Houten meubels combineren met een houten vloer: zo doe je dat
hout op hout combineren woonkamer

Houten meubels combineren met een houten vloer: zo doe je dat

Heb jij een mooie houten vloer in huis en wil je deze graag combineren met houten meubels? Dit kan heel mooi staan, maar je kunt hierbij ook de plank helemaal mis slaan en meubels uitkiezen die niet matchen met de vloer.

Veel mensen vinden het dan ook lastig om de juiste houten meubels te kiezen die passen bij een laminaatvloer, houten vloer of pvc-vloer met houtlook. Het is dan ook niet gek dat ik vaak word ingeschakeld en interieuradvies geef over welke meubels mooi staan bij een houten vloer.

Loop je hier ook tegen aan? Om je op weg te helpen heb ik een aantal tips om houten meubels met een houten vloer te combineren op een rij gezet.

Natuurlijk is elke situatie anders en passen er andere meubels bij een sterke laminaat vloer dan bij een antieke houten vloer. Toch zullen deze tips je helpen bij het uitkiezen van mooie meubels bij een houten vloer.

houten meubels houten vloer combineren

Tip 1: Zorg voor contrast tussen het hout

Als je kiest voor hout op hout dan loop je het risico dat je net de verkeerde houttint voor de meubels uitkiest, waardoor de houttint van de meubels vloekt bij de vloer.

Daarom kan je beter niet voor meubels met een houttint kiezen die te dicht bij de kleur van de vloer ligt. Als je een nieuwe vloer gaat uitkiezen dan kan je hier natuurlijk ook opletten bij de kleur van de vloer.

Zorg altijd voor voldoende contrast en kies voor meubels die minimaal een paar tinten afwijken van de vloer. Zo voorkom je dat de meubels niet mooi aansluiten bij de vloer.

Meubels van mangohout of teak meubelen zijn bijvoorbeeld houttinten die in veel gevallen sterk afwijken van de houten vloer of laminaat vloer en prima gecombineerd kunnen worden. Natuurlijk is dit per situatie verschillend, maar het geeft wel een goed beeld van hoe je hout op hout kunt combineren.

Ook bij dit voorbeeld van een gerealiseerd interieuradvies zie je dat hout op hout prima kan als er maar voldoende contrast is:

eethoek kwantum

Tip 2: Kies niet voor 50 tinten hout

Hout heeft een warme uitstraling en is een favoriete materiaalkeuze van veel mensen. Als je de houten meubels zorgvuldig kiest dan kan er een mooi en sfeervol interieur ontstaan.

Alhoewel het belangrijk is dat je zorgt voor contrast tussen de vloer en houten meubels, is het meestal ook niet goed als je houten meubels in allerlei verschillende tinten hebt.

Zeker als je niet in één keer een nieuw interieur aanschaft, maar zo nu en dan een meubelstuk vervangt voor een houten meubel dan bestaat de kans dat je veel verschillende tinten hout in huis hebt.

Dit zorgt ervoor dat de woonkamer druk en chaotisch oogt en dat de meubels geen mooi geheel vormen. Regelmatig schakelen mensen dan mijn hulp in om te kijken hoe er toch een warm en sfeervol geheel van de ruimte gemaakt kan worden.

Gelukkig zijn er ook dan nog oplossingen te bedenken om de meubels in de ruimte mooi op elkaar aan te laten sluiten. Maar het is natuurlijk makkelijker om hier al vooraf rekening mee te houden en voor meubels met dezelfde houttint te kiezen die mooi met elkaar matchen.

Tip 3: Breek het hout met een andere kleur of materiaal

Als je graag veel houttinten in huis hebt, maar bang bent dat je deze verschillende kleuren hout niet met elkaar kunt combineren dan zijn er nog een aantal dingen die je kunt doen:

  • Leg een vloerkleed tussen de tafel en de vloer of voor het dressoir. Zo breek je het hout op hout en komen de houten meubels beter tot recht.
  • Kies voor houten meubels met een andere kleur onderstel. Door voor tafels, dressoirs of banken met zwart (stalen) poten te kiezen voorkom je dat het hout direct op het hout komt te staan en komen de meubels beter uit.
  • Zorg voor een opvallende eyecatcher in de ruimte die alle aandacht trekt, waardoor het hout minder opvalt. Bijvoorbeeld een groene bank, roze inbetweens of een zwarte muur. Doordat de aandacht afgeleid wordt van het hout op hout is dit veel minder beeldbepalend in de ruimte.

Tip 4: Pas op met de muurkleur

De laatste tijd spreek ik vaak klanten die een houten vloer hebben en graag een taupe of zandkleur op de muur willen. Vaak hebben ze ook een aantal houten meubels in de woonkamer staan.

Deze aardetinten kunnen prachtig in de ruimte staan, maar als je de verkeerde tint uitkiest dan wordt de woonkamer één gelige massa en dat wil je natuurlijk niet.

Daarom is het belangrijk dat je zorgvuldig de kleur voor de muur uitkiest. In de meeste gevallen zal een vergrijsde aardetint het mooiste staan.

Daarnaast is het belangrijk om met neutrale en koelere tinten voor meer balans te kiezen. Bijvoorbeeld witte muren, zwarte accessoires of planten in huis.

Zoals je ziet kan je prima hout op hout combineren in je interieur, als je je maar aan deze basisregels houdt.

Kom je er toch niet helemaal uit? Of heb je geen tijd meubels en accessoires te zoeken die mooi met jouw houten vloer combineren? Ik help je graag en kan een meubel- en accessoireplan voor jou maken passend bij jouw houten vloer.

Bekijk hier de mogelijkheden voor een interieuradvies.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven