Schoonmaken als een pro: creëer de perfecte badkamer schoonmaakroutine
badkamer poetsen

Schoonmaken als een pro: creëer de perfecte badkamer schoonmaakroutine

Met een druk leven heb je vast niet altijd zin en tijd om de badkamer schoon te maken. Toch is het belangrijk dat je de badkamer regelmatig reinigt, want een badkamer vol stof, vuil en kalkaanslag is niet echt hygiënisch.

Daarnaast is de kans groot dat je een rommelige badkamer als stressvol ervaart. Ook kost het in een rommelige badkamer meer tijd om de juiste spullen te vinden en je dagelijkse verzorgingsroutine uit te voeren.

Ik help je graag met het ontwikkelen van een effectieve en efficiënte schoonmaakroutine voor je badkamer die past binnen jouw schema. Bekijk deze tips en voor je het weet lukt je het je veel beter om de badkamer schoon en netjes te houden.

schoonmaak routine badkamer

1. Bepaal hoe vaak je de badkamer moet schoonmaken

Over het algemeen wordt aangeraden om de badkamer één keer per week goed schoon te maken, maar dit kan per huishouden verschillen. Heb jij een groot huishouden? Dan kan het dat het vaker nodig is om de badkamer te poetsen. Ook als de ruimte slecht geventileerd is kan het goed zijn om de badkamer vaker te reinigen.

Maar om zo min mogelijk tijd kwijt te zijn aan de wekelijkse schoonmaaktaak, is het slim om sommige dingen in de badkamer (bijna) dagelijks schoon te maken.

Denk bijvoorbeeld aan het drogen van de douchewanden na het douchen om kalkaanslag te voorkomen, het afnemen van de wastafel na gebruik en afhankelijk van de gezinssamenstelling een dagelijkse poetsronde van de wc.

De frequentie van de badkamer schoonmaken is bij iedereen weer anders, dus het is goed om hier vooraf over na te denken.

2. Maak een schoonmaakschema

Nu je weet hoe vaak je de badkamer wilt schoonmaken kan je een schoonmaakschema opstellen. Maak een lijst van alle schoonmaaktaken en schrijf erbij hoeveel tijd je hiervoor ongeveer nodig hebt.

Kijk nu op welke dag of dagen in de week je hier tijd voor hebt en zet het schoonmaken van de badkamer op de planning.

Zorg ook voor wat flexibiliteit in je planning. Stel je hebt die dag geen tijd om schoon te maken, wanneer kan je dan de badkamer schoon maken? En zijn er ook gezinsleden die kunnen helpen met een aantal taken bij het schoonmaken van de badkamer?

Door je gezinsleden te leren elke dag na gebruik de wasbak en douche schoon te maken en de spullen op te ruimen bespaar jij al tijd bij het schoonmaken van de badkamer.

3. Haal alle benodigde schoonmaakmiddelen in huis

Er zijn heel veel verschillende schoonmaakmiddelen te koop. Onderzoek welke schoonmaakmiddelen het beste voor jou werken en zorg dat je deze voldoende in huis hebt. Voor het schoonmaken van de wc gebruik je bijvoorbeeld een ander schoonmaakproduct dan voor de spiegel.

Uiteindelijk bespaar je tijd bij het schoonmaken van de badkamer door voor goede schoonmaakproducten te kiezen. Haal dus alle benodigde schoonmaakmiddelen in huis, zodat je tijdens de wekelijkse poetsbeurt zo efficient mogelijk aan de slag kan.

4. Dagelijkse taken makkelijker maken

Waarschijnlijk heb je bij het schoonmaakschema een aantal taken opgeschreven die dagelijks moeten gebeuren, zoals het droog maken van de douche en schoonmaken van de wc.

Zorg dat je deze taken zo snel en makkelijk mogelijk kan doen. Zorg voor een raamwisser in de douche en een microvezeldoek bij de wasbakken. Zo kan je deze direct na gebruik schoonmaken, zonder eerst op zoek te moeten naar het juiste schoonmaakmiddel.

En door deze dingen dagelijks schoon te maken, ben je tijdens de wekelijkse poetsbeurt veel sneller klaar met poetsen.

5. Ruim eerst de rommel op

Is het tijd voor de wekelijkse poetsbeurt? Voor je aan de slag gaat ruim dan eerst de rommel op, zodat je de oppervlakken zometeen een stuk sneller kan schoonmaken.

Het is sowieso slim om niet te veel losse spullen in de badkamer te bewaren, want het kost veel tijd deze elke keer eerst aan de kant te moeten zetten.

En merk je dat je gezinsleden elke keer wel heel veel rommel achterlaten? Spreek ze hier dan op aan en leer ze aan om hun eigen rommel op te ruimen.

6. Laat het schoonmaakmiddel alvast even inwerken

Nu alle rommel is opgeruimd kan je gaan schoonmaken. dit doe je zo efficiënt mogelijk door te beginnen op de plekken waar het schoonmaakmiddel eerst moet inwerken.

Spuit hier het schoonmaakmiddel alvast op, zodat het zijn werk kan doen. Vergeet ook niet om een raampje open te zetten voor voldoende ventilatie.

Als je alle oppervlakken hebt voorbehandeld kan je dit laten intrekken en alvast verder gaan met de volgende stap.

7. Maak in de tussentijd alvast de rest schoon

Er zijn ook genoeg oppervlakken waar het schoonmaakmiddel niet eerst hoeft in te trekken. Je kunt nu met deze oppervlakken aan de slag en deze alvast schoonmaken.

Vervang indien nodig in de tussentijd het sopje en de microvezeldoek of spons. Voor de wc gebruik je sowieso een ander sopje en schoonmaakdoek, want het is niet hygiënisch hetzelfde doekje voor de andere oppervlakken te gebruiken.

8. Ga weer terug naar stap 6

Bij stap 6 heb je een aantal dingen, zoals de wc, ingespoten met schoonmaakmiddel wat even in moet trekken. Nu dit even zijn werk heeft kunnen doen kan je weer verder en ook deze oppervlakken schoonmaken.

Door het schoonmaakmiddel eerst even in te laten trekken laat het vuil veel makkelijker los en ben je sneller klaar met schoonmaken.

9. Dweil de vloer

Als laatste dweil je de vloer. Gebruik hiervoor een geschikt schoonmaakmiddel en een dweil. Of kies voor een stoomreiniger, hiervoor heb je geen schoonmaakmiddel nodig.

Tijdens het schoonmaken van de douche, wc of wasbakken kan er schoonmaakmiddel of vuil op de grond terecht komen. Daarom maak je de vloer als laatste schoon, zodat je al het vuil kan meepakken.

10. Ruim de schoonmaakmiddelen weer op

Nu kan je alle schoonmaakmiddelen opruimen en de losse spullen weer terug op de plek zetten. De badkamer ziet er weer netjes uit en kan er weer even tegen aan.

Het schoonmaken van de badkamer kost nou eenmaal veel tijd en is waarschijnlijk niet je favoriete klus. Maar met een juiste aanpak en goede schoonmaakroutine kan je tijd besparen en de badkamer efficient en hygiënisch schoon maken.

Zo kan jij genieten van de voordelen van een schone badkamer. Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven