Deze fouten bij het schoonmaken kan je beter niet maken
schoonmaken fouten

Deze fouten bij het schoonmaken kan je beter niet maken

Het kan natuurlijk altijd dat er iets mis gaat tijdens het schoonmaken. Je laat bijvoorbeeld iets kapot vallen of stoot met de stofzuiger iets om. Dit is niet altijd te voorkomen, maar er zijn fouten die je tijdens het schoonmaken sowieso beter niet kunt maken om schade te voorkomen.

Als je de beste woonverzekering hebt kan je bepaalde schade, bijvoorbeeld als je de tv omstoot tijdens het stofzuigen, soms wel vergoed krijgen. Maar schade door grove eigen schuld of achterstallig onderhoud is eigenlijk nooit gedekt.

Wil je weten welke fouten je tijdens het schoonmaken beter niet kunt maken? Ik heb een aantal veel gemaakte fouten op een rij gezet.

fouten schoonmaken voorkomen

Verkeerd gebruik van het schoonmaakmiddel

Als je schoonmaakmiddel op de verkeerde manier gebruikt dan doet het zijn werk niet goed. Dat is zonde van het schoonmaakmiddel en van jouw tijd.

Groene zeep is bijvoorbeeld een schoonmaakmiddel wat ik graag gebruik. Het is ideaal om veel dingen mee schoon te maken en zeker textiel, zoals de bank en het vloerkleed, maak ik hier regelmatig mee schoon.

Maar groene zeep kan een doffe gloed achterlaten als je deze gebruikt voor het dweilen van de vloer of reinigen van spiegels en ramen. Hiervoor kan je het dus beter niet gebruiken.

Sommige schoonmaakmiddelen kunnen zelfs schade veroorzaken als je het op de verkeerde manier gebruikt.

Azijn wordt bijvoorbeeld veel gebruikt als schoonmaakmiddel in het huishouden. Voor veel dingen werkt dit prima, maar niet voor alles. Azijn staat vooral bekend als ontkalker, maar voor het strijkijzer ontkalken gebruik je dit beter niet. Sterker nog, het azijn kan zelfs interne delen van het strijkijzer beschadigen waardoor het strijkijzer stuk kan gaan. En het is dan maar de vraag of je inboedelverzekering deze schade dekt.

En wil je azijn gebruiken voor het verwijderen van groene aanslag op de tegels in de tuin? Dit kan je beter niet doen en is zelfs verboden vanuit het RIVM, omdat het het bodemleven in je tuin beschadigd.

Ook baking soda is een populair schoonmaakmiddel, maar gebruik je dit verkeer dan kan het mis gaan. Baking soda mag bijvoorbeeld nooit op marmer gebruikt worden. Het marmer kan namelijk uitbijten met baking soda en maakt het blad hiermee kapot.

Lees je daarom altijd goed in waarvoor je welk schoonmaakmiddel mag gebruiken. Zo voorkom je schade tijdens het schoonmaken.

Apparaten op een foute manier gebruiken

Niet alleen met schoonmaakmiddel kan het mis gaan in het huishouden, ook met de apparaten zelf.

Een goed voorbeeld hierbij is een stoomreiniger. Ik gebruik deze zelf voor het schoonmaken van mijn tegelvloer en dat werkt perfect. Maar veel mensen gebruiken een stoomreiniger ook voor het reinigen van het laminaat en hier is een stoomreiniger eigenlijk niet voor bedoeld.

De warmte van de stoomreiniger kan het laminaat beschadigen en in het ergste geval kan de vloer kromtrekken.

Een ander voorbeeld waar het vaak mis gaat is de wasmachine. Door de wasmachine op een te hoge temperatuur aan te zetten of het verkeerde wasprogramma te kiezen kan kleding krimpen of beschadigen.

Ook hierbij geldt weer dat je je het beste vooraf kunt verdiepen in hoe je het apparaat moet gebruiken. Zo voorkom je vervelende momenten achteraf.

Apparaten niet goed onderhouden

Nog iets waar het vaak mis gaat bij het schoonmaken is dat apparaten niet goed onderhouden worden. Er wordt dus niet zo zeer een fout gemaakt bij het schoonmaken, maar de grootste fout is dat er überhaupt niet schoongemaakt wordt.

De wasmachine, droger en vaatwasmachine moeten bijvoorbeeld regelmatig schoongemaakt worden. Doe je dit niet dan komt de was en vaat steeds minder schoon uit het apparaat. Niet alleen dat, je verkort ook de levensduur van het apparaat door deze niet regelmatig schoon te maken.

In dit artikel laat ik je zien hoe je de wasmachine makkelijk zelf kunt schoonmaken.

Apparaten als het koffiezetapparaat en de waterkoker moet je regelmatig schoonmaken en ontkalken om de levensduur te verlengen.

En ook de koelkast en diepvries moeten regelmatig gereinigd worden, zodat deze langer meegaan. Natuurlijk is dit ook belangrijk voor de voedselhygiene. En ook voor het energieverbruik is een regelmatige schoonmaakbeurt belangrijk.

Zoals je ziet zijn er heel wat fouten in het huishouden die je makkelijk kunt voorkomen door goed op te letten.

Wat is jouw grootste fout die je tijdens het schoonmaken hebt gemaakt?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven