Ben jij net begonnen met je eerste kamerplanten en merk je dat het verzorgen van kamerplanten toch lastiger is dan gedacht? Misschien gaat er zelfs wel een kamerplant dood?
Geen zorgen, het kweken van groene vingers kan je leren! Een jaar of 7 geleden kocht ik mijn eerst kamerplanten en in het begin ging bijna alles dood. Maar ik heb nooit opgegeven en ben blijven leren en proberen. Elk jaar leer ik weer meer over planten en worden mijn vingers weer een beetje groener.
Ik deel graag mijn tips voor je voor het leren ontwikkelen van groene vingers. Het belangrijkste hierbij is geduld en toewijding. Heb je dit niet en wil je meer groen in huis? Dan zou je kunnen overwegen om te kiezen voor kunstplanten in huis, zoals een plantenwand van Kunsthaagvoordeel. Hiermee maak je direct veel impact.
Maar geloof mij, hoe meer tijd je aan de kamerplanten gaat besteden hoe leuker dit is. Dit zijn mijn tips voor het ontwikkelen van groene vingers voor het verzorgen van kamerplanten.
1. Kies de juiste planten voor beginners
Je hebt makkelijke en moeilijke planten. Op internet zijn veel lijstjes te vinden met kamerplanten voor beginners en ook ik heb weleens zo’n overzicht gedeeld.
Maar met de kennis van nu wil ik daar een nuance in aanbrengen. Cactussen en sansevierias, planten waarvan iedereen zegt dat dit makkelijke planten zijn, gingen bij mij dood.
Dit komt omdat ik het type plantverzorger ben die planten eerder te veel dan te weinig water geeft. En daar kunnen deze planten juist niet tegen.
Als je begint met je eerste kamerplanten is het dus belangrijker in te schatten of jij het type bent die je planten te veel water geeft of juist vergeet je planten water te geven.
Als jij je planten vergeet water te geven dan zijn dit makkelijke kamerplanten om mee te beginnen:
- Cactus
- Sansevieria
- Zamioculcas
- Pannenkoekenplant
- Yucca
Ben jij juist het type dat je planten te veel water geeft? Dan zijn dit makkelijke kamerplanten om mee te beginnen:
- Bananenplant
- Monstera Deliciosa
- Calathea
- Ficus
- Strelitzia
En hier kan je de top 20 populaire kamerplanten bekijken.
Natuurlijk komt er nog meer bij kijken bij het verzorgen van een plant. Misschien geef jij de bananenplant wel voldoende water, maar zet je hem op een te donkere plek. Dan zal hij alsnog doodgaan.
Daarom vertel ik je graag meer over het verzorgen van kamerplanten, zodat jij je groene vingers kunt ontwikkelen.
2. Leer de basis over het verzorgen van planten
Kamerplanten water geven
Grote kans dat jij wilt weten hoe vaak je kamerplanten water moet geven. Maar daar is geen pasklaar antwoord op. Het soort plant, de standplaats, temperatuur en tijd van het jaar hebben invloed op hoeveel water een kamerplant nodig heeft.
In de lente en zomer controleer ik mijn planten twee keer per week. Dat wil niet zegen dat ik al mijn kamerplanten ook twee keer per week water geef, maar ik controleer of ze water nodig hebben. Ik gebruik een vochtmeter hiervoor. Ik kan dan precies zien hoe nat de grond is en of het tijd is om de kamerplant water te geven.
In de herfst en winter controleer ik mijn kamerplanten één keer per week. Sommige kamerplanten, zoals de cactus, kunnen in deze periode rustig maanden zonder water.
Beste standplaats voor kamerplanten
Sommige kamerplanten houden er van om in de zon te staan, sommigen staan juist liever in de schaduw. Zet jij een Strelitzia of bananenplant in de schaduw dan is de kans groot dat deze vroeg of laat dood gaat, omdat deze te weinig licht krijgt.
De juiste standplaats is dus heel belangrijk voor de gezondheid van de kamerplant.
Kijk hier naar hoe een plant in ‘het wild’ groeit. Staat hij daar in de volle zon of groeit hij juist in de schaduw van andere planten? Ook op internet is veel informatie te vinden over de beste standplaats voor kamerplanten.
Dit zijn bijvoorbeeld kamerplanten die je prima op een donkere plek in huis kunt zetten.
Voeding voor kamerplanten
Potgrond heeft gemiddeld voor 3 tot 6 maanden voeding voor een kamerplant. Daarna geeft de potgrond geen voeding meer af.
In de lente en zomer heeft een kamerplant voeding nodig om te kunnen groeien. Daarom is het heel belangrijk om de kamerplant regelmatig bij te voeden met kamerplantenvoeding.
Dit kan je bijvoorbeeld met vloeibare kamerplantenvoeding of korrels doen. Ook kan je de aarde vervangen voor nieuwe aarde met voeding.
In de herfst en de winter hebben kamerplanten geen extra voeding nodig en kan dit juist averechts werken. Het is belangrijk dat je dan stopt met het geven van extra voeding aan je planten.
Luchtvochtigheid
De luchtvochtigheid in huis, zeker in nieuwbouwhuizen, is vaak erg laag. Planten houden juist van een hele hoge luchtvochtigheid tot wel 90 %. Dit percentage is voor ons mensen weer heel ongezond, maar het is wel goed de luchtvochtigheid rond de 60 % te houden voor de gezondheid van de planten.
Eerlijk gezegd is de luchtvochtigheid bij ons in huis vaak eerder tussen de 40 en 50 %. Niet ideaal voor de planten, maar ze lijken er tot nu toe niet dood aan te gaan. Dit komt wel omdat ik bij planten voor extra luchtvochtigheid probeer te zorgen.
Naast dat ik kamerplanten water geef, besproei ik sommige kamerplanten daarom ook regelmatig. Sommige planten groeien van origine in tropische omstandigheden en houden van een vochtig klimaat. En een gemiddelde woonkamer is niet bepaald vochtig. Daarom fleuren sommige kamerplanten op van even sproeien met een plantenspuit. Je zou planten zelfs in een regenbui in de tuin kunnen zetten, maar dit heb ik nog nooit gedaan.
Sommige plantenliefhebbers zweren bij het sproeien van het planten, sommigen doen het juist nooit. Er zijn heel wat verschillende meningen over wat het beste is voor de kamerplant. Zelf ben ik nog lerende of mijn planten dit fijn vinden of niet. De beste tip die ik kan geven is probeer het gewoon zelf en kijk hoe je kamerplanten hier op reageren.
Je hebt ook speciale luchtbevochtigers voor planten, maar hier heb ik zelf nog geen ervaring mee.
3. Kamerplanten verpotten
Als je een kamerplant in de winkel koopt dan zit deze vaak heel strak in een kwekerspot en is er weinig ruimte voor groei.
Ook als je groene vingers zich ontwikkelen en een plant goed groeit kan het dat de plant te groot wordt voor de plantenpot en verpot moet worden.
Als de wortels onvoldoende ruimte in de kwekerspot hebben om verder te groeien is het tijd voor een nieuwe plantenpot. Kies dan voor een plantenpot die ongeveer 20 % groter is dan de vorige pot.
Bekijk ook dit artikel met informatie over het verpotten van je kamerplant.
4. Controleer op plagen en ziektes
Nu je de basis weet van het verzorgen van kamerplanten is het belangrijk dat je je kamerplanten ook regelmatig op plagen en ziektes controleert.
De meest bekende plagen bij kamerplanten zijn ongedierte zoals rouwvliegjes, trips, wolluis en bladluis.
Rouwvliegjes kunnen ontstaan doordat je kamerplanten te veel water geeft, maar steeds vaker zitten rouwvliegjes al in de potgrond bij het tuincentra en kan je hier dus niks aan doen. Ook ongedierte als trips, wolluis en bladluis zitten vaak al in planten in het tuincentra of vliegen van buiten naar binnen en zijn lastig te voorkomen.
Het is sowieso slim om nieuwe planten eerst een maandje apart te zetten. Blijkt er al ongedierte in de plant te zitten? Dan voorkom je op deze manier dat je de andere kamerplanten besmet.
Ontdekt je ongedierte in één van je andere kamerplanten? Isoleer deze dan zo snel mogelijk en begin met het behandelen van je kamerplanten. Voor elk type ongedierte is weer een andere behandeling mogelijk.
Plagen en ziektes in je kamerplanten is iets wat je vroeg of laat waarschijnlijk wel overkomt. Dit heeft lang niet altijd iets te maken met hoe goed of slecht jij je kamerplanten verzorgt en is vaak gewoon dikke pech. Maar door snel te isoleren en te behandelen kan je wel voorkomen dat een plaag zich uitbreid.
Zelf had ik vorig jaar een grote trips uitbraak bij mijn kamerplanten. Helaas zijn veel van mijn kamerplanten hierdoor gesneuveld, maar tegelijkertijd heb ik er heel veel van geleerd. Een volgende keer weet ik veel beter wat te doen en hoe ik de overlast kan beperken.
5. Kijk en leer
Bij het ontwikkelen van groene vingers is het echt niet gek als er af en toe wat mis gaat. Het belangrijkste is dat je hiervan leert.
Door te ontdekken wat er deze keer mis gaat kan je het een volgende keer anders aanpakken. Geef je misschien te veel water of staat de plant te donker?
Als je merkt dat blad slap gaat hangen of zelfs dood gaat probeer dan te ontdekken wat er verkeerd gaat. Zet de plant op een andere plek of geef eens iets minder, of juist meer, water.
Het gaat niet altijd goed, maar door te blijven proberen en leren komen die groene vingers vanzelf.
6. Probeer opnieuw
De belangrijkste les is toch wel: geef niet op. Gaat het niet goed? Geef niet op, maar probeer iets anders en kijk wat wel werkt.
Zelf vind ik de krulvaren bijvoorbeeld heel mooi, maar die ging bij mij altijd snel dood. Inmiddels heb ik een exemplaar wat al ruim een jaar leeft, wat lang is voor mijn doen. Sterker nog, hij groeit en groeit. Hij heeft misschien her en der dor blad, maar in vergelijking met mijn eerdere varens doet deze plant het super goed.
Wat is dan het belangrijkste verschil? Ik geef deze varen altijd van onderen water en sindsdien blijft hij in leven.
Zo kunnen er kleine dingen zijn die het verschil maken. Bijvoorbeeld het geven van regenwater, sproeien van de plant of een andere plek.
Ik weet zeker dat ik nog niet uitgeleerd ben, maar mijn vingers worden steeds groener en groener en dat gun ik jou ook.
Heel veel succes met het verzorgen van de kamerplanten!
Liefs, Ilse
Deel dit artikel of sla het op: