Hoe krijg je zin om op te ruimen? 9 tips
hoe krijg je zin om op te ruimen?

Hoe krijg je zin om op te ruimen? 9 tips

Wat kan je doen als je totaal geen zin hebt om op te ruimen, maar je wel stoort aan de chaos in huis? Diep van binnen weet je ook wel dat je veel meer rust ervaart als je de voorraadkast, kledingkast of zolder eens goed opruimt. Maar de motivatie om echt te beginnen, die ontbreekt simpelweg.

De een vindt het nou eenmaal makkelijker om te beginnen met opruimen dan de ander. Toch zullen er weinig mensen zijn die staan te juichen om te beginnen met opruimen.

Maar hoe kan je nou zin maken om op te ruimen? Gelukkig zijn daar verschillende manieren voor!

Ik ben inmiddels zelf een aantal jaar bezig met ontspullen. Bij elke opruimronde kom ik weer meer spullen tegen die geen waarde meer voor mij hebben en waar ik iemand anders blij mee hoop te maken. En nog belangrijker, sinds ik bezig ben met ontspullen koop ik ook veel minder nieuwe spullen.

Maar hoe krijg je nou zin en energie om op te ruimen? Bekijk deze tips en voor je het weet sta je zelf ook het huis op te ruimen!

9 tips om zin te krijgen om te ontspullen

1. Kijk series over ontspullen op YouTube of Netflix

Soms is de beste manier om zin te krijgen om op te ruimen door te kijken hoe anderen dit doen. YouTube staat vol met filmpjes over ontspullen en ook op Netflix kan je diverse series kijken over ontspullen en opruimen.

Op Netflix kan je bijvoorbeeld naar Get organized with the Home Edit kijken of the Tiny house nation. Ook staat er een serie op Netflix met Marie Kondo. Haar stijl van opruimen moet wel bij je passen, maar het is sowieso heel inspirerend en motiverend om deze serie te kijken.

Bekijk ook dit overzicht met Netflix series die jou helpen op te ruimen voor meer inspiratie.

Weet je trouwens niet goed waar te beginnen met opruimen? Bekijk dan eens deze tips.

2. Volg Facebookgroepen over minimaliseren

Op Facebook zijn er diverse groepen waar je vragen kunt stellen over ontspullen en tips en inspiratie kunt vinden.

Veel mensen delen daar foto’s van hun opgeruimde kasten en kamers. De één begint bijvoorbeeld net met opruimen en hier zie je een klein verschil en de ander is heel minimalistisch en heeft bijna geen spullen in huis.

Juist dit kan heel motiverend werken. Iedereen begint ergens en het is mooi om deze verschillen te zien.

De groep Minimaliseren kun je leren is bijvoorbeeld een leuke groep om te volgen en hopelijk krijg je hierdoor ook zin om je huis op te ruimen.

3. Lees boeken over minimaliseren

Zelf vind ik het ook heel prettig om zo nu en dan een boek over minimaliseren te lezen. Deze boeken kan ik in mijn eigen tempo lezen en er altijd even bijpakken als ik het niet meer weet.

Elke opruimgoeroe heeft weer een andere werkwijze bij het opruimen van het huis en het is soms even zoeken welke methode bij je past.

4. Schrijf de voordelen van opruimen op

Dit artikel lees je niet voor niets. Ergens weet je wel dat je wilt / moet opruimen, maar de motivatie ontbreekt.

Schrijf daarom eens voor jezelf op waarom je wilt opruimen. Welke voordelen verwacht jij van opruimen?

Dit kan van alles zijn. Bijvoorbeeld makkelijker spullen terugvinden in huis, minder tijd kwijt zijn aan het huishouden of geld besparen door minder nieuwe spullen te kopen en een deel van je spullen te verkopen.

Zelf kocht ik bijvoorbeeld weleens spullen dubbel, omdat ik geen idee had waar het was gebleven. Dit gebeurt mij gelukkig tegenwoordig nog maar zelden, omdat de kasten een stuk leger zijn en ik daardoor spullen makkelijker kan terugvinden.

Bekijk ook eens deze 5 redenen om vandaag nog te starten met ontspullen.

Als jij voor jezelf goed inzichtelijk hebt waarom je wilt opruimen, wordt het ook een stuk makkelijker om aan deze klus te beginnen.

5. Maak een plan van aanpak

Zin maken om op te ruimen is één, maar als je als een kip zonder kop begint met opruimen is de kans groot dat je al snel gedemotiveerd weer stopt. Met een beetje pech heb je net alle kasten leeg gehaald en is het een nog grotere rommel dan voorheen.

Maak daarom eerst een realistisch plan om te beginnen met opruimen.

Hoeveel tijd heb je de komende week en maand om te beginnen met opruimen? Maak dan een prioriteitenlijst met welke ruimtes in huis je wilt aanpakken.

Schrijf ook op hoeveel tijd je per ruimte verwacht nodig te hebben. Vermenigvuldig deze tijd vervolgens keer twee, want opruimen kost altijd meer tijd dan je verwacht.

Door een plan van aanpak te maken maak je een vaag plan concreet. De kans dat je hierna ook echt van start gaat met opruimen is een stuk groter dan wanneer je geen plan maakt.

6. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht

Vaak wordt het een stuk makkelijker te beginnen aan een taak waar je geen zin in hebt door jezelf een beloning in het vooruitzicht te stellen.

Dit kan je natuurlijk ook toepassen bij het opruimen van het huis. Stel jezelf een beloning in het vooruitzicht en maak dit concreet. Geef jezelf bijvoorbeeld per ruimte een kleine beloning. Als je klaar bent met al je doelen die je bij het plan van aanpak hebt opgesteld kan je jezelf trakteren op een grotere beloning.

En probeer een belevenis als beloning in het vooruitzicht te stellen. Spullen heb je immers al genoeg. Denk aan een lekker etentje, een dagje sauna of misschien zelfs een weekendje weg.

Leg bijvoorbeeld al het geld wat je verdiend met het verkopen van je spullen apart en trakteer jezelf hiermee op iets leuks.

7. Doe het samen

Merk je dat je echt geen zin hebt om het huis op te ruimen? Doe het dan samen!

Dit kan bijvoorbeeld met een gezinslid, maar je kunt ook een familielid of vriendin met een georganiseerd huis je vragen te helpen met opruimen. Zeker als je diegene bewonderd om het opgeruimde huis kan hij of zij je misschien wel goed helpen.

Vind je het echt lastig om op te ruimen? In sommige gevallen, bijvoorbeeld als je ADD hebt, is opruimen nou eenmaal een stuk complexer dan voor een ‘gewoon’ iemand.

Overweeg dan eens een gespecialiseerde opruimcoach in te huren om je bij het opruimen te helpen. In sommige gemeentes zijn er ook budgetten beschikbaar voor hulp bij het opruimen. Hier kan je bij jouw gemeente altijd naar informeren.

8. Doe mee aan een opruimchallenge

Samen opruimen kan heel motiverend werken. Als je liever niemand in je omgeving om hulp vraagt kan je ook meedoen aan een opruimchallenge om zo samen op te ruimen.

Ik heb zelf in de afgelopen jaren deze challenge al meerdere keren gedaan en dit ruimt zo lekker op.

9. Geen motivatie? Begin toch!

Heb je na het lezen van deze tips nog steeds geen motivatie om te beginnen met opruimen?

Dan zit er nog één ding op: gewoon beginnen, ook als je geen zin hebt!

Het is net als met sporten of een andere vervelende klus zoals de was waar je tegenop ziet. Je kunt net zo lang op de bank wachten op motivatie, maar als die niet komt en je doet niks, dan gebeurt er alsnog niks.

Ga je, ondanks dat je geen zin hebt, toch opruimen / sporten / de was opvouwen, dan is de kans groot dat als je uiteindelijk bezig bent de motivatie alsnog komt. En in het ergste geval komt de motivatie niet, maar heb je wel de klus geklaard en kan je er daarna met een voldaan gevoel op terug kijken.

Er zijn dus allerlei manieren om zin te creëren om op te ruimen. En geloof mij, opruimen werkt verslavend. Het heeft gewoon heel veel voordelen. De rust die het je oplevert om niet meer een huis vol spullen te hebben die je nooit gebruikt, dat is de grootste beloning.

Heel veel succes met opruimen!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven