Organiseer jij binnenkort een tuinfeestje? Nu de dagen steeds langer worden en de temperatuur stijgt is het natuurlijk super leuk om een feestje in de tuin te organiseren.
Misschien vier jij binnenkort wel je verjaardag of heb je een andere leuke reden voor een feestje in de tuin. Dan is het extra leuk om de tuin gezellig aan te kleden voor het feest.
In dit artikel deel ik een aantal decoratie ideeën voor een tuinfeest en wat handige tips die het hosten van een feestje net wat makkelijker maken. Als je bijvoorbeeld een drankdispenser op een tafel in de tuin zet hoef je niet continue naar binnen te lopen voor koffie en thee.
Lees snel verder voor nog meer handige tips.

1. Maak een hapjes en drankjes tafel
Zelf vind ik er niks aan als ik een feestje geef en alleen maar bezig ben met het heen en weer lopen naar de keuken om de gasten van hapjes en drankjes te voorzien.
Natuurlijk zet ik de gasten graag wat lekkers voor, maar ik wil niet alleen maar in de keuken bezig zijn. Daarom is het super handig om een hapjes en drankjes tafel te maken. Zo hoef je tijdens het feest (bijna) niks te regelen.
Op de tafel zet je voldoende glazen en de warme en koude dranken. Warme dranken hou je warm in een drankdispenser. Voor koude dranken heb je misschien wel een extra koelkast of koelbox op een droge plek. Je zou ook een emmer met ijsklontjes kunnen vullen om de drankjes koel te houden. Met een ijsblokjesmaker kan je snel heel veel ijsblokjes maken.
Naast drinken kan je ook hapjes op de tafel zetten. Zeker hapjes als nootjes en chips kan je prima alvast klaar zetten, eventueel met een vliegenkap eroverheen. Andere hapjes kan je alvast voorbereiden en klaar zetten in de koelkast, zodat je het op het moment zelf alleen nog op tafel hoeft te zetten.

2. Sfeervolle tafels in de tuin
Als je veel mensen uitnodigt voor het tuinfeest dan is het handig om wat extra tafels in de tuin neer te zetten. Statafels zijn in zo’n geval heel praktisch, maar zien er vaak niet zo mooi uit.
Met een mooie statafelhoes (bijvoorbeeld van de Action) ziet de tafel er al een stuk mooier uit. Nog mooier is het om een mooie kleur stof over de tafel te draperen. Op de markt kan je voor weinig geld heel wat mooie stoffen kopen.
Maak de tafels nog wat gezelliger met wat vaasjes met groen op tafel. Dit hoeft niet duur te zijn, je kunt bijvoorbeeld ook oude wijnflessen vullen met wat takjes groen uit eigen tuin of wat eucalyptus takken. Zo ziet het er toch veel gezelliger uit!
3. Verlichting voor extra sfeer
Tuinverlichting zorgt al helemaal voor een gezellige sfeer bij een tuinfeest. Hang een aantal prikkabels in de tuin of kies juist voor een aantal mooie lampionnen op zonne-energie voor in de tuin. Zowel overdag als ’s avonds in het donker geeft dit de tuin een mooie sfeer.
Je kunt deze spullen ook huren voor het tuinfeest, maar zelf heb ik deze tuinverlichting heel het zomerseizoen in de tuin omdat dit altijd gezellig staat.
4. Zorg voor een droge plek
Niets is zo onvoorspelbaar als het Nederlandse weer. Zorg daarom voor een droge plek in de tuin.
Misschien heb je wel een grote overkapping waar iedereen onder kan schuilen bij regen. Maar als je dit niet hebt dan is het slim om te zorgen voor een partytent in de tuin wanneer je een tuinfeest geeft. Zeker als je een grote tuin hebt is er vast wel ruimte om een droge plek te creëren.
5. Bereid je goed voor op een koude avond
Naast regen kan het ook flink afkoelen in de avond. En je wilt natuurlijk niet dat je gasten het koud hebben. Zorg daarom dat je je goed voorbereid op een frisse avond.
Huur bijvoorbeeld een aantal heaters of zorg voor voldoende plaids die je alvast klaar legt bij de tuinstoelen of in een mand naast het zitgedeelte zet.
Je kunt eventueel ook een aantal vuurkorven neerzetten die voor extra warmte zorgen, maar let er dan wel goed op dat de buren niet in de rook en stank hoeven te zitten. Onze eigen tuin is hier bijvoorbeeld veel te klein voor en dit zou voor overlast in de buurt zorgen.

6. Denk ook aan de buren
Niet alleen een vuurkorf kan overlast geven bij de buren, ook geluidoverlast kan enorm storend zijn. Vooral als de buren niet weten dat er een feestje is kunnen er hierdoor irritaties ontstaan.
Informeer je buren dan ook wanneer je een feestje geeft. Dit kan simpel door een briefje in de brievenbus te doen. Bij ons huizenblok informeren wij elkaar altijd via de whatsapp groepsapp. Zo is iedereen op de hoogte dat er wat overlast kan zijn.
Verwacht je dat het feestje wat later is afgelopen? In onze buurt is er gelukkig na 23.00 uur nauwelijks nog geluidsoverlast, maar duren de feestjes bij jou meestal tot 00.00 of 01.00 uur? Geef dan ook het verwachte eindtijdstip bij de buren aan.
Je hebt de reactie van buren natuurlijk niet altijd in de hand, maar je kunt veel ergernis voorkomen door de overlast te beperken. Zet de muziek dus niet te hard aan en verplaats het feestje eventueel aan het eind van de avond naar binnen als het feestje wat langer duurt.
Zo, met deze tips kan jij aan de slag met het organiseren van een tuinfeest.
Heel veel plezier!
Liefs, Ilse


Deel dit artikel of sla het op: