Vind jij het leuk om planten te stekken? Dan is het ook leuk om je stekjes in een mooi vaasje te zetten! In dit overzicht staan de leukste stek vaasjes om je planten te laten groeien.
Zelf heb ik het hele jaar door wel een aantal stekjes op water staan, maar zeker in de lente heb ik veel stekjes in huis. Ik vind het dan ook extra leuk om de planten in een mooi vaasje te zetten.
Tip: wil je graag bijzondere stekjes in huis? Deze plantenwinkel is specialist in stekjes en verkoopt honderden verschillende stekjes van de meest bijzondere plantensoorten. Het is zeker de moeite waard om hier een kijkje te nemen voor een uniek stekje. Dit is namelijk een stuk betaalbaarder dan een volwassen plant.
Mooie stek vaasjes
Je favoriete stekje komt tot zijn recht in één van deze mooie stekvaasjes. Eén van deze vaasjes is iets groter. Je kunt ze ook voor iets grotere stekjes gebruiken en voor hydrophonie planten.
Een hydrovaas kan namelijk zowel voor planten op hydrocultuur als voor stekjes gebruikt worden.
Verderop in dit artikel vertel ik je meer over het verschil tussen hydrophonie planten en stekjes op water.
Leuke stek stations
In plaats van een los stek vaasje kan je ook kiezen voor een stek station. Een stek station bestaat uit meerdere stek vaasjes bij elkaar. Vaak zijn dit reageerbuisjes met een mooie basis die als stek station gebruikt kunnen worden.
Als je een mooie volle (hang)plant wilt stekken, dan is één stekje vaak niet voldoende. Voor planten als de Monstera of Philondendron Scandens kan je beter meerdere stekjes in één keer op water zetten, zodat je hier een volle plant van kan maken.
Zelf heb ik er één op mijn bureau staan, zodat ik mijn stekjes altijd in de gaten kan houden.

Stek vaasjes aan de muur
Zelf vind ik het ook heel leuk om een aantal stek vaasjes aan de muur op te hangen en hier stekjes te laten wortelen. Vooral voor hangplanten is dit een heel leuk idee om nieuwe stekjes op water te zetten.
De stek glaasjes die ik heb hangen zijn niet meer te koop.

Het is wel het beste om de stekjes te laten wortelen bij een doorzichtig vaasje, maar ik kon het niet laten om ook een mooi stekvaasje in het zwart en wit toe te voegen.
Natuurlijk kan je stekjes ook gewoon in een waterglas zetten, dat is simpel en goedkoop. In mijn ervaring blijven echter niet alle stekjes goed hangen, omdat het glas te breed is. Daarnaast staat het ook gewoon minder leuk.
Als ik veel stekjes heb pak ik er echt weleens een waterglas bij, maar toch ben ik ook blij dat ik een aantal mooie vaasjes heb voor mijn stekjes.
Kleine plantenpotten voor stekjes
Sommige planten kan je beter direct stekken op stekgrond. En misschien heb jij wel een stekje wat al iets groter is en wat je in een plantenpot wilt zetten.
Dan is het natuurlijk ook handig als je een mooie kleine plantenpot hebt voor je stekjes. Een grote plantenpot voor een stekje is namelijk meestal niet zo mooi. Daarnaast staan sommige planten ook liever niet te ruim.
Bekijk dan eens dit overzicht met mooie kleine plantenpotten voor je stekjes.
Wat is het verschil tussen stekjes op water en hydrophonie planten?
Een stekje zet je op water op wortels te kweken. Dit stekje zet je na een tijdje in een klein plantenpotje met stekgrond.
Maar sommige planten komen mooi tot zijn recht als hydrophonie planten. Dit zijn planten die je nooit in de aarde zet en dus altijd op water laat staan. Het mooie wortelstelsel blijf je zo altijd zien.
Niet alle planten zijn geschikt als hydrophonie planten. Als planten te lang op water staan krijgen sommige soorten namelijk op de lange termijn te zwakke wortels en onvoldoende voedingsstoffen binnen.
Ik zal hier later nog eens uitgebreider op in gaan.
Hoe kan je planten stekken?
Ben je na het lezen van dit artikel enthousiast geworden om je eigen stekjes jungle te creëren, maar heb je geen idee hoe je planten kunt stekken? Bekijk dan eens dit artikel met tips over het stekken van planten.
Ook is een aanrader om te leren hoe je planten kunt stekken.
Zelf geef ik trouwens stekjes het liefst regenwater, omdat planten hier het best op reageren. Dit ziet er wel wat troebeler uit dan kraanwater. Zelf vind ik dit niet erg, maar dat is wel de reden dat mijn stekjes op water er niet iets anders uitzien.
Succes met het stekken van je planten!
Liefs, Ilse

Deel dit artikel of sla het op: