Lente schoonmaak checklist: overzicht met klusjes om nu te doen
lente schoonmaak checklist

Lente schoonmaak checklist: overzicht met klusjes om nu te doen

De lente hangt in de lucht en voor mij is dit vaak het moment om het huis nog eens extra goed schoon te maken. Zodra de zon schijnt valt het opeens extra op dat er wat vlekken in het vloerkleed zitten en er wel heel veel stof door het huis dwarrelt.

Nu de dagen weer langer worden heb ik ook extra energie en tijd om wat extra schoonmaakklussen op te pakken. Het huis is hier echt niet altijd spik en span, maar ik probeer wel te voorkomen dat het een te grote zooi wordt. Dit is daarom het perfecte moment voor een grote lente schoonmaak.

Gelukkig heb ik inmiddels heel wat handige trucjes ontdekt, waardoor het schoonmaken niet al te veel tijd kost.

Tip: deze microvezeldoeken zijn perfect om te gebruiken tijdens de voorjaarsschoonmaak. Je maakt hiermee streeploos schoon en ze verwijderen moeiteloos de meeste vlekken.

Zelf verdeel ik de lente schoonmaak het liefst over een aantal weken en pak ik elke week een aantal van deze klusjes op. Je kunt natuurlijk ook een weekend reserveren om al deze klusjes in één keer aan te pakken. Dan ben je er meteen vanaf. Het is maar net wat je fijn vindt.

Je kunt deze checklist bewaren, bijvoorbeeld op Pinterest. Dan kan je hem er altijd weer even bijpakken om te kijken wat je nog wilt doen. In dit artikel leg ik punt per punt uit hoe je deze klusjes het beste en het snelst kunt aanpakken.

Lenteschoonmaak in de woonkamer

In de woonkamer zijn de meeste schoonmaakklussen om aan te pakken. Logisch, want hier wordt ook het meest geleefd. Naast de klusjes die je dagelijkse / wekelijks / maandelijks oppakt, komen er nu wat extra taken bij kijken.

Deze klussen pak ik aan tijdens de lenteschoonmaak:

1. Bank schoonmaken

Natuurlijk haal je regelmatig een stofzuiger over de bank en zuig je kieren en naden uit. En vlekken verwijder je zo snel mogelijk. Maar toch is het ook belangrijk om, het liefst minimaal 2 keer per jaar, de bank grondig te reinigen.

Dit kan je perfect tijdens de lente schoonmaak doen. Bekijk hier de stap voor stap uitleg voor het grondig reinigen van een stoffen bank.

2. Vloerkleed reinigen

Ook het vloerkleed kan wel een extra schoonmaakbeurt gebruiken. Hiervoor haal ik het vloerkleed altijd eerst even van de plek en klop ik het buiten goed uit. Pff, ondanks dat het vloerkleed elke week goed gestofzuigd wordt komt er zo toch een hoop vuil en zand vrij.

In dit artikel leg ik uit hoe je het vloerkleed goed kunt schoonmaken met groene zeep.

3. Sierkussens schoonmaken

Vergeet ook niet om de sierkussens op de bank mee te nemen. Veel sierkussens hebben een afritsbare hoes die in de wasmachine gewassen kan worden.

Toch kan dit niet bij elk sierkussen. Kijk dus even goed wat er op het label staat, want dit is wel de snelste en makkelijkste manier om sierkussens schoon te maken.

4. Raambekleding schoonmaken

De voorjaarsschoonmaak is het perfecte moment om de raambekleding schoon te maken, want hier verzameld zich ook heel wat stof op.

Wij hebben zelf zwarte shutters en dat trekt zo veel stof aan dat deze helaas elke paar weken schoongemaakt moeten worden. Maar tijdens de voorjaarsschoonmaak kan je ook de gordijnen en jaloezieën in de rest van het huis schoonmaken.

Zelf heb ik dit in de kerstvakantie gedaan, zodat niet alles tegelijk hoeft. Maar als het bij jou wat langer geleden is dan is dit het perfecte moment om alles weer fris te maken. Bekijk hier hoe je jaloezieën schoonmaakt en in dit stappenplan leg ik uit hoe je gordijnen kunt schoonmaken.

5. Verwarming schoonmaken

Dit klusje staat hoog op mijn eigen agenda. Alhoewel wij beneden alleen vloerverwarming hebben, hebben we in de rest van het huis convector verwarming. Deze poets ik regelmatig aan de buitenzijde met een doekje, maar de binnenkant begint toch wel erg stoffig te worden. Tja, zoals ik aan het begin al aangaf is ook niet alles hier perfect schoon.

Herken je dit? Dan is het tijd de verwarming ook van binnen eens goed schoon te maken.

6. Ramen schoonmaken

Tijdens de lente schoonmaak is het ook een goed moment om de ramen schoon te maken. Ik probeer dit 4 keer per jaar te doen, maar eerlijk is eerlijk, dit lukt niet altijd.

Zelf gebruik ik al jaren deze ruitenreiniger voor het schoonmaken van de ramen. Hiermee is dit klusje super simpel en ben je heel snel klaar.

7. Kasten uitmesten

Is het langer dan een jaar geleden dat je de kasten hebt nagelopen in de woonkamer? Dan is het een goed idee om alles uit de kasten te halen, een doekje door de kast te halen en alles één voor één weer terug te leggen.

Grote kans dat je spullen tegenkomt die je kwijt was, omdat ze op de verkeerde plek lagen. Of misschien kom je zelfs spullen tegen die je niet meer gebruikt. Dan is dit een mooi moment om dit direct op te ruimen.

8. Deuren en lichtschakelaars schoonmaken

Misschien neem je de deuren, deurklinken en lichtschakelaars al regelmatig tijdens het schoonmaken mee als je de boel aan het afstoffen bent.

Maar doe je dit niet, dan is het een goed moment om al deze plekken tijdens de lente schoonmaak eens na te lopen en goed te reinigen. Deze plekken worden namelijk vaak door (vieze en vettige) handen aangeraakt en daarom is het belangrijk ze regelmatig goed te reinigen.

Voorjaarsschoonmaak in de slaapkamer

Ben je klaar met de grote schoonmaak van de woonkamer? Dan is het tijd om de slaapkamer aan te pakken. Ook hier zijn een aantal dingen die je kunt aanpakken. Punten zoals de ramen, raambekleding en deuren die ik al in het overzicht van de woonkamer heb genoemd noem ik hier niet nog een keer.

Zelf vind ik het namelijk handig om deze niet per ruimte, maar voor het hele huis aan te pakken.

Toch zijn er nog wat punten in de slaapkamer die extra aandacht verdienen en tijdens de voorjaarsschoonmaak op de checklist horen te staan.

9. Matras omdraaien

Door het matras regelmatig om te draaien zorg je ervoor dat deze extra lang mee gaat.

Van veel schoonmaakgoeroes hoor ik dat ze dan meteen het matras reinigen en met ingewikkelde foefjes zoals baking soda aan de slag gaan.

Om heel eerlijk te zijn heb ik dit nog nooit gedaan. Zelf gebruiken wij waterdichte matrasbeschermers die vocht, zoals zweet, bacteriën en ander vuil tegenhouden om het matras in te trekken. Deze matrasbeschermers gooien wij regelmatig in de wasmachine.

Dit is een stuk makkelijker dan elke keer het matras te moeten reinigen!

10. Dekbed en kussens wassen

Natuurlijk was je het dekbedovertrek regelmatig, bij voorkeur minstens 1 keer per week. Maar ook het dekbed zelf en de kussens moeten regelmatig gewassen worden. Zweet, vocht en vuil trekken hier namelijk in de loop der tijd in.

Kijk dan ook op het label van het dekbed en de kussens of deze in de wasmachine kunnen of dat je deze professioneel moet laten reinigen.

11. Nachtkastjes opruimen

De nachtkastjes zijn bij ons thuis de plekken waar we snel even wat spullen in gooien die in de weg liggen. Om er daarna nooit meer naar te kijken.

Boeken, bonnetjes, extra knoopjes, sieraden en verzorgingsproducten: het wordt al snel een grote rommel in de nachtkastjes.

Daarom is het goed om zo nu en dan de nachtkastjes uit te mesten en weer netjes op te ruimen.

12. Kledingkast opruimen

Zelf ruim ik de kledingkast het liefst wat later in de lente op, op het moment dat ik de winterkleding vervang voor de zomerkleding. Ik weet dan namelijk precies wat ik wel en niet gedragen heb en kan zo de kledingkast eens goed opruimen.

In dit artikel deel ik handige tips om de kledingkast eens goed op te ruimen.

Badkamer opruimen tijdens de voorjaarsschoonmaak

Ook de badkamer verdiend wat extra aandacht tijdens de voorjaarsschoonmaak. Maar als je de badkamer wekelijks goed bijhoud hoef je hier gelukkig niet heel veel extra tijd aan kwijt te zijn.

Ik vertel je graag welke klussen in aanpak in de badkamer tijdens voorjaarsschoonmaak.

13. Grondige schoonmaak van douche en bad

Als ik de tijd heb (wat niet elk jaar zo is) dan wil ik de badkamer nog wel eens extra grondig reinigen. Alhoewel de badkamer goed wordt bijgehouden, kan het geen kwaad zo nu en dan eens extra goed schoon te maken.

Met een stoomreiniger loop ik dan de douche het bad en het sanitair nog eens extra goed na, zodat alles extra schoon is.

14. Douchekop ontkalken

Het kan geen kwaad de douchekop zo nu en dan eens extra te ontkalken. Gelukkig is het bij ons maar beperkt nodig, omdat wij veel minder kalkaanslag hebben dankzij de magnetische waterontharder.

Maar door het ontkalken van de douchekop is deze weer mooi schoon en loopt het water veel beter weg.

15. Wasbak reinigen

Een paar keer per jaar reinigen we de wasbak extra goed met warm water en soda. Dit zorgt ervoor dat vuil en vet in de afvoer oplost en het water weer beter wegloopt.

Bekijk deze tips voor het schoonmaken van de afvoer om ook het water bij jou weer perfect te laten weglopen.

16. Badkamerkastjes uitmesten

Kijk ook eens goed wat er allemaal in de badkamerkastjes ligt. Welke verzorgingsproducten heb je al heel lang niet meer gebruikt? Maak daarbij de keuze of je deze vooraan zet en nu eerst gaat opmaken of niet meer gaat gebruiken en dus beter weg kunnen.

Je zult zien dat het badkamerkastje er zo een stuk opgeruimder uitziet.

Lente schoonmaak in de keuken

Nu de woonkamer, slaapkamer en badkamer schoon zijn is het tijd om de keuken grondig aan te pakken. Deze punten mogen niet overgeslagen worden.

17. Keukenkastjes schoonmaken

Wanneer heb jij voor het laatste de keukenkastjes uitgeruimd en schoongemaakt? Als dit langer dan een jaar geleden is haal dan de keukenkastjes leeg, maak ze schoon en zet alleen terug wat je nog gebruikt.

Zo heb je weer meer overzicht in de keukenkastjes.

18. Koelkast en diepvries schoonmaken

De koelkast en diepvries kan je beter vaker dan 1 keer per jaar schoonmaken. Als het wat langer geleden is dan is de voorjaarsschoonmaak een goed moment om dit aan te pakken.

Haal alles eruit, ontdooi de diepvries en maak beiden goed schoon. Zet alleen de producten terug die je nog echt gebruikt.

Bekijk ook deze tips voor een goede koelkast indeling, zodat je meer overzicht in de koelkast houdt.

diepvries schoonmaken

19. Afzuigkap schoonmaken

Ook de afzuigkap maak je beter vaker dan 1 keer per jaar schoon. Het kost helemaal niet veel tijd om de afzuigkap schoon te maken. ik ben er vaak binnen 5 minuten mee klaar.

Als het wat langer geleden is dan is de kans op een vettige aanslag wat groter, maar met wat afwasmiddel poets je dit heel makkelijk eraf.

Bekijk ook dit stappenplan voor het schoonmaken van de afzuigkap voor meer tips.

20. Vaatwasser schoonmaken

Ook de vaatwasser moet af en toe grondig gereinigd worden, 1 keer per jaar is hier eigenlijk niet genoeg voor.

Merk je dat de vaatwasser muf begint te ruiken of niet meer goed reinigt? Dan is het tijd om de vaatwasser goed schoon te maken. Maak het filter en de sproeikoppen goed schoon en draai een leeg programma op 90 % met wat soda om de vaatwasser goed te reinigen.

21. Oven schoonmaken

Eigenlijk geldt hierbij weer hetzelfde: maak de oven regelmatig goed schoon. De voorjaarsschoonmaak is hier een goed moment voor als dit wat langer geleden is.

Je hebt hierbij helemaal geen chemische schoonmaakmiddelen nodig, met wat huis-, tuin- en keukenmiddelen zoals citroen kom je al een heel eind!

Nog meer punten voor op de checklist tijdens de lenteschoonmaak

Het is al een heel lang artikel geworden en de kans is klein dat je al deze punten in één weekend kunt aanpakken. Mijn advies is dan ook om er de voor jou belangrijkste punten uit te pakken om mee aan de slag te gaan. Zo kan je elke week wat klusjes aanpakken.

Dit overzicht kan nog veel langer worden, want eigenlijk heb ik nog niet alles genoemd.

Zo moet de wasmachine regelmatig schoongemaakt worden, kan de werkkamer ook wel een goede poetsbeurt gebruiken en liggen er in de tuin ook heel wat klusjes te wachten nu het voorjaar weer aanbreekt.

Deze checklist is dan ook een richtlijn om voor de grote voorjaarsschoonmaak mee aan de slag te gaan. Kijk hoeveel tijd je hieraan wilt besteden en waar voor jou de prioriteiten liggen.

Zoals ik al eerder aangaf is het hier ook echt niet perfect schoon en probeer ik zo veel mogelijk van dit lijstje in de loop van het jaar 1 of meerdere keren aan te pakken. Maar mij lukt dit ook niet in 1 weekend en ik ren ook regelmatig achter de feiten aan.

Ik kijk gewoon wanneer ik tijd heb welk klusje de meeste prioriteit heeft en ik begin dan hiermee. En dit raad ik jou ook aan.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

overzicht checklist voorjaars schoonmaak

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven