Smalle hal inrichten: 11 tips en ideeën om hem groter te laten lijken
tips smalle gang inrichten

Smalle hal inrichten: 11 tips en ideeën om hem groter te laten lijken

Ben jij op zoek naar ideeën om een smalle hal in te richten? Bekijk dan deze tips en voorbeelden om een smalle gang te stylen en groter te laten lijken.

Ook ons huis heeft een smalle hal waar je nauwelijks je spullen in kwijt kunt. Het was toen we hier net woonden even zoeken hoe we voldoende ruimte hadden voor een kapstok en een plek om schoenen, sjaals en zonnebrillen op te bergen.

Ik snap dan ook heel goed dat het een uitdaging kan zijn om een smalle hal slim in te richten. Gelukkig blijkt het helemaal niet zo ingewikkeld te zijn om een kleine hal in te richten als je eenmaal weet waar je op moet letten.

Bekijk de tips in dit artikel om een smalle hal in te richten en laat de gang er groter uitzien.

1. Een handige kapstok voor een smalle hal

De hal is het verzamelpunt van jassen. Het is dan ook slim om goed na te denken over een kapstok die past in een smalle gang.

Een staande kapstok is meestal niet zo’n slim idee, omdat deze vaak te breed is en op de grond veel ruimte inneemt. Hierdoor lijkt de gang juist kleiner. Hoe minder (massieve) meubels er in de hal staan, hoe ruimtelijk de hal zal lijken.

Kies daarom voor een kapstok aan de muur. Denk hierbij na of je de jassen aan een kledinghanger wilt hangen of aan een haakje aan de muur. Jassen aan een kledinghanger komen iets dieper de gang in en daardoor lijkt de gang wel iets kleiner.

Wij hebben zelf gekozen voor een kapstok waarbij je zowel jassen aan een haakje kunt hangen als aan een kledinghanger, zodat de kapstok zo min mogelijk ruimte inneemt.

2. Een smal dressoir voor voldoende opbergruimte

Voldoende opbergruimte in een kleine hal is wel zo fijn. Maar voor een grote kast is niet altijd plek bij het inrichten van een smalle gang en daarnaast laat je hiermee de gang er ook kleiner uitzien.

Het beste kies je daarom voor een smal dressoir. Kies voor een model op pootjes of een model in een lichte kleur. Hierdoor ziet het dressoir er minder massief uit.

Zelf ben ik heel blij met dit dressoir in onze gang. Dit dressoir biedt echt heel veel opbergruimte. Per lade passen er wel 2 paar schoenen in. Ook is er veel opbergruimte voor het opbergen van sjaals, handschoenen, zonnebrillen, hondenriemen en meer.

kapstok en schoenenkast smalle hal inrichten

3. Laat een smalle hal er groter uitzien met een spiegel

Met een spiegel laat je een ruimte er groter uitzien. Door het spiegelbeeld lijkt de ruimte een stuk groter dan hij in werkelijk is.

Daarnaast weerkaatst het licht in de spiegel. En hoe meer licht in de gang, hoe ruimtelijker deze eruit zal zien.

Kies voor één grote spiegel of hang een aantal kleine spiegels naast elkaar.

4. Kies een handig wandrekje voor sleutels en zonnebrillen

Zelf vind ik het ook handig om een klein wandrekje in de hal te hebben voor sleutels, zonnebrillen en andere kleine accessoires.

Zo’n rekje neemt weinig ruimte in en je kunt de belangrijkste spullen heel makkelijk terugvinden. Ik heb mijn wandrek ooit zelf gemaakt, maar er zijn gelukkig ook leuke wandrekjes voor sleutels en dergelijke te koop.

5. Gebruik de hoogte

Om een kleine hal zo ruimtelijk mogelijk eruit te laten zien is het slim om de hoogte te benutten. Plaats zo min mogelijk meubels op de grond door bijvoorbeeld voor wandmeubel of meubels op pootjes te kiezen.

Hoe meer meubels er op de grond staan, hoe groter de kans dat het er propperig en vol uitziet.

Daarom is het bijvoorbeeld niet slim om voor een staande kapstok in een smalle gang te kiezen. Gelukkig zijn er genoeg leuke alternatieven zoals wandkapstokken en (losse) kapstokhaken voor aan de muur.

6. Bewaar alleen wat nodig is in de hal

Een probleem waarom een hal soms chaotisch oogt is dat er veel te veel spullen bewaard worden. Bewaar alleen de spullen die echt nodig zijn.

In de winter kan je zomerjassen op zolder bewaren en in de zomer juist weer de winterjassen. Hoe minder jassen er op de kapstok hangen hoe beter het is.

Hetzelfde geldt voor schoenen. Je hoeft echt niet alle schoenen in de hal te bewaren. Wij bewaren maximaal 2 paar schoenen per persoon en een aantal slippers beneden. We hebben hier gelukkig genoeg ruimte voor in ons handige dressoir.

De rest van de schoenen bewaren we in de slaapkamer, zodat ze niet in de weg liggen in de hal.

7. Laat de verlichting voor je werken

Hoe meer licht, hoe ruimtelijker een ruimte eruit ziet. Dit geldt zowel overdag bij natuurlijk licht als ‘s avonds bij kunstmatig licht.

Door voor goede verlichting te kiezen laat je de smalle gang er ook in de schemering en in het donker ruimtelijk uitzien.

Toegegeven, bij ons in huis is dit een verwaarloosd punt omdat wij dit niet belangrijk genoeg vinden. Wij hebben zelf een mooi Marokkaanse hanglamp aan de zijkant boven het dressoir hangen.

Maar door slim voor verlichting te kiezen kan je de ruimte er een stuk mooier uit laten zien. Als je de mogelijkheid hebt kan je een aantal spots aan het plafond bevestigen of kies anders voor een lamp met meerdere lichtbronnen. Zo kan je verschillende hoeken van de gang verlichten.

8. Denk na over kleurgebruik

In de meeste gevallen is het zo dat hoe donkerder een ruimte is, hoe kleiner deze zal lijken. Met slim kleurgebruik kan je de hal er dus groter uit laten zien.

Onze voordeur was bijvoorbeeld eerst antraciet, maar door deze wit te verven ziet het er een stuk lichter en groter uit.

Tegelijkertijd vind ik de hal een ruimte in huis waar je perfect met kleur kunt experimenteren. Omdat je hier niet veel tijd in doorbrengt kan je hier juist een wat gedurfdere keuze maken.

Je hoeft dus niet perse voor wit te kiezen in de gang om deze er groter uit te laten zien. Ik heb bijvoorbeeld eerder een strook in lichtgrijs geverfd om de ruimte wat meer te breken.

En sinds vorig jaar heb ik alle muren in de hal roze geverfd. Een opvallende kleur die direct voor een warm ontvangst zorgt.

9. Verf het plafond in dezelfde kleur als de muur

Om meer eenheid te creëren in de gang zou je het plafond in dezelfde kleur als de muren kunnen verven. Dit heb ik zelf ook gedaan.

Een plafond in dezelfde kleur als de muur zorgt voor minder contrast en dit zorgt weer voor rust.

10. Een glazen deur voor verbinding met de woonkamer

We hebben het er al eerder over gehad dat veel (natuurlijk) licht voor een ruimtelijk gevoel in de gang zorgt.

Door voor een glazen deur tussen de woonkamer en gang te kiezen stroomt het licht van de woonkamer de gang in en visa versa. Zelf hebben wij dit ook en dit zorgt voor extra veel licht.

Heb je ook glas in de voordeur zitten? Het is dan slim om dit af te schermen met raamfolie, zodat mensen niet rechtstreeks bij je naar binnen kunnen kijken.

11. Kies meubels voor een smalle gang

We hebben het er al eerder over gehad dat massief zware meubels geen slim idee zijn in een smalle gang.

Er zijn nog een aantal dingen waar je op kunt letten om een smalle gang er langer uit te laten zien.

Als je kiest voor hoge meubels dan gebeurt er veel op ooghoogte en dit kan ook voor onrust zorgen. Kies, als er plek voor is, daarom liever voor een aantal langere meubels in plaats van hogere meubels.

Bijvoorbeeld een dressoir wat niet zo hoog is, maar wel lang is. Ook een wandplank is een slim idee om de lengte van de gang te benadrukken.

Toch gaat deze tip niet bij alles op. Een spiegel kan je bijvoorbeeld prima in de hoogte hangen in plaats van in de breedte.

En plaats je diverse lange meubels boven elkaar, omdat er te weinig ruimte is, dan werkt deze tip averechts en ziet het er weer propperig uit. Een los dressoir, kapstok en wandplank direct boven elkaar is bijvoorbeeld meestal geen slim idee.

Zoals je ziet zijn er heel wat tips die je kunt toepassen bij het inrichten van een smalle hal. Genoeg voorbeelden en ideeën om mee aan de slag te gaan, heel veel succes!

Liefs, Ilse

makkelijke tips gang er groter uit laten zien

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

6 gedachten over “Smalle hal inrichten: 11 tips en ideeën om hem groter te laten lijken”

  1. Hi Ilse, wat zit er op jouw toiletdeur? Is dat een sticker of behang?
    Ik heb ook nog een tip. Mijn gang loopt dood. In die inham hangt mijn kapstok en daaronder heb ik de ikea trofast in die trapvorm. 2dehandsivm duurzaam. Schuren en een whitewash, zwarte bakken en wieltjes er onder, zodat ik nog in mn meterkast kan 😅… de wieltjes vallen weg. Super praktisch en handig. Dank voor je tips!

    1. Hoi Hedwig, dat is een deursticker. Ik heb deze jaren geleden bij ontwerper Marieke van het bedrijf Vleijt besteld. Ik weet niet of ze nog actief is, maar misschien kan je deze op aanvraag nog steeds bestellen. En wat een fijne tip, dankjewel! Ideaal dat hij op wieltjes staat, zodat je hem altijd aan de kant kan zetten. Dat is de perfecte oplossing voor een kleine hal 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven