Shutters in de keuken: inspiratie en tips
zwarte shutters keuken

Shutters in de keuken: inspiratie en tips

Wij hebben alweer 8 jaar shutters in de keuken en zijn hier erg blij mee. Met shutters maak je een mooi statement in huis, want deze raambekleding heeft namelijk veel voordelen.

Twijfel jij over shutters voor je raam? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van shutters in huis en geef een aantal tips. Wij hebben zelf gekozen voor shutters in de keuken en ook hier vertel ik je graag meer over.

Shutters filteren het licht

Shutters filteren, net als jaloezieën, op een subtiele manier het zonlicht wat binnen komt. Je hoeft dus niet de raambekleding volledig te sluiten als er teveel zon naar binnen schijnt, maar kunt de shutters zo afstellen zoals jij dit wilt.

Niet alleen geeft dit een hele mooie lichtinval, maar zeker bij het raam op het oosten of zuiden is het heel fijn om zo flexibel het licht te kunnen filteren.

Je hoeft dus niet, zoals bij gordijnen, de raambekleding volledig te sluiten om het licht tegen te houden.

zwarte shutters keuken 1

Veel inkijk? Niet met shutters voor het raam

Nog een fijn voordeel van shutters is dat het de inkijk goed tegen gaat. Wij hebben zelf een hoog raam in de keuken, direct grenzend aan de stoep. Maar dankzij de shutters kunnen mensen lastig naar binnen kijken.

Zeker in combinatie met het zwart maakt het moeilijk voor mensen om naar binnen te kijken en behouden wij onze privacy. Mensen moeten nu echt stil gaan staan voor ons raam om goed naar binnen te kijken. En dit doen mensen gelukkig bijna nooit.

Ondanks dat wij geen voortuin hebben en een hoog raam hebben, hebben wij zo dus nauwelijks last van inkijk.

Het grote verschil met jaloezieën

Jaloezieën en shutters worden nog wel eens door elkaar gehaald, maar toch zijn er grote verschillen. Ja, ze hebben allebei horizontale lamellen. Maar daar houdt de vergelijking toch snel op.

Shutters hebben meestal een luxere uitstraling dan jaloezieën, maar het grootste voordeel vind ik toch wel dat je veel meer mogelijkheden hebt om het licht te filteren.

Shutters zijn binnenluiken die je open en dicht kunt klappen. Je trekt shutters dus niet naar boven op, maar klapt ze als luiken op. Dit in tegenstelling tot jaloezieën, die je naar boven op moet trekken. Dit ziet er vaak minder mooi uit.

Wil je de shutters niet de hele dag voor het raam hebben staan? Dan klap je ze dus naar de zijkant en zelfs dan ziet het er nog mooi uit.

Wij hadden eerst ook shutters voor de openslaande tuindeuren, maar deze konden na de uitbouw niet meer teruggeplaatst worden. Maar deze shutters hadden wij dus overdag heel vaak open staan voor extra lichtinval en een makkelijke doorloop. Met jaloezieën kan dit niet.

Ook bij het keukenraam heb ik vaak een gedeelte van de shutters open staan, waardoor ik de grote plant direct voor het raam kan zetten.

zwarte shutters keuken open en dicht

En met shutters kan je, in tegenstelling tot jaloezieën, ook veel beter de lichtinval regelen. Dit komt omdat elke shutter afzonderlijk te bedienen is.

Sterker nog, bij onze shutters zit ook een middenstuk waardoor wij de onderkant en bovenkant ook nog eens los van elkaar kunnen bedienen. Dit geeft veel meer mogelijkheden om de hoeveelheid daglicht te regelen.

Shutters = maatwerk

Het fijne aan shutters is dat dit altijd maatwerk is. Als je een bijzonder raam hebt dan zijn shutters daardoor vaak ook een optie. Heb je bijvoorbeeld een raam met bovenaan een punt? Ook bij dit schuine raam zijn shutters mogelijk.

Ook als je een heel hoog raam hebt zijn shutters een goede optie. Shutters kunnen namelijk wel tot 6 meter hoog gemaakt worden.

Daarnaast zijn er nog veel meer mogelijkheden om uit te kiezen. Wil je verborgen scharnieren, de bediening uit het zicht of shutters met railsysteem? Er zijn veel opties, dus laat je goed informeren wat de beste keuze is voor bij jou in huis.

Kleur kiezen

Shutters zijn verkrijgbaar in veel verschillende kleuren, maar de populairste kleuren zijn toch echt wit en zwart.

Deze kleuren zijn tijdloos en hebben een luxe uitstraling. Wit heeft als voordeel dat het een lichtere uitstraling heeft, terwijl zwart juist het licht tegenhoudt. Maar het hangt natuurlijk van je wensen en woonstijl af wat het beste bij je past.

Zelf hebben wij voor zwarte shutters gekozen passend bij onze zwarte keuken.

Je kunt natuurlijk ook voor andere kleuren kiezen, zoals grijs of houtlook.

De kleur van shutters is beeldbepalend en moeilijk te veranderen, dus denk hier goed over na. Je kunt shutters op een later moment eventueel in een andere kleur laten spuiten, maar het is natuurlijk beter als je een kleur kiest waar je heel lang plezier van hebt.

De isolerende functie van shutters

Wist je dat shutters een isolerende functie hebben wanneer je deze volledig sluit? Door de lamellen te kantelen houden de shutters kou en warmte goed tegen.

Sinds wij door de uitbouw geen shutters meer aan de tuinzijde hebben merken wij een groot verschil en wordt het in de winter veel kouder in de woonkamer.

Aan de keukenzijde houden de shutters gelukkig nog wel de warmte en kou tegen en hebben wij profijt van de isolerende werking.

Zijn shutters verduisterend?

Omdat de shutters volledig op maat gemaakt worden voor het raam sluiten ze het raam aan de zijkanten goed af. Als je voor shutters op rails hebt gekozen sluiten ze de boven- en onderkant ook goed af.

Toch zullen shutters nooit volledig verduisteren als je deze sluit. Er komt namelijk altijd nog een beetje licht door de kieren van de lamellen.

Het is goed om hier rekening mee te houden. Voor de keuken is het vaak iets minder van belang of shutters verduisterend zijn, maar in een slaapkamer is het goed om hier rekening mee te houden.

Het schoonmaken van shutters

Als je niet van schoonmaken houdt dan zijn shutters een minder goede keuze. Shutters zijn namelijk grote stofvangers. Zeker bij een kleur als zwart valt dit erg op.

Ga jij je ergeren aan elk stofje op de shutters? Dan kan je beter voor een kleur als wit kiezen, waar je stof minder op ziet.

Zelf maak ik 1 keer in de 3 a 4 weken de shutters schoon. Dit doe ik met een goede microvezeldoek en lauwwarm water, meer heb je niet nodig. Ik heb ongeveer een kwartiertje nodig om alle lamellen weer stofvrij te maken.

In de keuken kan het ook gebeuren dat er vet op de shutters terecht komt, alhoewel ik hier zelf gelukkig nooit last van heb. Dan zou je een klein scheutje afwasmiddel aan het water toe kunnen voegen om de shutters vetvrij te maken. Je kunt de shutters beter niet reinigen met agressieve schoonmaakmiddelen.

Zo, alles wat je moet weten over shutters in huis. Zou je hiervoor kiezen?

Liefs Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven