Welke planten doen het goed in de schaduw in de tuin? 20+ tuinplanten
overzicht beste planten schaduw tuin

Welke planten doen het goed in de schaduw in de tuin? 20+ tuinplanten

Ben je op zoek naar mooie planten voor een schaduwplek in de tuin? In dit overzicht vind je planten die geen zonlicht nodig hebben en het goed doen op een donkere plek in de tuin.

Of je op zoek bent naar vaste tuinplanten, bloeiende planten, klimplanten, groenblijvende planten of grote planten voor in de schaduw in de tuin: je vindt het allemaal in dit overzicht.

Zelf heb ik een tuin op het noordwesten en daardoor ligt een groot deel van de tuin altijd in de schaduw. Sterker nog, door een hoog appartementengebouw vlakbij hebben wij zeker 6 maanden in het jaar geen zon in de tuin.

Omdat ik toch graag een groene tuin wil ben ik gaan experimenteren en uitproberen welke planten het nou goed doen zonder zonlicht in de tuin. De grootste borders in onze tuin hebben nooit zonlicht en het was dus best een uitdaging om hier een mooie verdeling van planten te creëren.

Inmiddels ben ik best tevreden met de planten in dit stukje schaduwtuin en ik deel graag een overzicht met mooie tuinplanten voor in de schaduw met je.

Vaste planten voor in de schaduw

Onze border is gevuld met een aantal niet-bloeiende groene tuinplanten die heel makkelijk zijn in onderhoud. Deze planten zien mooi als basisplanten en goed te combineren met de vaste planten en bloemen verderop in dit artikel.

Deze vaste tuinplanten doen het goed in de schaduw in de tuin:

Varens doen het erg goed in de schaduw en hier heb je geen omkijken naar. Varens ontwikkelen zich ook goed, zijn wintergroen en een relatief goedkope plant om een border in de schaduw mee te vullen. Daarom staat onze border vol met verschillende soorten varens.

Ook hosta’s zijn goedkope planten om een schaduwborder mee te vullen. Sommige soorten Hosta’s kunnen bloemen krijgen en dat maakt het een mooie aanvulling voor de schaduwtuin. Het nadeel van Hosta’s is dat deze niet wintergroen zijn. Ook zijn slakken gek op het blad van de Hosta.

Siergrassen zijn alleskunners. Je hebt soorten die het heel goed doen in de volle zon en op droge grond. Maar er zijn ook siergrassen die het overal heel goed doen en dus prima in de schaduw kunnen zoals de Carex Everest.

Bloeiende planten voor in de schaduw

Mijn grootste wens was om ook meer bloeiende planten in de schaduw te planten. Ik heb inmiddels al flink wat bloeiende planten in de schaduw in de tuin, maar dit wil ik nog wel verder uitbreiden in de grote border.

Wil jij ook graag bloeiende planten in de schaduw tuin? Probeer dan eens een aantal van onderstaande planten uit, deze gedijen heel goed in de schaduw.

Gelukkig bloeien er heel wat planten met mooie bloemen in de schaduw, zoals:

De Helleborus is mijn persoonlijke favoriet voor in de schaduw. Al in de late winter, vanaf januari, komen er mooie bloemen in deze plant. Je kunt deze tuinplant in de volle schaduw plaatsen en toch groeit hij volop met mooie bloemen. De Helleborus is in verschillende kleuren verkrijgbaar zoals rood, roze en wit.

Narcissen zijn één van de weinige bloembollen die je prima in de schaduw kunt plaatsen. Dankzij Narcissen kan je dus ook in het vroege voorjaar een schaduwtuin vol bloemen hebben. Narcissen vermeerderen zich elk jaar, waardoor je tuin er zo steeds bloemrijker uitziet.

De Maagdenpalm is ideaal als bodembedekker in de schaduw en geeft meerdere keren per jaar mooie bloemen. Je kunt o.a. kiezen uit witte en paarse maagdenpalm. De maagdenpalm kan je ook prima plaatsen op een iets zonnigere plek.

Zoek je een mooie roze plant? Dan is de schoenlappersplant een mooie plant voor in de schaduw. De subtiele bloemen bloeien van maart tot en met mei. Ik heb er zelf twee in de border staan die nu een beetje wegvallen achter de narcissen. Zonde, want het is zo’n mooie bloem. Daarom ga ik de schoenlapeprsplant dit jaar verplaatsen naar een opvallendere plek in de schaduw. Dat is meteen een mooi moment om deze plant te vermeerderen.

Verschillende soorten geraniums kunnen prima in de schaduw staan. Dit hangt wel van het soort geranium af, dus let hier goed op.

De vingerhoedskruid is dankzij de mooie bloemen een populaire plant voor in de schaduw. Er zit één groot nadeel aan deze plant en dat is dat hij heel giftig is voor dieren. Heb je huisdieren dan is deze plant misschien niet zo’n goed idee.

Ook de andere schaduwplanten in dit lijstje geven mooie bloemen in de schaduw. Zo kan je toch een tuin vol met mooie bloemen creëren.

Vinca Alba – Witte maagdenpalm

Per stuk of per 12 stuks te koop

Vinca minor ‘Atropurpurea’ – Maagdenpalm

Per stuk of per 12 stuks te koop

Koop bij:

bol.com
Helleborus Orientalis (3 stuks)

Ook bekend als kerstroos. In verschillende kleuren verkrijgbaar

Schoenlappersplant

Per stuk of per 6 te koop. In verschillende tinten roze of wit verkrijgbaar.

Grote vaste planten, heesters en struiken in de schaduw

Wil je liever een aantal hoge grote tuinplanten in de schaduw? Kies dan voor één van deze vaste grote planten, heesters en struiken.

De Fatsia Japonica is een bijzonder plant en kan zowel als tuinplant als kamerplant gehouden worden. Als tuinplant in de volle grond is hij op zijn best en kan hij ruim 2 meter hoog worden.

Bamboe doet het goed in de schaduw, maar pas wel op dat je altijd voor een niet-woekerende bamboe kiest. Voor je het weet kom je anders nooit meer van de bamboe af en groeit het overal. Bamboe kan soms wel 2,5 meter hoog worden. Het grote voordeel van bamboe is dat je het ook heel makkelijk kunt snoeien en zo op de gewenste hoogte kunt snoeien.

Een Hortensia is een prachtige heester voor in de schaduwtuin. Met zijn mooie bloemen is het een eyecatcher in de schaduwtuin.

Ook de Laurierskers kan prima in de schaduw. Je kunt een laurierkers als heester of heg in de tuin plaatsen maar je kunt bij een laurierkers zelfs kiezen voor een boom op stam. Deze tuinplant is heel veelzijdig.

Klimplanten in de schaduw

  • Klimop
  • Clematis (verschillende soorten zoals de Clematis Alpina)
  • Klimhortensia

Klimop is de perfecte klimplant voor in de schaduw. Deze tuinplant is goedkoop, snel groeiend en makkelijk in onderhoud.

Wil je liever wat bloemen in de klimplant? De meeste clematis soorten willen veel zon, maar toch doen verschillende soorten clematis het goed in de (half)schaduw. Zelf laat ik een aantal clematis planten tussen de klimop doorgroeien voor een mooi effect.

Als je planten voor in de schaduw in de tuin uitkiest let er dan goed op dat deze punten winterhard zijn. Het verschilt per plant hoeveel vorst deze kan verdragen, maar bijna elke plant in dit rijtje kan wel een paar graden vorst aan. Wordt het kouder dan zal je een aantal van deze planten moeten beschermen tegen vorst. Clematis Alpina en Clematis Vitalba zijn soorten die je in de schaduw kunt plaatsen.

Ook de klimhortensia is een mooie klimplant voor in de schaduw. Deze geeft mooie bloemen en is daarmee een goede aanwinst in de tuin. Bescherm deze wel goed tegen vorst. Ik heb deze plant zelf toen ik nog weinig tuinier ervaring had laten doodvriezen en dat is zo zonde.

Zoals je ziet zijn er heel wat mooie planten die het goed doen in de schaduw. Zoek jij de beste planten voor in de volle schaduw dan zou ik zeker een aantal van deze planten in je tuin zetten. Of je nu een mooie border wilt vullen of een lege hoekje hebt voor een grote plant of heester, deze planten zijn ideaal voor in de schaduw.

Mist er nog een plant in dit overzicht? Laat dan vooral een reactie achter.

Liefs, Ilse

schaduwplanten overzicht

Verkrijgbaar in verschillende afmetingen

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven