Wil jij zelf een tuin ontwerpen, maar heb je geen idee hoe je dit aanpakt? Bekijk dan dit handige stappenplan en ga zelf aan de slag met het ontwerpen van je tuin.
Misschien heb je al wel een beetje een beeld van hoe de tuin eruit moet komen te zien, maar het kan ook nog dat je geen idee heb. Ik neem de 9 belangrijkste stappen met je door bij het ontwerpen van een tuin.
1. Maak een moodboard
Voor je een tuin kunt ontwerpen is het eerst belangrijk om te ontdekken wat je mooi vindt. Blader dus eens een aantal tuin- en woontijdschriften door en scheur hier plaatjes uit van wat je aanspreekt. Je kunt ook online, bijvoorbeeld op Pinterest, op zoek naar afbeeldingen die jou inspireren.
Dit kunnen afbeeldingen van planten en bloemen zijn, maar je kunt ook plaatjes verzamelen ter inspiratie voor het terras of de aluminium overkapping.
Je komt er zo ook achter of je graag een groene tuin wilt of liever een moderne tuin met veel zitgelegenheid.
2. Schrijf je wensen op
Als je een beeld hebt van welke stijl tuin jou het meest aanspreekt kan je dit verder gaan uitwerken. Het is nu tijd om jouw wensen voor de tuin op te schrijven.
Denk bijvoorbeeld aan hoeveel zitplekken je in de tuin wilt, de wens voor een buitenkeuken of misschien wil je wel een moestuin waar je je eigen groenten kunt kweken.
Schrijf alles op wat je te binnen schiet en neem goed de tijd om al je wensen op te schrijven.
3. Bekijk de schaduw en zon in de tuin
Voor je de tuin kunt gaan indelen is het belangrijk dat je weet wat de schaduw en zon plekken in de tuin zijn. Een moestuin aanleggen in de schaduw is bijvoorbeeld geen goed idee.
En bij ons in de buurt zie ik heel wat tuinen die de overkapping aan de achterkant van de tuin hebben aangelegd. Op papier misschien een logische plek, maar in de praktijk schijnt op deze plek nooit de zon.
Wil je ook onder de overkapping in de zon kunnen zitten dan weet je door hier vooraf goed naar te kijken dus dat dit geen goede plek is.
Het is daarom heel belangrijk dat je goed kijkt waar en wanneer de zon in de tuin schijnt en dat je hier het tuinontwerp op aanpast.
4. Maak een vlekkenplan
Nu je weet wat je wensen zijn en waar de schaduw en zon plekken in de tuin zijn kan je een vlekkenplan voor de tuin maken.
Een vlekkenplan is een schematisch overzicht van de tuin waar heel globaal de verschillende functies zijn ingetekend in de vorm van vlekken / cirkels. Bijvoorbeeld een cirkel waar de zithoek moet komen, een cirkel waar de overkapping komt, een cirkel voor de moestuin en een cirkel voor de bloementuin.
Voor je een tuinplan gaat ontwerpen maak je dus eerst zelf een vlekkenplan om de verschillende functies in de tuin op de goede plek in te tekenen.
Maak meerdere vlekkenplannen en leg deze naast elkaar om te bekijken en te vergelijken wat de beste optie is.
5. Werk een tuinplan uit
Nu je de indeling van de tuin hebt bepaald kan je het tuinplan nauwkeuriger gaan uitwerken en de indeling verder uitwerken. Je kunt natuurlijk een tuintekening met de hand maken, maar er zijn ook verschillende online programma’s en apps waarmee je een tuinontwerp kunt maken.
Beslis voor jezelf wat jij het handigst vindt en werk het tuinontwerp zo goed mogelijk uit.
6. Kies de materialen
Als je het tuinontwerp hebt bepaald is het tijd om de materialen uit te kiezen.
Wat voor tegels wil je? Of wil je in plaats van tegels een duurzamere optie zoals grind of hout?
Van welk materiaal moet de overkapping zijn? Er zijn veel mogelijkheden, zo kan je bijvoorbeeld voor een mirador overkapping kiezen als je het open karakter van de tuin wilt behouden.
Ook voor zaken als de borders, schuttingen en de buitenkeuken zijn verschillende materialen en kleuren te kiezen.
Bij het aanleggen van de tuin met je dus een heleboel keuzes maken en het is goed al deze opties één voor één uit te werken.
7. Vergeet het groenplan niet
In het tuinontwerp mag het groenplan natuurlijk niet overgeslagen worden. Vaak is het handig het groenplan apart te maken, omdat hier veel bij komt kijken.
In het tuinontwerp teken je dus al wel de plekken voor het groen in, maar dit werk je in een apart groenplan nog verder uit.
Denk daarbij bijvoorbeeld na over de volgende punten:
- Zorg voor verschil in hoogte en kleur bij het groenplan
- Kies voor verschillende planten waardoor je (bijna) heel het jaar door bloeiende planten hebt
- Let er goed op de standplaats van de verschillende planten. Welke planten doen het goed in de zon? En welke in de schaduw?
- Kies ook voor een aantal planten die het hele jaar door groen blijven
Zelf heb ik ervaren dat een tuin moet groeien en dat je niet in één keer alle planten direct goed kunt kiezen. Zeker als je nog niet veel ervaring hebt met tuinieren dan is het slim om rustig te beginnen en het groen in de tuin stapje voor stapje verder uit te breiden.
Sommige planten zijn makkelijker te verzorgen dan andere planten en daarnaast gedijt elke plant weer net even anders op het type grond. Leer je tuin, en de planten die hier het beste passen, dus rustig kennen en blijf nieuwe dingen proberen als je erachter komt dat iets niet goed werkt.
8. Zelf doen of iemand inhuren?
Je hebt nu zelf een tuinontwerp gemaakt. Ben je helemaal tevreden met dit ontwerp?
Zelf had ik de eerste keer nog 0 ervaring met tuinieren. Mijn plan op papier zag er mooi uit, maar ik vond het fijn als er toch iemand mee keek. Een hovenier heeft toen onze plannen bekeken en toch nog een aantal aanpassingen gedaan waardoor onze tuin nog mooier is geworden.
Als je het aanleggen van je tuin gaat uitbesteden vraag dan ook gerust of de hovenier nog eens mee wil kijken naar je plannen. Als het goed is heeft de hovenier al heel wat ervaring met het aanleggen van tuinen en ziet hij of zij zo al snel wat wel en niet werkt.
Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen de tuin helemaal zelf aan te leggen. Dit is een stuk goedkoper. Als je nog niet zoveel tuin- en klus ervaring hebt kan je familie en vrienden vragen om te helpen. Soms kan je samen meer dan dat je zelf denkt.
9. Aan de slag
Nu je tuinplan af is en je bepaalt hebt wat je zelf wilt doen en wat je wilt uitbesteden is het tijd om aan de slag te gaan.
Heel veel succes en natuurlijk straks ook heel veel plezier in je nieuwe tuin!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: