Eindelijk worden de dagen weer warmer! Maar misschien merk jij wel dat het op een echt warme dag te warm wordt in huis. Hoe kan je nou het beste die warmte uit huis krijgen? In dit artikel heb ik een aantal tips voor je klaar staan.
In sommige huizen wordt het warmer dan in andere huizen. Wij hebben bijvoorbeeld een huis met een plat dak en zeker op zolder kan het bloedheet worden. Dat is niet zo handig, zeker ook omdat hier mijn kantoor zit.
Daarnaast kan het ook in een huis wat niet goed geïsoleerd is sneller warm worden. Natuurlijk is er van alles wat je kunt doen om de isolatie in huis te verbeteren, zoals het plaatsen van PIR platen.
Als de warmte eenmaal in huis zit dan kan je met deze tips de warmte weer uit huis krijgen.
1. Laat het huis doorluchten
Dit is de allerbelangrijkste tip om het binnen weer koeler te krijgen, maar deze tip werkt alleen als het buiten koeler is dan binnen. Op hele warme dagen is het bijvoorbeeld slim om de ramen overdag dicht te houden, zodat de warmte buiten blijft. Maar ‘s avonds als het weer koeler wordt is het verstandig zoveel mogelijk ramen en deuren open te zetten.
Door het huis te laten doorluchten waait er letterlijk een frisse wind door het huis en verdwijnt de warmte. Vergeet ook niet om de kamerdeuren open te zetten. Zo kan het goed door heel het huis doorwaaien.
2. Doe de gordijnen op tijd open
Als het warm is dan is het slim om overdag de raambekleding zoveel mogelijk gesloten te houden. Zo komt de warmte moeilijker naar binnen. Nog slimmer is het om screens aan de buitenzijde van de ramen te plaatsen.
Wij hebben zelf screens aan de voorzijde van het huis en omdat de warmte al aan de buitenkant wordt tegengehouden wordt het zo veel minder warm in huis.
Maar als de zon niet schijnt is het slim om de gordijnen open te doen en de screens omhoog te halen. De raambekleding blokkeert namelijk het raam en zo blijft de warmte extra in huis hangen.
Doe daarom alleen de gordijnen dicht als de zon ook echt schijnt. Zo kan op andere momenten het huis lekker luchten zonder hinder van de raambekleding.
3. Zorg voor een goede luchtvochtigheid
Op warme dagen kan de luchtvochtigheid in huis erg laag zijn. Door de lucht vochtiger te maken koel je tegelijkertijd de lucht en zorg je er automatisch voor dat de temperatuur in huis iets daalt.
Je hebt luchtbevochtigers waarmee je de luchtvochtigheid kunt verhogen, maar dit kan ook op andere manieren. Zet bijvoorbeeld een bevroren fles water voor de ventilator, hiermee verhoog je de luchtvochtigheid iets en het heeft tegelijkertijd een verkoelende werking.
Of hang vochtige doeken voor de ramen en deuren. Misschien ken je dit trucje nog wel uit oma’s tijd, maar dit werkt echt om de warmte uit huis te halen. Gebruik bijvoorbeeld oude hoeslakens of handdoeken die je nat maakt en voor het open raam hangt. Hiermee verkoel je de lucht die naar binnenkomt en verbeter je de luchtvochtigheid.
4. Gebruik geen apparatuur die warmte opwekt
Een maaltijd in de oven maken, even stofzuigen of de droger aanzetten: het zijn allemaal dingen die ervoor zorgen dat het nog warmer wordt in huis. Het gebruik van elektrische apparaten die warmte uitstoten kan je op deze dagen beter minimaliseren.
Dus zet lekker de barbecue aan in de tuin, hang de was buiten op de waslijn en sla het stofzuigen een keertje over of doe dit ‘s avonds laat als het minder warm is.
Zo zorg je dat het niet nog warmer wordt in huis.
5. Plaats een airco
Als je al deze dingen hebt geprobeerd en het blijft warm in huis dan is een airco misschien een goed idee. Wij hebben zelf dit jaar een airco laten plaatsen op zolder, omdat het op mijn kantoor regelmatig te warm is om te werken.
Op de echt warme dagen, als alle eerder genoemde tips niet voldoende werken, dan biedt de airco uitkomst. We gebruiken deze het liefst zo min mogelijk, omdat deze ook warmte uitstoot naar buiten. Maar met het platte dak op zolder helpen de eerder genoemde tips in hele warme periodes onvoldoende en biedt de airco uitkomst.
En in de winter kunnen we de airco juist weer gebruiken om het huis te verwarmen, dus dat is ideaal.
Hou de warmte buiten
Al deze tips helpen om de warmte uit huis te krijgen, maar het is nog beter om te voorkomen dat het warm wordt in huis. In dit artikel heb je al een paar tips kunnen lezen om te voorkomen dat het warm wordt in huis. Je huis goed isoleren is hierbij een belangrijke stap. Bij Jandeisolatieman.nl kan je terecht voor een heleboel materialen om je huis zelf te isoleren.
Je kunt nog veel meer doen om de warmte buitenshuis te houden. Plaats bijvoorbeeld een grote boom in de tuin die voor schaduw voor het huis zorgt. Of laat de muur begroeien met klimplanten, zodat de warmte minder goed in de bakstenen kan trekken.
Zoals je ziet is er een hoop wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat de warmte snel uit huis verdwijnt. Heel veel succes en houdt het hoofd koel op warme dagen!
Liefs, Ilse
Lees ook eens:
Mijn nieuwste aanwinst: de Crock-Pot
Een oud kastje verven zonder schuren: zo doe je dat
Deens design voor in huis