8 ideeën voor het inrichten van een grote tuin
Bron: Toodlingstudio via Pixabay

8 ideeën voor het inrichten van een grote tuin

Ben jij op zoek naar ideeën voor het inrichten van een grote tuin? In dit artikel deel ik 8 x inspiratie om een grote tuin mee in te richten.

Eigenlijk is een grote tuin heel luxe. Je hebt genoeg ruimte om al je ideeën uit te voeren. Maar het vorm geven van een grote tuin kan soms lastig zijn. Wil je iets anders dan alleen maar tegels en grasveld, maar weet je niet goed wat? Dan zijn deze ideeën wat voor jou.

Wij hebben zelf een kleine stadstuin, maar mijn vader en broer beschikken allebei over een heerlijk grote tuin. Mijn broer is op dit moment bezig met het ontwerpen van een nieuwe tuin en het is erg leuk om over al zijn plannen te horen.

Kan jij nog wel wat inspiratie gebruiken voor het inrichten van een grote tuin? Bekijk dan deze ideeën.

grote tuin gezellig maken

1. Een grote tuin met sauna

Zeker als je geen jonge kinderen meer hebt dan is het heerlijk om een wellness gedeelte in de tuin te maken. Mijn vader heeft sinds een aantal jaar een sauna voor buiten waar hij vaak gebruik van maakt en ook bij mijn broer komt een wellness gedeelte in de tuin.

Als je een sauna in de tuin wilt plaatsen dan is het belangrijk dat je voldoende privacy hebt. In onze kleine stadstuin is dit daarom geen optie, maar heb je voldoende ruimte dan kan je een sauna in de tuin zetten zonder last te hebben van inkijk van buren.

Hoe lekker is het om na een drukke werkdag te kunnen ontspannen in je eigen privé sauna? Als ik een grotere tuin zou hebben dan zou ik het wel weten.

2. Een zwembad in de tuin

Met kinderen kies je waarschijnlijk eerder voor een zwembad in de tuin. Je kunt kiezen voor een inbouw zwembad, dit staat een stuk mooier in de tuin. Maar natuurlijk is een opbouw zwembad ook mogelijk. Als de kinderen wat ouder zijn en je geen zwembad in de tuin meer wilt is het een stuk makkelijker deze te verwijderen.

Het is wel belangrijk dat je je zwembad goed schoon houdt, bijvoorbeeld met een goed filtersysteem. Het is namelijk niet heel duurzaam om steeds het water te moeten vervangen en uiteindelijk kost je dit ook veel geld.

Als je wilt investeren in een zwembad in de tuin is het slim om meteen te informeren naar hoe je dit duurzaam kunt doen. Dan bespaar je ook nog eens op de energiekosten.

3. Kweek je eigen groenten en fruit

Als ik een grote tuin zou hebben dan zou ik het wel weten, dan kwam er een hele grote moestuin in de tuin. Alhoewel er wel mogelijkheden in een kleine tuin zijn voor een moestuin, zijn deze toch beperkt.

In een grote tuin is er alle ruimte om je eigen groenten en fruit te kweken. Kies dus de beste (zonnige) plek en ga aan de slag met je eigen moestuin.

Als je genoeg ruimte hebt dan kan je zelfs een grote kas bouwen in de tuin. Dat zou voor mij echt een droom zijn, maar dat zit er in onze stadstuin helaas echt niet in.

4. Maak een kleine speeltuin

Heb je jonge kinderen? Dan is er alle ruimte voor een kleine speeltuin in de tuin. Een glijbaan, schommel en zandbank: het kan allemaal in een grote tuin.

Misschien is er ook nog wel ruimte voor een leuk speelhuisje of zelfs een boomhut. Dat is gegarandeerd urenlang speelplezier voor je kinderen.

5. Meerdere zitgedeeltes

Als je alle ruimte hebt bij het inrichten van de tuin kan je ook meerdere zitgedeeltes maken in de tuin.

Bijvoorbeeld een hoekje waar je een paar lekkere stoelen neerzet waar je in de ochtendzon je eerste kop koffie of thee kunt drinken. En een lekkere loungeplek waar je in de middagzon of avondzon kunt ontspannen. En niet te vergeten natuurlijk een plek voor een lange eettafel waar je met het hele gezin aan kunt eten.

Door meerdere zitgedeeltes te creëren wordt het niet alleen een stuk makkelijker de grote tuin in te richten en hoekjes te creëren, maar zo kan je de tuin ook optimaal benutten.

Je kunt op verschillende plekken in de tuin een lage afscheiding plaatsen, zodat je de zitgedeeltes van elkaar afbakent en er een mooie vorm in de tuin ontstaat.

6. Een overkapping in de tuin

Met veel ruimte in de tuin is er natuurlijk ook plek voor een mooie overkapping. Zorg voor een lekkere bank onder de overkapping, zodat je hier heerlijk kunt zitten.

En als je de overkapping met schuifdeuren laat afsluiten dan kan je hier ook op een iets koudere en zonnige dag toch al fijn zitten.

7. Plaats grote bomen voor meer diversiteit

Als je een grote tuin hebt dan mag groen natuurlijk niet ontbreken. Je hebt alle ruimte om een aantal mooie borders en een grasveld aan te leggen.

En door ook een aantal grote bomen in de tuin te plaatsen creëer je meer diepte, doordat er meer afwisseling in de hoogte komt. Ook zorgen deze hoge bomen voor schaduw, dit is wel zo lekker op een zonnige dag.

8. Een waterpartij of vijver

In een grote tuin is er voldoende plek voor een mooie waterpartij. Dit kan een vijver zijn, maar je kunt ook voor een mooie watertafel of waterornament kiezen.

Een waterpartij staat niet alleen maar mooi in je tuin, het is ook goed voor de natuur. Libellen, vogels en kikkers komen er graag op af.

Zo, 8 ideeën voor het inrichten van een grote tuin om er maximaal van te genieten. Hoe komt jouw tuin eruit te zien?

Liefs, Ilse

grote tuin inrichten ideeën
standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven