlaagje aanleggen van bijvoorbeeld stro of boomschors.

5. Een winterhoes voor grotere planten

Onze palmboom bescherm ik elk jaar met een stromat (kom ik zo nog op terug) en een winterhoes. Een beschermhoes bevestig je heel makkelijk om een plant of kleine boom. De hoes die wij gebruiken heeft bijvoorbeeld een ritssluiting en kan je onderaan ook nog aantrekken met een touwtje.

De beschermhoes is heel makkelijk te bevestigen, maar groot nadeel is dat deze niet flexibel is qua maat. Toen wij de plantenhoes 5 jaar geleden kochten was hij meer dan groot genoeg voor de palmboom, maar inmiddels past hij niet meer volledig om de palm.

Daarom zou ik persoonlijk nu voor een ander type winterbescherming kiezen voor mijn planten dan een hoes.

Toch zitten er zeker wel voordelen aan een beschermhoes. Zo ben je heel snel klaar met het inpakken van de planten. Bekijk dit overzicht met de verschillende maten plantenhoezen voor meer informatie.

palmboom beschermen tegen vorst en kou met winterhoes en stromat

6. Matten om je planten en bomen mee in te pakken

Met een kokosmat of stromat kan je heel makkelijk de stam van bomen omwikkelen, om deze te beschermen tegen vorst. Dit is een stuk steviger dan bijvoorbeeld vliesdoek.

Ook werkt een kokosmat prima om planten in pot mee in te pakken.

Zelf gebruik ik een mat aan de basis van de palmboom, omdat de plek dicht bij de grond vaak extra kwetsbaar is bij vorst. In combinatie met een winterhoes werkt dit heel goed om planten tegen de vorst te beschermen.

7. Een lichtslang bij extreme vorst

Voor de palmboom gebruik ik, onder de mat, ook een lichtslang om extra warmte aan de boom af te geven. Dit hoeft alleen bij extreme vorst.

In plaats van een lichtslang zou je ook een warmtelint kunnen gebruiken om je tropische planten op deze manier extra te beschermen.

Of het nodig is een plant extra te beschermen met een warmtelint verschilt per type plant. Laat je dan ook goed hierover informeren.

8. Bubbeltjesplastic als vorstbescherming voor je planten

Noppenfolie, of bubbeltjesplastic, is ook een alternatief om je planten te beschermen tegen kou en vorst. Dit alternatief is wel minder duurzaam dan de eerder genoemde opties en gebruik ik zelf niet.

Toch schijnt noppenfolie, mits dik genoeg, een prima bescherming te bieden aan planten in de winter. Bijvoorbeeld voor planten in pot of tropische planten die wel wat extra bescherming kunnen gebruiken.

Het is wel heel belangrijk dat de noppenfolie dik genoeg is, anders biedt het onvoldoende bescherming. Daarom kan je het beste voor speciale folie voor planten kiezen.

Dit zijn de 8 verschillende manieren om je planten in te pakken bij vorst en kou. Zo bescherm je je planten goed in de winter en kan je er in het voorjaar weer van genieten.

De ervaringen die ik hier deel zijn mijn eigen ervaringen. Dat mijn olijfboom bijvoorbeeld beschut zonder winterhoes de (milde) winter overleeft, wil niet perse zeggen dat jouw olijfboom geen winterhoes nodig heeft. Dit heeft o.a. te maken met de leeftijd van de plant, de standplaats en de gezondheid van de plant.

Twijfel je welke bescherming het beste is voor jouw plant? Laat je dan goed informeren via een specialist, zodat je zeker weet dat jouw planten de winter overleven.

Succes met het inpakken van de planten tegen kou en vorst!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven