7 dingen om op te letten bij het kopen van een nieuwe eetkamerstoel - InteriorTwin
tips eetkamerstoelen kopen

7 dingen om op te letten bij het kopen van een nieuwe eetkamerstoel

Wil jij binnenkort nieuwe eetkamerstoelen kopen? Als je op zoek gaat naar nieuwe eetkamerstoelen is het slim om met een aantal punten rekening te houden. Zo weet je zeker dat jij de perfecte stoelen vindt die passen bij je stijl en budget en voorkom je een miskoop.

Als je de goede keuze maakt voor stoelen eetkamer dan heb je hier jaren plezier mee. Denk aan al die gezellige diners, spelletjesavonden of thuiswerkdagen aan de eettafel waarbij jij voordeel hebt van goede eetkamerstoelen.

In dit artikel vertel ik je waar je op kunt letten bij het kopen van nieuwe stoelen.

handige tips nieuwe eetkamerstoelen

1. Voor hoeveel stoelen kies jij?

Voor je een nieuwe stoel gaat uitzoeken is het slim om na te denken hoeveel eetkamerstoelen je wilt hebben. Hierbij is het natuurlijk vooral belangrijk dat de stoelen passen aan de eetkamertafel.

Misschien heb je nu wel 4 eetkamerstoelen en wil je er graag 6. Je moet dan goed meten of dit wel past. Als er voldoende ruimte is zou je de eettafel van de muur af kunnen zetten en aan de kopse kanten twee extra stoelen kunnen plaatsen.

Heb je juist een grote eettafel? Dan kan je natuurlijk helemaal los en meer stoelen aan de eettafel plaatsen.

Let ook goed op de breedte van de nieuwe stoelen bij de keuze voor het aantal stoelen. Misschien heb je nu wel 6 smalle eetkamerstoelen en past dit goed bij de eettafel. Maar als de nieuwe eetkamerstoelen een stuk breder zijn dan kan het dat dit niet meer past. Hou hier dus wel rekening mee.

2. Mix en match met stoelen of één type stoel

Je kunt natuurlijk 4 of 6 dezelfde eetkamerstoelen kopen, maar je kunt ook kiezen voor allemaal verschillende eetkamerstoelen aan de tafel.

Met dezelfde eetkamerstoelen straalt de ruimte meer rust uit en natuurlijk is het ook makkelijker één eetkamerstoel uit te kiezen i.p.v. 6 verschillende stoelen. Maar soms kan het mooier staan om voor verschillende eetkamerstoelen te kiezen.

Je kunt ook voor één type eetkamerstoel kiezen, maar deze bestellen in verschillende kleuren of combineren met stoelen met en zonder armleuning.

Het is dus slim om vooraf al te bedenken of je één type stoel wilt of stoelen wilt combineren, zodat je gericht kunt zoeken.

Wil je ook een barkruk kopen? Dan kan je er ook voor kiezen deze aan te laten sluiten bij de eetkamerstoelen. Sommige stoelen zijn zowel als eetkamerstoel als barkruk verkrijgbaar en zeker als je van een rustig interieur houdt kan het leuk zijn voor dezelfde type stoelen te kiezen.

3. Let op het zitcomfort van de stoelen

Natuurlijk is het heel belangrijk dat de stoelen lekker zitten. In een winkel kan je de stoelen direct uitproberen en als je stoelen online wilt bestellen dan kan je eerst reviews lezen om meer te weten te komen over het zitcomfort.

Over het algemeen geldt dat hoe duurder de stoel is, hoe lekkerder deze zit. Dit heeft veel te maken met de kwaliteit van de stoel en de materiaalkeuze. Natuurlijk zijn hierop ook uitzonderingen, zowel in positieve zin als in negatieve zin.

Ook zit een stoel van leer of stof vaak comfortabeler dan een stoel van kunststof of hout. Maar ook hierop zijn weer uitzonderingen, dus kijk vooral zelf wat je lekker vindt zitten.

4. De kleur van de stoel

De kleur van de stoel heeft veel invloed op de uitstraling van de ruimte. Hou je bijvoorbeeld van een minimalistische en basic stijl? Dan zal een eetkamerstoel in een neutrale of aardetint kleur hier het beste bij passen. In een kleurrijk interieur is het juist weer leuk om ook voor gekleurde stoelen te kiezen. En bij een industrieel interieur passen antraciet of zwarte stoelen of juist kleuren als donkerblauw, legergroen en cognac.

Denk dus goed na over je woonstijl en welke kleuren hier goed bij passen.

Als je sfeer en warmte mist in de eethoek dan kan je met de kleur van de eetkamerstoelen het alsnog gezelliger maken. En is jouw interieur juist druk en chaotisch? Dan kan je eetkamerstoelen in een rustige tint uitkiezen voor meer balans.

5. Armleuningen of geen armleuningen?

Het is ook goed om na te denken of de nieuwe eetkamerstoelen armleuningen moeten hebben. Stoelen met armleuningen bieden extra comfort en ondersteuning. Dit is vooral handig als je vaak lang aan de eettafel zit.

Maar door de armleuningen zijn stoelen vaak ook extra breed. Hierdoor nemen ze meer ruimte in, wat bij een kleine eettafel niet zo handig is. Ook kan je een eetkamerstoel met armleuning soms moeilijk onder de tafel schuiven.

Vaak zijn eetkamerstoelen zonder armleuning iets goedkoper dan stoelen met armleuning.

De keuze van wel of geen armleuning hangt dus af van je persoonlijke voorkeur en de afmetingen van de eettafel. Je kunt er ook voor kiezen om stoelen met en zonder armleuning met elkaar te combineren.

6. Wel of geen wieltjes onder de eetkamerstoelen?

Er zijn ook eetkamerstoelen met wieltjes te koop, alhoewel de keuze hierin wel kleiner is.

Eetkamerstoelen op wielen hebben een aantal voordelen:

  • Je kunt de stoel makkelijker verplaatsen.
  • Als je het fijn vindt om te bewegen als je zit dan zijn wieltjes onder de stoel perfect. Dit is bijvoorbeeld handig als je ook werkt aan de eettafel.
  • Met wieltjes onder de eetkamerstoel komen er minder snel krassen op de vloer.

Toch zijn er ook wat nadelen aan een eetkamerstoel op wieltjes. Als je een vloerkleed onder de eettafel hebt liggen zijn deze stoelen bijvoorbeeld helemaal niet praktisch. Daarnaast vinden veel mensen het niet fijn als de eetkamerstoel zo beweeglijk is en kiezen ze liever voor een eetkamerstoel zonder wieltjes. En omdat de keuze in eetkamerstoelen op wieltjes veel kleiner is, en ook vaak duurder, zie je dit type eetkamerstoel minder vaak bij mensen thuis.

Deze keuze is dus heel persoonlijk.

7. Wat voor materiaal kies je voor de eetkamerstoel?

De materiaalkeuze van je eetkamerstoel is ook belangrijk om te overwegen. Je kunt uit veel verschillende materialen kiezen, zoals stof, leer, hout en kunststof. Elke materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen.

Stoffen stoelen, bijvoorbeeld van velvet of boucle, zijn nu helemaal hip. Deze stoffen zijn comfortabel en zacht, maar het kan moeilijker zijn om deze stoelen schoon te maken als er iets op wordt gemorst. Zeker met jonge kinderen is dit daarom niet altijd de handigste keuze.

Houten stoelen maak je juist heel makkelijk schoon, maar zitten vaak iets minder comfortabel als je er lang op wilt zitten. Voor een gewone maaltijd is het comfort van houten eetkamerstoelen vaak voldoende, maar als je van lang tafelen houdt dan is dit niet altijd de meest comfortabele keuze.

Denk dus goed na over welk type materiaal het beste bij jouw wensen past.

Als je over al deze punten al vooraf nadenkt dan wordt het een stuk makkelijker om nieuwe eetkamerstoelen te kopen. Je weet nu precies waar je op kan letten en kunt heel gericht gaan winkelen.

Succes met het kopen van nieuwe eetkamerstoelen.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

2 gedachten over “7 dingen om op te letten bij het kopen van een nieuwe eetkamerstoel”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven