Hoe voorkom je dat de leidingen in huis verstopt raken?
tips voorkomen verstopte leidingen

Hoe voorkom je dat de leidingen in huis verstopt raken?

Heb je last van verstopte leidingen in huis? Er is niets zo vervelend als verstopte leidingen. In het ergste geval kan het water niet meer weglopen en kan er zelfs waterschade optreden. Zelfs als het water nog wel (langzaam) wegloopt kan je overlast hebben van verstopte leidingen, bijvoorbeeld door stankoverlast.

Gelukkig kan je een aantal dingen doen om verstopte leidingen te voorkomen. Ik deel 3 tips, zodat jij geen last hoeft te hebben van verstopte leidingen.

verstopte leidingen voorkomen

1. Zorg dat de leidingen vakkundig zijn aangelegd

Verstopte leidingen kunnen veroorzaakt worden door verkeerd aangelegde leidingen, waardoor het water (en vuil) niet goed kan weglopen en je eerder last krijgt van verstoppingen.

In het appartement waar ik eerst woonde hebben mijn toenmalige vriendje en zijn vader de keuken zelf geïnstalleerd. Alhoewel ze dit met hun ervaring heel netjes hebben gedaan, was het niet zo vakkundig geïnstalleerd als een echte professional dit zou hebben gedaan.

Vooral met de leidingen in de keuken hebben we hier veel last van gehad en we hadden echt continue last van verstoppingen. Omdat we dit nooit volledig opgelost kregen hebben we uiteindelijk een ontstoppingsdienst moeten bellen. Die hebben de ontstopping volledig verwijderd en daarna is er een kleine aanpassing aan de leidingen gedaan, waardoor we nooit meer problemen hebben gehad.

Tip: heb je ook last van een ontstopping? Zoek dan naar een lokale ontstoppingsdienst om het probleem op te lossen. Als je in Gent woont zou je bijvoorbeeld kunnen zoeken op ontstoppingdienst Gent.

2. Let op wat je door de gootsteen gooit

Je mag niet zomaar alles door de gootsteen gooien, want niet alle stoffen kunnen goed opgelost worden in het water. Als je bepaalde stoffen door het water spoelt zal dit vroeg of laat voor een verstopping zorgen.

Je kunt dit al deels voorkomen door een kortzeef over het afvoerputje te leggen. Dit voorkomt dat te grote stukken door de afvoer wegspoelen.

De volgende stoffen mag je niet door de afvoer (ook niet door de wc) wegspoelen:

  • Frituurolie
  • Vochtige doekjes (tenzij er het logo van een wcpot op staat, dan mag dit door de wc)
  • Olie
  • Verf en andere chemicalen
  • Koffiedik
  • Vaste etensresten
  • Medicijnen

Een groot deel van deze producten kan verstoppingen veroorzaken en daarnaast is een deel ook nog eens schadelijk voor het milieu. Spoel deze producten dus niet door de gootsteen weg.

3. Maak de leidingen regelmatig schoon

Ook door normaal dagelijks gebruik worden de leidingen steeds viezer en kan er vroeg of laat een (kleine) verstopping ontstaan. Daarom is het belangrijk dat je de leidingen regelmatig preventief schoonmaakt.

Ik heb al eerder een uitgebreid artikel geschreven over hoe je het afvoerputje van de wasbak schoonmaakt met veel handige tips. In dit artikel leg ik ook een aantal dingen uit die je zelf kunt doen als je toch last hebt van een verstopte afvoer.

Zelf maken wij het afvoerputje regelmatig preventief schoon met soda. Dit is heel simpel en goedkoop. We maken zowel de afvoer in de keuken als de afvoer in de badkamer regelmatig op deze manier schoon.

Heb je toch last van een verstopte afvoer en al zelf een aantal dingen geprobeerd om de verstopping te verhelpen? Soms zit de verstopping zo vast, of zo diep, dat het zelf niet lukt deze op te lossen.

Dan is het tijd om professionele hulp in te schakelen. In mijn vorige appartement was dit echt de oplossing, want na jarenlang zelf steeds de verstopping proberen te oplossen heb ik daarna nooit meer problemen gehad.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven