Zo creëer je een accentmuur in huis
okergele muur @ilsevanelleswijk

Zo creëer je een accentmuur in huis

Met een accentmuur in huis creëer je sfeer en karakter. Het is dan ook niet zo gek dat steeds meer mensen kiezen voor een accentmuur in huis. Maar welke muur kies je eigenlijk uit voor een accentmuur? En welke kleur kies je voor de accentmuur?

In dit artikel vertel ik je hoe je zelf een accentmuur creëert.

Wat is een accentmuur?

Een accentmuur is een muur die qua kleur sterk afwijkt van de andere muren in de ruimte. Vaak wordt er in de woonkamer gekozen voor een accentmuur, maar dit kan ook in andere ruimtes zoals een stoere jongenskamer.

Je kunt een accentmuur creëren met muurverf, bijvoorbeeld door een kleur uit de kleurencirkel te kiezen die sterk afwijkt van de andere kleuren in de ruimte. Maar je kunt ook een accentmuur creëren met o.a. behang, hout of 3D wandpanelen.

Het is dus belangrijk dat er voor één muur, of een klein gedeelte van een muur, gekozen wordt als accentmuur. Het is dus niet zo dat je op meerdere muren een opvallende kleur aanbrengt. Ook wordt er vaak gekozen voor neutrale raambekleding, zodat dit niet de aandacht afleidt.

Dit wil niet zeggen dat je niet voor meerdere opvallende kleuren op de muur mag kiezen. Er is dan alleen geen sprake meer van een accentmuur in de ruimte.

Welke muur kies je voor de accentmuur?

Soms is meteen duidelijk dat een muur de accentmuur moet worden, omdat deze een bijzonder detail heeft welke je wilt benadrukken. Misschien wil je de aandacht vestigen op een ingebouwde haard of een mooi architectonisch detail zoals nisjes in de muur. Door deze muur als accentmuur te kiezen trek je direct alle aandacht naar de muur.

In veel situaties is het wat lastiger welke muur de accentmuur wordt. Je kunt dan met een aantal dingen rekening houden:

  • Wil je de ruimte langer laten lijken? Kies dan voor een zijmuur als accentmuur.
  • Wil je de ruimte juist wat minder diep laten lijken? Verf dan een wand aan het einde van de ruimte in een accentkleur. Dit kan je in grote ruimtes toepassen, maar bijvoorbeeld ook in een lange smalle hal.
  • Als je ervoor kiest om twee zijmuren tegenover elkaar als accentmuur te verven zal de ruimte kleiner en knusser aanvoelen. Omdat je twee muren verft is er alleen in dit geval niet echt meer sprake van een accentmuur.
  • Met een kleine accentmuur kan je ook een scheiding maken tussen verschillende functies in de woonkamer. Verf je bijvoorbeeld alleen het gedeelte achter de eettafel, dan is duidelijk dat dit de eethoek is. En verf je de muur achter het zitgedeelte in een andere kleur dan de rest van de ruimte dan maak je zo een scheiding tussen het zitgedeelte en de rest.
  • Omdat een accentkleur een sterk contrast heeft met de rest van de ruimte is het slim om een accentmuur te kiezen waar je niet continue naar kijkt. Zo wordt bijvoorbeeld vaak voor de muur achter de bank als accentmuur gekozen. Het kan namelijk vrij intens zijn als je continue naar de accentmuur moet staren en daarom kan je beter niet voor de wand van de tv kiezen. Dit hangt er wel vanaf hoe intens de kleur van de accentmuur is.
  • Er wordt niet zo vaak gekozen voor een accentmuur op een muur met veel ramen. Er blijft vaak te weinig muuroppervlak over om met kleur echt contrast te kunnen creëren. En doordat op de muur met ramen vaak geen direct daglicht valt pakt een kleur hier vaak ook minder mooi uit. Je kunt bij een muur met ramen natuurlijk wel spelen met kleur door voor kleurrijke raambekleding te kiezen. Natuurlijk is dit per situatie verschillend. Als er voldoende muuroppervlak is en daglicht vanaf een andere zijde op de muur valt dan kan soms een muur met ramen toch prima als accentmuur.

Welke kleur kies je voor de accentmuur?

Nu je weet welke muur de accentmuur gaat worden is het tijd om een kleur te kiezen.

Het is dus belangrijk dat er een sterk contrast ontstaat tussen de accentmuur en de rest van de muren. Dit kan je bijvoorbeeld doen door de overige muren wit te verven en voor de accentmuur een opvallende kleur te kiezen.

Maar je kunt ook gerust de andere muren een mooie kleur geven. Zolang er voldoende contrast is tussen de verschillende kleuren waardoor alle aandacht uitgaat naar de accentmuur is dit echt geen probleem.

Of je nu voor een kleur als rood, groen, geel, blauw, zwart of bijvoorbeeld bruin gaat dat is een kwestie van smaak. Maar bij het kiezen van de kleur voor de accentmuur kan je wel op een aantal dingen letten:

  • Op een kleine accentmuur mag je best kiezen voor een opvallende accentkleur. Maar hoe groter de accentmuur, hoe intenser dit zal zijn. Daarom is het voor een grote muur beter om te kiezen voor een iets lichtere kleur of een kleur met meer grijstinten. Zo voorkom je dat de accentmuur te schreeuwerig wordt.
  • Hou ook rekening met de lichtinval. Hoe donkerder de muur is, hoe donkerder de kleur zal ogen. Is er weinig daglicht? Dan kan je dus het beste kiezen voor een iets lichtere tint. Je kunt het beste een aantal kleurstaaltjes bestellen om te testen welke kleur het beste werkt in de ruimte.
  • Met hoogglans verf trek je meer aandacht dan met matte verf. Op een grotere wand kan je daarom beter voor matte verf kiezen, omdat dit al aanwezig genoeg zal zijn. Bij een kleiner oppervlak zou je wel voor hoogglans verf kunnen kiezen, maar dit hoeft natuurlijk niet.

Stem de accentkleur wel af op grote objecten in de ruimte. De kleur van de vloer, raambekleding en grote meubels moeten natuurlijk wel goed bij de accentkleur passen.

En een accentkleur hoeft natuurlijk ook niet voor eeuwig te zijn. In mijn eigen woonkamer kies ik wel altijd voor dezelfde plek voor een accentmuur, maar de muur zelf heeft in de loop der jaren al verschillende kleuren gehad.

Accentmuur in andere ruimtes

In dit voorbeeld gaat het steeds over een accentkleur in de woonkamer, maar je kunt natuurlijk ook voor een accentkleur in een andere ruimte kiezen. Ook in bijvoorbeeld de slaapkamer, meisjes- of jongens kamer en keuken kan je een accentmuur creëren.

Je hoeft niet eens de hele muur in een opvallende kleur te verven. Bij dit interieuradvies koos ik voor een opvallende accentkleur als lambrisering en je ziet dat automatisch de aandacht uitgaat naar de eethoek.

eethoek kwantum

Niet alleen zorg je er met een accentmuur voor dat er meer sfeer in de ruimte komt. Daarnaast kan je met een accentkleur ook spelen met het ruimtelijk gevoel in de kamer, door een ruimte er langer, breder of knusser uit te laten zien.

Kom jij er niet uit wat de juiste muur voor een accentmuur is of twijfel je over de goede kleur? Bekijk dan eens de mogelijkheden voor een interieuradvies en ik help je graag.

Liefs, Ilse

accentmuur woonkamer maken
standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven