Top 20 populaire kamerplanten: tijdloze & hippe planten voor in huis
overzicht populaire makkelijke hippe trendy kamerplanten

Top 20 populaire kamerplanten: tijdloze & hippe planten voor in huis

Zoek jij een nieuwe kamerplant voor in huis? In dit overzicht deel ik de top 20 populaire kamerplanten voor in huis. In dit overzicht vind je 15 tijdloze kamerplanten die al jarenlang het meest gekozen worden. En daarnaast deel ik 5 trendy kamerplanten die nu hip en trendy zijn en die de echte plantenliefhebber in huis wil hebben.

De populairste kamerplanten zijn over het algemeen makkelijk te verzorgen, snelle groeiers en relatief goedkoop. Heb jij echt groene vingers? Dan kan jij je wagen aan de 5 hippe kamerplanten voor echte plantenmama’s en -papa’s. Deze trendy planten zijn namelijk meestal een iets grotere uitdaging en vooral geschikt als je al groene vingers hebt en toe bent aan een volgende uitdaging.

Bekijk dit overzicht met de populairste kamerplanten van dit moment.

top 20 kamerplanten

Top 20 populaire kamerplanten

 1. Monstera Deliciosa
 2. Sansevieria
 3. Calathea
 4. Strelitzia
 5. Bananenplant
 6. Pannenkoekenplant
 7. Ficus Lyrata
 8. Dracaena
 9. Kentia palm
 10. ZZ-plant
 11. Graslelie
 12. stippenplant
 13. Philodendron Scandens
 14. Philodendron Xanadu
 15. Philodendron Emerald
 16. Monstera Variegata
 17. Monstera Minima
 18. Tradescantia
 19. Hoya
 20. Caladium

Overzicht met tijdloze kamerplanten

1. Monstera Deliciosa

De Monstera plant is er in allerlei soorten, maar de bekendste is toch wel de Monstera Deliciosa. Deze kamerplanten is makkelijk te verzorgen en (afhankelijk van het formaat) goedkoop in aanschaf. Dat maakt het een ideale plant om mee te beginnen als je nog weinig ervaring hebt met het verzorgen van kamerplanten.

Het is dus niet zo gek dat de Monstera Deliciosa één van de populairste kamerplanten is.

Monstera Deliciosa

2. Sanseveria

Sommige mensen vinden de Sansevieria een stoffig imago hebben, maar niks is minder waar. Deze kamerplant komt niet alleen in vele soorten, maar het is ook nog eens één van de makkelijkste planten om te verzorgen. Zelfs als je deze plant regelmatig vergeet water te geven zal hij het goed blijven doen. Daarnaast is deze plant beresterk. De Sanseveria was bij mij in huis één van de weinige planten die de trips-plaag heeft overleefd. Zeker nu de kans op ongedierte in je planten steeds meer toeneemt is de Sanseveria een heel veilige plant.

De Sanseveria is in heel wat huizen terug te vinden, juist omdat deze zo makkelijk te verzorgen is.

3. Calathea

De Calathea komt in veel verschillende soorten en vormen, zoals de Calathea Orbifolia en Calathea Insigne. De Calathea houdt vooral van een plekje in de schaduw en is daarom een ideale plant om iets verderop in de kamer te zetten.

De Calathea wordt ook wel liefkozend de Dramathea genoemd, omdat het niet één van de makkelijkste planten is om voor te zorgen. Zelf heb ik een Calathea Insigne die, alhoewel ietwat gehavend, al jarenlang overleefd. Andere soorten hebben het bijvoorbeeld door trips niet gered of zijn flink gehavend, maar hoe meer ervaring je met kamerplanten hebt, hoe leuker deze plant is. Op dit moment heb ik 3 soorten Calatheas in huis, maar ik vind deze kamerplant zo leuk dat ik de collectie nog verder wil uitbreiden.

Deze plant is minder geschikt voor beginners, maar wel een leuke uitdaging en door zijn bijzondere blad een mooie aanwinst voor je plantencollectie.

4. Strelitzia

Als je graag een populaire grote kamerplant wilt dan is de Strelitzia de perfecte plant. Hij houdt van een lichte standplaats en in de zomer mag deze zelfs naar buiten. Sterker nog, bij mij knapt hij enorm op van een aantal maanden in de buitenlucht omdat hij binnen vaak toch net wat te weinig licht krijgt. Zo zijn er trouwens nog veel meer kamerplanten die je buiten, bijvoorbeeld onder de overkapping, kunt zetten.

Wil je liever niet teveel kamerplanten, maar wel impact maken met een plant? Dan is de Strelitzia wat voor jou.

5. Bananenplant

De bananenplant is er in allerlei soorten en maten. Naast de gewone bananenplant heb je bijvoorbeeld ook een banenplan met rood blad, deze heeft jarenlang bij mij ook het terras gestaan.

Daarnaast maakt de bananenplant als je er goed voor zorgt graag baby’s aan en kan jij volop stekjes van de bananenplant maken.

De bananenplant houdt van veel licht en is daarom een ideale plant om voor het raam of op de vensterbank te zetten.

6. Pannenkoekenplant

De pannenkoekenplant, ofwel Pilea peperomioides, is een makkelijke kamerplanten die graag bij het raam (maar niet op het zuiden) staat. Omdat je de grond licht vochtig mag houden kan je het niet snel verkeerd doen bij deze plant.

En ook de pannenkoekenplant is, net als de bananenplant, gek op het maken van babys. Daarom is dit een hele goedkope plant om mee te beginnen, ideaal als je net wilt starten met een plantencollectie.

7. Ficus Lyrata

De Ficus Lyrata heeft mooie grote en opvallende bladeren. Deze plant is ook wel bekend als tabaksplant, doordat de bladeren gedroogd als sigaar gebruikt kunnen worden.

Met deze bijzondere plant haal je iets moois in huis. Zelf sproei ik de bladeren van de Ficus regelmatig, omdat de plant aan tropische temperaturen gewend is. Verder heeft deze plant niet veel verzorging nodig.

tabaksplant kantoor

8. Dracaena

De Dracaena komt in verschillende bladsoorten en kan je met of zonder stam kopen. Deze plant heeft erg weinig water nodig en is dus ideaal voor mensen die vaak vergeten om de planten water te geven.

Ficus Lyrata

Verkrijgbaar in verschillende maten

Dracaena

In verschillende soorten

9. Kentia palm

De Kentia palm is één van de sterkste palmsoorten en dat maakt het een ideale kamerplant voor in huis. Je zet deze plant het beste in de schaduw of halfschaduw.

Je kunt de Kentia palm in een groter formaat kopen, maar ook klein beginnen en de palm zelf laten uitgroeien tot een mooie grote kamerplant.

10. ZZ-plant

De ZZ-plant, ook wel bekend als Zamioculcas, is beresterk. Net als de Sanseveria is dit één van de weinige planten bij mij thuis die ongeschonden de trips plaag is doorgekomen en eigenlijk nooit last van ziektes heeft.

De Zamioculcas heeft ook weinig water nodig en kan op bijna elke plek in huis worden geplaatst.

11. Graslelie

De graslelie is een simpel plantje met mooie bladeren. De graslelie kan zowel in een binnenpot staan, als hangplant gebruikt worden en in de zomer buiten staan.

De graslelie heeft een bijzonder manier voor het aanmaken van stekjes en dit geeft hem een opvallend uiterlijk. Mede daarom is dit een hele populaire plant bij plantenliefhebbers.

12. Stippenplant

De stippenplant, ook wel bekend als Begonia Maculata, heeft een opvallend uiterlijk met (de naam zegt het al) stippen op de plant. Hierdoor is het een hele populaire kamerplant.

Deze plant houdt van een lichte standplek en hoge luchtvochtigheid. Zelf vind ik de plant daarom, ondanks zijn mooie blad, niet één van de makkelijkste planten. Als het je lukt deze plant in leven te houden dan is deze plant een echte eyecather voor in huis.

stippenplant stekken

13. Philodendron Scandens

De Philodendron Scandens is één van de makkelijkste hangplanten om te verzorgen. Hij groeit als kool en je kunt de bladeren makkelijk stekken en zo nieuwe planten creëren.

Als je op zoek bent naar een hangplant met mooi blad die makkelijk is voor beginners dan is de Philodendron Scandens wat voor jou.

14. Philodendron Xanadu

Naast de Philodendron Scandens zijn er nog meer soorten Philodendrons, zoals de Philodendron Xanadu. De Philodendron Xanadu is een volle kamerplant met mooi opvallend gevormd blad. Deze plant doet het goed in de schaduw en is makkelijk in leven te houden in huis.

Omdat deze plant naar het licht toe groeit is het goed deze af en toe te draaien. Daarnaast kan je deze plant regelmatig sproeien om de luchtvochtigheid te vergroten.

15. Philodendron Emerald

Het blad van de Philodendron Emerald is totaal anders dan van de Xanadu, maar beiden hebben mooi groot blad die extra sfeer aan de woonkamer geven. Je kunt de Philodendron Emerald ook aan een mosstok laten groeien, zodat hij verder de hoogte in groeit.

Deze plant staat liever niet in de volle zon, maar je kunt hem prima bij een raam op het noorden zetten.

Bijzondere en trendy kamerplanten

Ik volg sinds een tijd een aantal Facebookgroepen met plantenliefhebbers en daarin zitten veel mensen die tientallen, zo niet honderden, planten in huis hebben. Het is een kunst om steeds weer nieuwe planten te ontdekken en in huis te halen.

Je ziet een aantal bijzondere planten hier als eerste opduiken en een aantal maanden later een echte trend worden. Ook ik heb al een aantal van deze planten in huis, want als je eenmaal deze groepen volgt is het verslavend deze trendy en bijzondere planten in huis te halen.

Ik heb de hipste planten van dit moment voor je op een rij gezet.

16. Monstera Variegata

Helemaal hip zijn kamerplanten met Variegata, oftewel wit gekleurd blad door het groen. De populairste Variegata kamerplant is de Monstera Variegata.

Om het blad wit gekleurd te houden heb je wel wat groene vingers nodig, dus deze plant is perfect als je al wat meer ervaring hebt met planten en toe bent aan de volgende uitdaging.

17. Monstera Minima

De Monstera Minima is bezig aan een revival en duikt de laatste tijd volop op in Facebook groepen. Zelf heb ik deze plant al een paar jaar en deze plant valt op door de mooie kleine bladeren.

Ook is de Monster Minima een echte overlever. Ik heb deze bijna kaal moeten knippen vanwege trips, maar de laatste weken ontwikkelt de plant zich gelukkig weer volop en groeit er allemaal niet blad. Deze plant zou je tegen een mosstok op kunnen laten groeien, zodat je uiteindelijk een mooie hoge plant krijgt.

18. Tradescantia

De Tradescantia is ook zo’n plant die de laatste tijd opeens overal opduikt. Ik ben zelf ook geinfluenced en heb een Tradescantia Zebrina gekocht, maar er zijn meerdere soorten van deze plant.

Deze plant heeft weinig verzorging nodig en de grond mag opdrogen tussen de gietbeurten door. De plant groeit als een soort hangplant en door de opvallende tekening en kleine blaadjes is deze plant een mooie aanwinst voor je plantenverzameling.

tradescantia vaderplant

19. Hoya

Ook de Hoya is zo’n plant die je als echte plantenliefhebber eigenlijk in huis zou moeten halen. En dan het liefst een Hoya met gedeeltelijk roze blad, wat nu helemaal trendy is.

De grond van de Hoya mag iets vochtig zijn en je kunt de Hoya als hangplant ophangen of op een hoge kast of plank neerzetten. Als je de Hoya goed verzorgd komen er zelfs bloemen in de Hoya.

20. Caladium

De Caladium is eigenlijk een knol die in de herfst afsterft en, als je deze goed verzorgt, in de lente weer opnieuw gaat groeien. De Caladium heeft mooi dun blad in verschillende kleuren.

Zelf heb ik er eentje met roze blad gehad. Omdat ik mij niet goed verdiept heb in deze plant en niet wist dat dit een knol was, dacht ik dat deze dood was. Gelukkig is een nieuwe knol niet duur en ik wil deze dan ook zeker opnieuw bestellen, want het is een super mooie en betaalbare plant en echt uniek.

stekjes kantoor

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten kamerplanten die leuk zijn voor in het zoals de Alocasia en verschillende soorten varens. Zelf heb ik meer dan 40 verschillende soorten kamerplanten in huis en mijn plantencollectie is nog lang niet af.

Maar als je wilt beginnen met je plantenverzameling of op zoek bent naar bijzondere kamerplanten die nu populair zijn dan is dit een mooie lijst met de top 20 kamerplanten om mee te beginnen.

Wil jij meer leren over het verzorgen van je kamerplanten? Dan is dit boek een echte aanrader!

Welke kamerplant mag bij jou in huis niet ontbreken?

Liefs, Ilse

Verschillende afmetingen

Verkrijgbaar in diverse kleuren en soorten blad

Per winkel verkrijgbaar in verschillende afmetingen.

In verschillende soorten

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven