Wil jij een nieuwe hanglamp voor boven de eettafel? Dan heb ik een aantal handige tips voor je, zodat jij de beste hanglamp uit kunt kiezen.
Je wilt bijvoorbeeld niet dat de hanglamp te hoog, maar ook niet te laag, boven de eettafel hangt. En de hanglamp moet ook niet zo groot zijn dat hij niet in verhouding staat met de eettafel.
En natuurlijk moet de hanglamp ook mooi bij de rest van het interieur passen. Je kunt bijvoorbeeld in de webshop van Lichtkoning kiezen uit een grote collectie lampen.
Bekijk alle tips voor het uitkiezen van een hanglamp boven de eettafel.
1. Wat is een goede breedte voor de hanglamp?
Het is best lastig om de juiste maat lamp voor boven de eettafel te kiezen. Je wilt niet dat de hanglamp te breed is, maar ook niet dat de hanglamp te klein is.
Wat is dan een goede breedte voor de hanglamp?
Als richtlijn kan je voor een ronde of vierkante eettafel aanhouden dat de diameter van de lamp maximaal 50 % van de eettafel is. Kies liever niet te klein, want dan valt de lamp in het niet bij de eettafel.
Bij een ovale of rechthoekige tafel is de afmeting wat lastiger. Afhankelijk van de lengte van de tafel kan je kiezen voor één hanglamp in het midden of om twee hanglampen boven de eettafel te hangen. Als je twee hanglampen naast elkaar hangt moeten deze wel op voldoende afstand van elkaar hangen, je kunt hierbij ongeveer 80 a 90 cm afstand aanhouden.
In plaats van twee lampen naast elkaar kan je ook kiezen voor een langwerpige lamp met meerdere lichtbronnen. Op mijn kantoor hangt zo’n lamp boven de eettafel en hiermee wordt de breedte van tafel benadrukt.
Zorg ervoor dat deze lamp altijd smaller is dan de eettafel. Het hangt echt van het type lichtbron af hoeveel smaller dit moet zijn. Er zijn wel richtlijnen om bijvoorbeeld minimaal 30 centimeter van de rand van de eettafel te blijven. Toch hangt er ook heel veel van het ontwerp van de lamp af en hoe massief deze oogt.
De lamp bij mij boven de eettafel oogt bijvoorbeeld heel luchtig en daarmee kan ik prima iets meer de breedte in.
De afmetingen zijn dus een richtlijn en geen wetmatigheid. De ‘juiste’ maat kan je deels baseren op maten, maar hier komt ook een beetje gevoel bij kijken.
2. Kies de juiste hoogte voor de hanglamp
Naast de juiste breedte is ook de hoogte van de hanglamp van belang. Mensen hebben vaak de neiging om een hanglamp te hoog op te hangen, waardoor de afmetingen uit verhouding zijn.
Hang je de lamp weer te laag op dan kan je de persoon tegenover je niet goed aankijken en dat is natuurlijk ook niet de bedoeling.
Meestal wordt een hanglamp 60 tot 80 cm boven de eettafel gehangen. Iets kleinere lampen zou je ook net iets lager kunnen halen. Ook dit is weer geen wetmatigheid en kies je ook deels op gevoel.
Heb je een lamp met meerdere lichtbronnen? Dan is het soms even aftasten wat de juiste hoogte is. De lamp met drie lichtbronnen boven de eettafel hebben we al wel 3 x opnieuw opgehangen, omdat de onderlingen afmetingen steeds net niet klopten.
Als je een lamp met meerdere lichtbronnen op verschillende hoogtes hebt dan ziet het er vanuit elke hoek weer net wat anders uit. Dat maakt het zo lastig de perfecte hoogte te vinden. Het is een kwestie van proberen, net zo lang tot je helemaal tevreden bent.
3. Is de lampenkap gesloten of open?
Je kunt voor een lamp allerlei verschillende ontwerpen kiezen. Sommige lampen zijn van glas en verlichten niet alleen naar beneden, maar ook de zijkant en bovenkant.
Andere lampen zijn deels open, bijvoorbeeld een gevlochten rotan lamp. Het licht schijnt dan alle kanten op, maar geeft tegelijkertijd een patroon weer als weerkaatsing. Dit kan heel mooi zijn, maar misschien vind je dit wel te druk. Het is verstandig om hier goed over na te denken.
Ook zijn er lampen met een gesloten kap die alleen de eettafel verlichten. Soms is de kap aan de bovenkant een klein beetje open, waardoor het plafond gedeeltelijk verlicht wordt.
Deze lampen met gesloten kap geven dus veel minder licht aan de omgeving af en weerkaatsen enkel op de eettafel. Het is verstandig om na te gaan of dit voldoende verlichting geeft. Wellicht moet je dan met een vloerlamp of wandlamp extra verlichting aanbrengen in de eethoek.
4. Vergeet de dimfunctie niet
Het is belangrijk dat de lamp boven de eettafel voldoende licht geeft, maar je wilt vast niet altijd dat de eethoek helder verlicht is. Soms is het ook gezelliger om voor sfeerverlichting te kiezen.
Daarom is het verstandig om goed te kijken of de lamp ook een dimfunctie heeft.
Soms zit de dimfunctie al in de lamp ingebouwd, maar ook als dit niet zo is dan kan je alsnog een dimfunctie aanbrengen in de verlichting.
Je kunt bijvoorbeeld voor smart verlichting kiezen, waarbij de dimfunctie in het armatuur is ingebouwd. Groot voordeel is dat je de verlichting dan via een app kunt bedienen. Een nadeel is wel dat als je meerdere verlichtingsbronnen hebt dit wel een duur grapje kan worden.
Een andere optie is om de lichtschakelaar te vervangen voor een lichtschakelaar met dimfunctie. Dit hebben wij in meerdere ruimtes in huis, omdat we daar lampen met meerdere lichtbronnen hebben. Het is dan wel belangrijk dat je alleen een lamp koopt die ook gedimd kan worden.
5. Ga voor een lamp passend bij je woonstijl
We hebben het over de praktische punten voor een lamp boven de eettafel gehad, maar nog niet voldoende over het esthetische punt. Het is ook belangrijk dat de lamp voldoende aansluit bij de stijl in de rest van de ruimte.
Ik kan een rotan hanglamp bijvoorbeeld wel heel mooi vinden, maar als deze totaal niet aansluit bij de rest van de ruimte dan is deze lamp een echte mismatch.
Tenzij je heel de inrichting wilt veranderen is het dus verstandig om goed te kijken of het design van de lamp ook bij de rest van de ruimte past.
Bonustip: Geen lichtpunt boven de eettafel? Zo los je dat op
Wat doe je nu als je geen lichtpunt boven de eettafel hebt? Er zijn dan een aantal dingen die je kunt doen.
Natuurlijk kan je heel het lichtpunt laten verleggen, maar dit is een dure grap en ook niet altijd mogelijk. Soms moet dan het plafond verlaagd worden om dit mogelijk te maken. Dit is bijvoorbeeld bij onze nieuwbouwwoning het geval.
Het simpelste is, als het lichtpunt net niet goed zit, om met een kabelgoot het lichtpunt te verleggen. Dit blijf je wel altijd zien, maar maakt het wel mogelijk de lamp op een andere plek op te hangen.
Ook kan je in plaats van een hanglamp kiezen voor een booglamp. Als er een stopcontact in de buurt zit kan je op deze manier toch voor verlichting boven de eettafel zorgen.
Heel veel succes met het uitkiezen van een lamp boven de eettafel!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: