8 simpele tips om de akoestiek in huis te verbeteren
hoe laat je de woonkamer minder hol klinken?

8 simpele tips om de akoestiek in huis te verbeteren

Heb jij last van een vervelende galm of echo in huis? Grote kans dat de akoestiek in de woonkamer dan niet goed is. Ongemerkt kan een slechte akoestiek in huis je veel energie kosten. Zeker als je gevoelig bent voor prikkels kan een galm in huis je extra moe maken en hoofdpijn veroorzaken.

Gelukkig is het helemaal niet moeilijk om de akoestiek in huis te verbeteren. Een huis kan hol klinken door meerdere oorzaken. Bijvoorbeeld doordat er veel gebruik wordt gemaakt van harde materialen in de woonkamer. Heb jij een woonkamer met een tegelvloer en veel metalen meubels? Dan is de kans groot dat het geluid weerkaatst in de ruimte.

Ook als je een grote woonkamer hebt met weinig meubels in de ruimte dan kan het geluid ver komen waardoor de akoestiek in de ruimte niet goed is.

Bij een interieuradvies bespreek ik vaak hoe de akoestiek in de ruimte is. Niet iedereen staat erbij stil dat een slechte akoestiek ongemerkt energie slurpt, maar het is wel belangrijk dit aan te pakken. Gelukkig zijn er simpele oplossingen om je huis minder hol te laten klinken.

De akoestiek in huis kan je heel makkelijk verbeteren met textiel, omdat dit materiaal geluid absorbeert. Maar er zijn meer manieren om het geluid in huis te verbeteren. In dit artikel deel ik 8 manieren om het geluid in huis te verbeteren.

tips galm akoestiek woonkamer

Gordijnen

Om het geluid in de woonkamer te dempen is het dus belangrijk om meer stoffen in de ruimte toe te passen. Dit kan al heel makkelijk door voor gordijnen als raambekleding te kiezen.

Over het algemeen geldt dat hoe dikker de stof van de gordijnen is, hoe beter het geluid wordt geabsorbeerd. Maar ook dunne inbetweens of vitrage hebben al een geluiddempende werking.

Ook vouwgordijnen of stoffen lamellen geleiden het geluid in de ruimte al beter dan jaloezieën of shutters, maar het is wel zo dat hoe groter het stoffen oppervlak, hoe beter de werking. Daarom zijn gordijnen de beste keuze voor raambekleding om de akoestiek in de ruimte te verbeteren.

Akoestische panelen

Ook kan je akoestische panelen kopen. Deze panelen zijn ook een hele mooie oplossing om het geluid in de woonkamer te verbeteren. Akoestische panelen zijn onder andere gemaakt van vilt en absorberen het geluid in de ruimte heel goed.

Het leuke aan akoestische panelen is dat je ze in allerlei kleuren en maten kunt bestellen. Je kunt ze zelfs in het rond bestellen of een eigen design vorm samenstellen. Akoestische panelen kan je dus precies zo vormgeven, zodat het perfect bij je past.

Deze panelen kan je daardoor minimalistisch samenstellen voor een Scandinavisch of Japandi interieur, maar ook heel kleurrijk voor bijvoorbeeld een bohemien interieur. Ook voor op kantoor zijn deze panelen perfect. Zelf heb ik deze panelen geadviseerd voor dit interieuradvies voor een sfeervol kantoor met thuisgevoel.

Groot vloerkleed

Ook een groot vloerkleed helpt tegen het weerkaatsen van het geluid en zorgt ervoor dat er minder galm ontstaat.

In mijn woonkamer ligt bijvoorbeeld een tegelvloer en daarnaast heb ik een voorliefde voor metalen meubels. Dit is de basis voor een slechte akoestiek in huis. Maar door dit onder andere te compenseren met een heel groot vloerkleed hebben wij geen last van galm in de woonkamer.

Kies bij voorkeur voor een hoogpolig vloerkleed, want dit absorbeert het geluid nog beter dan een laagpolig vloerkleed.

tips minder galm in huis

Zachte materialen

Je hebt het vast al door: zachte materialen dempen het geluid in de ruimte. Wil jij gezellig kunnen kletsen met je familie en vrienden zonder last te hebben van een vervelende echo dan is het dus belangrijk dat je voor voldoende zachte materialen in de woonkamer zorgt.

Dit kan je doen door voor één van de eerder genoemde oplossingen te kiezen, maar deze tips helpen ook:

  • Kies voor een stoffen bank in plaats van een leren bank. Leer dempt geluid namelijk minder goed dan stof.
  • Toch een leren bank? Kies dan voor meerdere sierkussens en een plaid op de bank. Ook deze accessoires zullen het geluid licht dempen.
  • Ook eetkamerstoelen van stof zijn een betere keuze dan houten, metalen of leren eetkamerstoelen.
  • Met muurdecoratie zoals een wandkleed of canvas schilderij kan je het geluid ook licht dempen.
tips akoestiek huis verbeteren

Planten

Wist je dat planten in huis ook de akoestiek kunnen verbeteren? Dit werkt het beste als je voor grote planten met volle bladeren kiest, omdat deze bladeren het geluid tegenhouden en voorkomen dat er echo ontstaat.

Je kunt ook een meerdere planten dicht bij elkaar zetten om het geluid in de ruimte te dempen. Of kies voor een mosschilderij aan de muur, ook dit werkt geluiddempend.

Meer meubels en accessoires in de ruimte

Aan het begin kon je al lezen dat je in een grote ruimte met weinig meubels sneller last hebt van galm dan in een kleine woonkamer. Dit komt omdat het geluid hier vrij spel heeft en alle kanten op kan.

Dit is heel simpel op te lossen door de ruimte meer te vullen met meubels en accessoires. Ook als je van een minimalistisch interieur houdt kan je dit doen door voor grotere meubels te kiezen, zodat de ruimte meer gevuld is.

En bonuspunten voor als je de ruimte opvult met zachte materialen, want je hebt al eerder kunnen lezen dat juist deze zachte materialen ervoor zorgen dat de akoestiek in huis verbeterd.

Houten wandpanelen

Houten wandpanelen zijn al een tijdje trending, maar wist je dat ze behalve een mooie uitstraling ook nog eens functioneel zijn? De meeste wandpanelen hebben aan de achterzijde namelijk een laagje van vilt.

En dit vilt zorgt er nou net voor dat de akoestiek in de ruimte verbetert.

Stonden deze wandpanelen al op jouw verlanglijstje? Dan heb je nu nog een extra reden om deze aan te schaffen!

Behang

Niet elk type behang is geluiddempend, maar er zijn merken behang te koop die ervoor zorgen dat de galm in de ruimte verminderd. Je hebt speciaal akoestisch behang, maar dit is meestal wel wat duurder.

Hoe dikker het behang is, hoe groter de kans dat dit kan bijdragen aan een betere akoestiek in de ruimte. Toch is het niet zo dat bijvoorbeeld dikker vliesbehang automatisch geluiddempend is. Je hebt ook textielbehang of behang van leer wat het geluid iets dempt. Ook behang met een foamlaag heeft een geluiddempende werking.

Zoals je ziet zijn er heel wat oplossingen die bijdragen aan een betere akoestiek in huis. En de meeste oplossingen zijn niet alleen functioneel, maar zorgen er ook voor dat de ruimte er mooier uitziet.

Of je nou kiest voor een groot vloerkleed, akoestische panelen of meer planten in huis: de galm wordt er ongetwijfeld minder van.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

1 gedachte over “8 simpele tips om de akoestiek in huis te verbeteren”

  1. Wat een inzichtvol artikel, Ilse! Het is geweldig om te weten dat er zoveel simpele en creatieve manieren zijn om de akoestiek in huis te verbeteren – en dat ze tegelijkertijd het interieur opfleuren. Dank je wel voor deze inspirerende tips!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven