Welke decoratie zet je op de salontafel? 7 tips voor de styling
salontafel decoreren tips

Welke decoratie zet je op de salontafel? 7 tips voor de styling

Welke decoratie staat leuk op de salontafel? En hoe stijl je de salontafel? Het is echt niet gek als je dit lastig vindt. In dit artikel deel ik een aantal tips voor het stylen van de salontafel.

Of je nu een grote vierkante salontafel hebt of meerdere bijzettafeltjes als salontafel: ik spreek vaak mensen die het lastig vinden om decoratie uit te kiezen voor op de salontafel. Een salontafel moet natuurlijk vooral praktisch zijn, maar het is ook leuk als deze er gezellig uitziet.

Maar hoe decoreer je nu de salontafel zonder dat deze er rommelig en druk uitziet? Ik heb een aantal tips voor je.

1. Zet de salontafel niet te vol

Op een salontafel moet voldoende plek zijn voor mokken, glazen en borrelhapjes. Ook wil je waarschijnlijk tijdens het tv-kijken een afstandbediening op tafel kunnen leggen. En misschien leg je wel regelmatig een boek of tijdschrift op tafel.

Decoratie op de salontafel is leuk, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat je door de styling geen plek meer hebt voor de belangrijkste dingen.

Zet daarom de salontafel niet te vol. Zeker als je een kleine salontafel of een aantal bijzettafeltjes hebt is er gewoon niet zoveel plek voor decoratie. Kies in dit geval liever voor een aantal goed gekozen kleine items dan voor een grote vaas of dienblad.

2. Kies voor praktisch

Omdat er maar beperkt plek is op de salontafel voor decoratie is het beter voor praktische oplossingen te kiezen. Bijvoorbeeld voor mooie onderzetters die best in het zicht mogen liggen. Of een dienblad met een vaste plek voor de afstandsbediening, zodat deze niet midden op de salontafel slingert. Er zijn trouwens ook handige organizers voor aan de bank voor het opbergen van dit soort losse spullen.

Door praktisch en mooi te combineren heb je toch mooie items op de salontafel en voorkom je dat het te rommelig en vol wordt. Naast een aantal praktische items is het natuurlijk wel leuk om ook voor wat mooie decoratie te kiezen.

3. Hou je aan het kleurenpalet

Zomaar wat decoratie op de salontafel zetten zorgt ervoor dat het rommelig oogt.

Kies jij bijvoorbeeld een blauwe vaas, maar komt de kleur blauw verder nergens in de woonkamer terug? Grote kans dat jij dan uiteindelijk niet blij bent met de decoratie op de salontafel.

Beter is het voor decoratie te kiezen door je te houden aan het kleurenpalet in de woonkamer. Heb jij vooral veel wit, roze en geel in de woonkamer? Kies dan ook voor decoratie op de salontafel in deze kleuren.

Heb jij taupe muren? Dan is het leuk om ook een taupekleurige vaas of kandelaar te kiezen op de salontafel.

Door bewust voor een kleurenpalet te kiezen bij het stylen van de salontafel ontstaat er rust en klopt de styling beter bij de rest van de ruimte. Bekijk ook eens deze tips voor het samenstellen van een kleurenpalet in de woonkamer.

4. Let op de hoogte van de styling

Een grote vaas met bloemen op de salontafel klinkt heel leuk en in sommige gevallen zal dit ook heel mooi staan. Maar als je een kleine en hoge salontafel hebt dan staat de salontafel niet alleen propvol, de kans is ook groot dat jij de tv niet meer kunt zien vanaf de bank.

Let dus goed op dat je niet voor te hoge decoratie kiest op de salontafel.

Tegelijkertijd is het wel leuk om te kiezen voor decoratie met verschillende vormen en hoogtes. Als je alleen maar voor decoratie op één hoogte kiest ziet dit er meestal wat vlak en saai uit. Door te variëren met de hoogte ontstaat er wat speelsheid in de styling, wat zorgt voor een interessant geheel.

5. Leuke voorbeelden voor decoratie op de salontafel

Je weet nu een beetje waar je op moet letten bij het stylen van de salontafel. Maar wat voor decoratie staat nu eigenlijk leuk op de salontafel? Ik heb een aantal ideeën voor je op een rij gezet.

Bekijk deze foto’s voor ideeën en scroll verder naar beneden voor leuke accessoires voor op de salontafel.

Kaarsen en kandelaars

Kaarsen en kandelaars zijn altijd een leuk idee op de salontafel. Met kleine kinderen kan je voor led-kaarsen kiezen, maar zelf steek ik het liefst wat echte kaarsen aan.

Het is leuk om voor een opvallende kaarsen of kandelaar te combineren met een tijdloze kandelaar. Zelf heb ik bijvoorbeeld meerdere zwarte kandelaars die ik graag combineer met een opvallender model.

Je kunt ook een windlicht op de salontafel zetten gevuld met witte, of juist kleurrijke, stompkaarsen.

Een dienblad voor eenheid

Op een grote salontafel is veel plek voor decoratie en als je niet oppast wordt het al snel een rommeltje. Daarom is het leuk om een dienblad te gebruiken waar je alle decoratie op clustert.

Zo heb je voldoende plek voor leuke decoratie, maar hou je het geheel rustig en overzichtelijk.

Vaas met bloemen

Ook een vaas met bloemen kan heel mooi staan op de salontafel, mits het het zicht op de tv niet blokkeert natuurlijk. Je kunt kiezen voor bloemen van het seizoen, maar ook voor een mooie bos droogbloemen in de vaas.

Een mooi koffietafelboek

Het is niet de bedoeling dat de salontafel bezaaid ligt met tijdschriften en boeken, maar een mooi koffietafelboek kan heel stijlvol staan als decoratie op de salontafel.

De overige boeken en tijdschriften ruim ik altijd ‘s avonds op. Zo voorkom ik dat de salontafel er rommelig en chaotisch uit komt te zien.

Planten als decoratie op de salontafel

Ook een kleine plant staat heel leuk op de salontafel. Groen is altijd wel een goed idee!

Je kunt kiezen voor een kleine plant in een plantenpot in de kleur van het kleurenpalet, maar als je iets unieks wilt kan je ook voor een plantenterrarium kiezen.

Meer decoratie ideeën voor op de salontafel

Natuurlijk kan je nog meer leuke decoratie kiezen voor op de salontafel. Zo hebben wij bijvoorbeeld een offline-doos met leuke opdrachten op de salontafel staan. Dit is meteen een leuke manier om vaker je mobiel weg te leggen.

Ook zijn er kant-en-klare sets voor decoratie op de salontafel te koop. Dit is ideaal als je het lastig vindt om decoratie te combineren.

Ook kan je de salontafel stylen per seizoen.

In de lente kan je kiezen voor mooie bloemen of bijvoorbeeld bloembollen zoals de narcis of de hyacint. Ook een geurkaars met en frisse voorjaarsgeur doet het altijd goed.

In de zomer passen kleurrijke kaarsen of drijfkaarsen goed bij het seizoen.

De herfst is perfect om de natuur in te gaan en decoratie van buiten, zoals mooie herfstbladeren of kastanjes, te gebruiken als decoratie. Ook hier kan je weer kiezen voor een geurkaars met een lekkere najaarsgeur.

En in de winter is het leuk om met (led)lichtjes en kerstversiering een mooie tafelstyling te maken.

6. Voorkom dat de salontafel een rommelplek wordt

Als je niet uitkijkt dan kan het al snel een rommeltje worden op de salontafel. Daarom is het belangrijk om niet te veel decoratie op tafel te zetten. Daarnaast is het heel belangrijk om elke dag minimaal 1 keer op te ruimen.

Zelf ruim ik sowieso elke avond voor het slapen gaan de salontafel op. Alle mokken en glazen zet ik in de vaatwasser en de afstandbediening wordt weer bij het tv-kastje gelegd. Ook boeken en tijdschriften ruim ik op, zo ziet het er weer netjes uit.

Leer jezelf deze routine aan en je voorkomt dat de salontafel een rommelplek wordt.

7. Op welke plek zet je de decoratie?

We hebben het er al eerder over gehad dat je de salontafel niet te vol wilt zetten en daarom is het een goed idee om de decoratie te clusteren. Maar op welke plek zet je nu de decoratie?

Traditioneel gezien wordt vaak voor het midden van de salontafel als stylingplek gekozen, maar experimenteer maar eens met ander plekken.

Als je een rechte of vierkante salontafel hebt is het bijvoorbeeld leuker om op één van de hoeken te stylen. Zo hou je ook veel meer ruimte over voor de praktische spullen.

En bij een ronde of organische salontafel is het leuk om de decoratie in een driehoek vorm neer te zetten. Dit geeft het leukste effect. Kies bij een ronde salontafel ook voor wat bijzonde gevormde items of wat rechthoekige decoratie. Alleen maar rond ziet er vaak namelijk niet zo leuk uit.

salontafel decoreren ideeen

Ook hou je natuurlijk rekening met waar je normaal de glazen en mokken neerzet. Op deze plekken zet je natuurlijk geen decoratie neer.

Zoals je ziet zijn er heel wat mogelijkheden voor het decoreren van een salontafel. Nu je weet waar je op kunt letten kan je op zoek naar mooie stylingitems die passen bij jouw stijl.

Succes!

Liefs, Ilse

decoratie ideeën salontafel

In meerdere varianten verkrijgbaar. Ook met gereedschappen leverbaar.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven