7 handige tips voor het inrichten van een wasruimte
washok inrichten_

7 handige tips voor het inrichten van een wasruimte

Ben jij op zoek naar ideeën om de wasruimte in te richten? In dit artikel deel ik meerdere tips en voorbeelden hoe je de wasruimte zo optimaal mogelijk kunt indelen.

Misschien heb je wel de luxe van een grote bijkeuken of andere ruimte in huis waar je volop ruimte hebt voor de was. Maar de kans is ook groot dat de wasmachine in een hoek van de keuken, badkamer of cv-hok staat.

Hoe klein of groot jouw waskamer ook is: ik deel de beste tips voor het indelen van de wasruimte.

waskamer indeling

1. Bepaal de functie van het washok

Voor je gaat kijken hoe je de wasruimte het beste kunt inrichten moet je eerst weten wat je allemaal wilt doen in de wasruimte.

Wil je de was sorteren, wassen, drogen en opvouwen in de wasruimte? Dan heb je meer ruimte nodig dan wanneer je er bijvoorbeeld voor kiest alleen te wassen en drogen en het sorteren en vouwen in een andere ruimte te doen.

Door vooraf te bepalen wat je allemaal wilt doen in het washok kan je een inschatting maken van hoeveel ruimte je nodig hebt. En misschien blijkt wel dat je wasruimte niet groot genoeg is en je dus keuzes zult moeten maken.

Mijn man en ik vouwen bijvoorbeeld de was nooit in het washok. Deels omdat er geen ruimte voor is, maar het is ook gewoon ontspannend om ‘s avonds voor de tv de was te vouwen.

2. Wasmachine en droger op of naast elkaar?

Als je een wasmachine en droger hebt dan kan je er voor kiezen om deze op of naast elkaar te zetten. Deze keuze hangt af van de beschikbare ruimte, maar ook wat je zelf handig vindt.

In ons vorige appartement had ik bijvoorbeeld de wasmachine en droger op elkaar staan in de keuken. We hadden simpelweg niet meer ruimte en dit was de enige plek beschikbaar. Maar vaak had ik een trapje nodig om de waterbak uit de droger te halen en dit vond ik minder handig.

Tip: Wil je de droger op de wasmachine zetten? Dan heb je een tussenstuk nodig, zodat de droger stabiel staat en niet beschadigd door (mogelijke) trilling van de wasmachine. Deze tussenstukken zijn extra praktisch, omdat deze uitschuifbaar zijn en ook als (mini) droogrek en vouwtafel gebruikt kunnen worden.

Omdat we in dit huis meer ruimte hebben staan de droger en wasmachine nu naast elkaar. Zo kan ik er beter bij.

Het enige nadeel nu is dat ik altijd moet bukken voor de was. In ons huis is dit niet anders, omdat de wasmachine anders voor het raam komt te staan.

Heb jij wel meer ruimte? Dan kan je de wasmachine en droger op een wasmachine verhoger zetten. Zo hoef je minder te bukken. Dat is niet alleen beter voor je rug, dit werkt ook nog eens veel makkelijker. En als je een wasmachine verhoger met opbergruimte kiest dan creëer je direct extra opbergmogelijkheden.

wasruimte inrichten_

3. Was sorteren in de wasruimte

Kies je ervoor om de was te sorteren in de wasruimte? Dan is een goede wasmand in de wasruimte onmisbaar.

Zelf vind ik het handig om 2 wasmanden in het washok te hebben staan, zo kan de was al voorgesorteerd worden. Je kunt dit, als je meer ruimte hebt, natuurlijk ook uitbreiden naar 3 of 4 wasmanden.

Er zijn handige – en mooie – wasmanden te koop die het sorteren van de was wat makkelijker maken.

Omdat wij weinig ruimte in het washok hebben hangen er bij ons een aantal linnen wasmanden aan een haak aan de muur. Je kunt in plaats daarvan ook waszakken aan een deur hangen. Ruimtebesparend en simpel!

4. Was drogen in het washok

Wil je ook de was drogen in het washok? Zelf vind ik het dan het handigst om een droogrek aan de muur op te hangen, zoals dit uitschuifbare droogrek.

Wij hebben er zelf twee naast elkaar hangen. Deze droogrekken nemen nauwelijks ruimte in en toch kan je er een heleboel was aan drogen.

Als je veel ruimte hebt in het washok ben je natuurlijk heel flexibel in het drogen van de was en zou je ook voor een droogtoren kunnen kiezen.

Heb je juist heel weinig ruimte? Dan kan de was drogen in het trapgat perfect zijn. Bekijk maar eens hoe je zelf eenvoudig een wasrek voor het trapgat maakt.

kleine wasruimte inrichten tips

5. Was vouwen in de wasruimte

Als je de was wilt opvouwen dan kan het handig zijn om te kiezen voor een stevige ondergrond. Dit hoeft niet perse, zelf vouwen wij gewoon de was op de bank voor de tv op.

Maar vind jij het wel fijn om een stevige ondergrond te hebben en wil je de was opvouwen in het washok? Zorg dan dat er ruimte is voor een plank waarop je de was kunt opvouwen.

Zelf hebben wij bijvoorbeeld een keukenplank gemonteerd waarop je prima de was zou kunnen vouwen. Maar ook de bovenkant van een dressoir is bijvoorbeeld handig als basis om de was op te vouwen.

6. Extra’s in het washok

We hebben de basis van de wasruimte besproken, maar misschien wil jij nog wel meer mogelijkheden in de ruimte.

Wij hebben bijvoorbeeld, naast de keukenplank, een gootsteen met koud en warm water laten installeren. Niet alleen handig voor een handwas, maar omdat de ruimte ook gebruikt wordt als mini keuken voor mijn kantoor heb ik zo alles bij de hand.

In een keuken en badkamer heb je dit natuurlijk al bij de hand, maar in het cv hok ontbreekt dit meestal.

Ook de strijkplank, strijkijzer en wasmiddelen worden in het washok opgeslagen. Omdat er in onze wasruimte weinig ruimte is en veel kabels en kastjes hangen omdat het ook de cv-ruimte is, hebben wij maar beperkt ruimte. Er is geen ruimte voor een opbergkast voor alle losse spullen, maar met een aantal planken hebben wij toch voldoende ruimte kunnen creëren.

Heb jij meer ruimte? Dan zou je natuurlijk voor een mooie kast in de wasruimte kunnen kiezen waarin je alles, inclusief strijkplank, kunt opbergen.

Ook zijn er mooie wasmachine ombouwen te koop waarop je alle benodigdheden netjes kunt opbergen.

7. De uitstraling van het washok

Als je de wasmachine in de keuken, bijkeuken of badkamer hebt staan dan wil je misschien wel het liefst alles uit het zicht.

Er zijn bedrijven die maatwerk leveren voor wasmachine kasten en die van hoogwaardige materialen mooie kasten voor jouw wasruimte maken. Zo lijkt het net of je een wasruimte uit een magazine binnenloopt.

Goedkoper is het om zelf een wasmachine kast op maat te maken. Op internet zijn diverse tutorials te vinden hoe je hiermee aan de slag kunt gaan.

Kijk maar eens naar deze IKEA Hack voor een wasmachine ombouw van blogger GoGracy. Ze laat stap voor stap zien hoe je relatief simpel en goedkoop een mooie ombouw kast voor de wasmachine kunt maken.

Succes met het inrichten van jouw waskamer.

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven