Kamerplanten water geven blijft een uitdaging als je geen groene vingers hebt. Hoeveel water hebben kamerplanten nodig? En op welke manier kan je het beste je kamerplanten water geven? Kan je dit het beste van bovenaf doen of is het beter planten van onderen water te geven?
In dit artikel bespreek ik 3 verschillende manieren om kamerplanten water te geven en de voor- en nadelen van deze methodes. Je kunt kamerplanten dompelen in een emmer water, via een schotel water geven of van bovenaf water geven.
Jarenlang gaf ik al mijn kamerplanten van bovenaf water, maar inmiddels ben ik erachter dat sommige planten liever vanaf onderen water krijgen. Ik ben dus aan het experimenteren met verschillende methodes en deel graag mijn ervaringen.
Methode 1: Kamerplanten van bovenaf water geven
De meeste mensen zullen de methode wel kennen om planten van bovenaf water te geven met een gieter. Zo heb ik het zelf ook jarenlang gedaan. Dit is de snelste manier om planten water te geven.
Als je planten niet in een binnenpot hebt staan of in een pot met schotel waarbij het water kan weglopen, dan is dit ook de enige manier hoe je de kamerplant water kunt geven. Andere methodes zullen dan niet werken.
De methode om kamerplanten van bovenaf water te geven heeft één groot nadeel. Je kunt heel moeilijk inschatten hoeveel water de kamerplanten nodig hebben en er is kans dat onderin de pot veel water blijft zitten. Als er teveel water in de pot blijft zitten heb je zelfs kans op wortelrot en op rouwvliegjes in je planten.
Zelf gebruik ik daarom deze vochtmeter die meet hoeveel water er nog in de plantenpot zit. Zo kan ik heel goed inschatten of een kamerplant nog water nodig heeft.
Koop bij:
Kamerplanten van bovenaf water geven werkt in combinatie met een vochtmeter heel goed bij mij. Toch las ik steeds vaker dat niet alle planten ervan houden om van bovenaf water te krijgen. Niet alle kamerplanten kunnen er namelijk goed tegen als ze rechtstreeks op de wortels water krijgen. Daarom ben ik met andere methodes om kamerplanten water te geven gaan experimenteren.
Methode 2: Kamerplanten dompelen in water
Steeds vaker las ik over de methode om kamerplanten te dompelen in een emmer water. De plant neemt dan net zoveel water op tot de potgrond helemaal verzadigd is.
Deze methode werkt alleen bij kamerplanten in een pot waarbij het water van onderen goed kan weglopen. Zelf gebruik ik voor deze methode regenwater op kamertemperatuur.
Hoe werkt het dompelen van kamerplanten?
- Pak een plant vast aan de bovenrand van de plantenpot
- Duw de plantenpot helemaal onder water, maar zorg ervoor dat de bladeren niet onder water komen
- Hou de plantenpot net zolang onder water tot je geen luchtbelletjes meer ziet
- Laat de plant goed uitlekken boven de emmer
Ik heb deze methode nu een aantal keer bij een deel van mijn planten geprobeerd. Bij een deel van mijn planten, zoals varens, de bananenplant, maranta en graslelie, lijkt deze methode heel goed te werken. De planten lijken de winterdip achter zich te laten en komen tot bloei.
Maar er zijn ook een aantal planten die helemaal niet goed op deze methode reageren. Ook al kan het water in de pot goed weglopen, de potgrond blijft toch te nat en de planten zien er snel zielig en met veel geel blad uit. Met name mijn verschillende soorten Monstera planten en een aantal Calatheas reageren slecht op het dompelen.
Bij deze planten ben ik dan ook snel gestopt met het dompelen en hoop ik dat ze zich weer goed herstellen, zodat ik ze weer van bovenaf water kan geven.
Sowieso ga ik niet elke week kamerplanten dompelen in water, ook niet bij de planten waarbij het goed werkt. Het kost namelijk erg veel tijd om kamerplanten op deze manier water te geven. Daarnaast vind ik het best wat rommel geven, omdat er altijd wel wat aarde los komt.
Bij de planten waarbij de dompelmethode wel goed werkt wil ik dit combineren met planten van onder water geven. Natuurlijk is het belangrijk om te blijven controleren of de kamerplanten uberhaupt wel water nodig hebben. Hiervoor gebruik ik dan weer de vochtmeter.
Methode 3: Geef de kamerplanten van onder water
Een derde methode om kamerplanten water te geven is om kamerplanten van onder water te geven. Ik gaf al eerder aan dat niet alle planten ervan houden om op de wortels water te krijgen en dan werkt deze methode heel goed.
Planten die op een schotel staan kan je heel makkelijk water geven via de schotel. Merk je dat het water direct wordt opgezogen? Dan kan je nog wat extra water via de schotel geven.
Ligt er na 10 a 15 minuten nog steeds water op de schotel? Dan kan je dit water weer weggooien, dit heeft de kamerplant dan niet nodig.
Deze methode vind ik heel handig voor grotere kamerplanten die je moeilijk kunt verplaatsen, maar ook veel kleinere planten staan in een plantenpot met schotel.
Grote kamerplanten als de Strelitzia geef ik op deze manier standaard water. Ook als de potgrond niet meer goed water opneemt is dit een handige manier om kamerplanten water te geven.
Planten in een binnenpot kan je op dezelfde manier water geven door in de gootsteen of bad een laagje water te zetten waarin je de plant plaatst. Na 10 a 15 minuten haal je de plant hier weer uit en laat je de plant nog goed uitlekken.
Je kunt het beste, ongeacht de methode van water geven, kamerplanten water geven met regenwater op kamertemperatuur. Bekijk hier het overzicht met de beste regentonnen voor in de tuin.
Welke methode je kiest om de kamerplanten water te geven hangt af van hoeveel tijd je hebt en wat je zelf het beste vindt werken. Ik merk zelf dat dompelen niet bij al mijn kamerplanten even goed werkt. Toch zijn er weer anderen die hier hele goede ervaringen mee hebben.
Experimenteer dus en kijk goed wat voor jou en de kamerplanten het beste werkt.
Daarnaast kan je kamerplanten ook nog vernevelen door met een plantenspuit het blad nat te spuiten. Niet elke plant houdt hiervan, maar de Monstera planten, Calatheas en Mexicaanse dwergpalm zijn er bij mij bijvoorbeeld gek op. Daarnaast is het vernevelen van het blad een handige methode om stof van de bladeren te verwijderen.
Succes met het verzorgen van de kamerplanten!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: