Alle informatie over het snoeien van de olijfboom: wanneer & hoe
hoe olijfboom snoeien

Alle informatie over het snoeien van de olijfboom: wanneer & hoe

Het is verstandig om regelmatig de olijfboom te snoeien. Maar hoe kan je het beste de olijfboom snoeien? Waarom moet je eigenlijk de olijfboom snoeien? En wanneer kan je het beste de olijfboom snoeien?

Ik kan mij voorstellen dat je heel wat vragen hebt als je de eerste keer de olijfboom wilt snoeien. In dit artikel laat ik je zien hoe je het beste de olijfboom kunt snoeien en deel ik mijn ervaringen, inclusief foto’s, met het snoeien van de olijfboom.

Waarom de olijfboom snoeien?

Snoeien = bloeien. Om de groei van planten en bomen te bevorderen is het een slim idee om regelmatig te snoeien en dit geldt ook voor de olijfboom.

Door het dode hout te verwijderen en de olijfboom terug te snoeien bevorder je de groei van de olijfboom. Je krijgt door te snoeien dus een gezondere en mooiere olijfboom.

Wat als je de olijfboom niet snoeit?

Ik kan mij voorstellen dat je wat huiverig bent om de olijfboom voor de eerste keer te snoeien. Dit was ik zelf in eerste instantie ook, met als gevolg dat ik de olijfboom de eerste 6 jaar niet gesnoeid heb.

Maar als je de olijfboom niet snoeit dan ontstaan er steeds meer kale takken, raakt de olijfboom uit vorm en krijgt de kern van de olijfboom te weinig licht. De bladeren in het midden zullen dan afvallen, waardoor de boom nog lelijker wordt.

Zo zag de olijfboom er bij mij na 6 jaar niet snoeien uit:

waarom olijfboom snoeien

Dat is niet echt een mooie olijfboom meer he? Als je de olijfbom mooi in vorm wilt houden is het daarom belangrijk de olijfboom elk jaar te snoeien.

Wanneer mag je de olijfboom snoeien?

Je kunt de olijfboom het beste in februari of maart, nadat de ergste vorst voorbij is, snoeien. Snoei sowieso niet als er de komende dagen vorst of sneeuw voorspelt wordt, want de snoeiwonden moeten eerst herstellen.

Je snoeit dus na de winter, voor de olijfboom weer begint te groeien en bloeien. Later kun je eventueel wat uitlopers bij snoeien, maar zorg ervoor dat je na augustus de olijfboom niet meer snoeit.

Hoe snoei je de olijfboom?

Zorg ervoor dat je een scherpe snoeischaar hebt, zodat je de olijfboom zo min mogelijk beschadigd. In de meeste gevallen zal een snoeischaar voldoende zijn om de olijfboom te snoeien, maar bij dikke takken kan je ook een takkenschaar gebruiken.

Wees niet bang om de olijfboom ver terug te snoeien. Hoe ver je de olijfboom terug snoeit zal o.a. afhangen van wanneer je de olijfboom voor het laatst gesnoeid hebt.

Als je de boom lang niet gesnoeid hebt dan is het slim om de olijfboom op stam zo ver mogelijk terug te snoeien, anders hou je later alsnog kale plekken over in het midden van de olijfboom. Je mag de olijfboom dus bijna (maar niet helemaal!) kaal snoeien.

Dit is hoe ver ik de olijfboom heb teruggesnoeid:

hoe kort olijfboom snoeien

Stappenplan voor het terug snoeien van de olijfboom:

 • Snoei elk jaar dood hout terug. Op deze takken zal de olijfboom niet meer verder uitlopen. Knip het uiteinde van een takje af. Als het midden van het takje nog groen is leeft dit hout nog. Is het midden ook bruin en dor? Dan is dit takje dood en kan je het verder terugsnoeien.
 • Je wilt dat het midden van de olijfboom weer mooi vol en groen groeit, dus verwijder zoveel mogelijk naar binnen groeiende takken. Zo krijgt het midden van de olijfboom weer voldoende licht.
 • Wil je een olijfboom in een mooie bolvorm? Laat dan voldoende horizontale takken zitten, deze takken zorgen namelijk voor de mooie ronde vorm.
 • Snoei ongeveer 1/3 van de olijfboom terug. Heb je heel lang niet gesnoeid en daardoor lelijke en lange takken? Dan kan je gerust nog verder terugsnoeien.
 • Groeien er uitlopers onderaan de stam? Deze kan je ook terugsnoeien. Doe dit wel op tijd en niet meer na augustus.

Zo makkelijk is het om de olijfboom terug te snoeien.

Afhankelijk vanaf de weersomstandigheden zal je in april weer de eerste uitlopers zien. Het kan dan een aantal weken, of maanden, duren voor de olijfboom echt begint te groeien.

Begin juni zag de olijfboom er bij mij zo uit:

wanneer groeien er weer blaadjes aan gesnoeide olijfboom

3 weken later, eind juni, staat de olijfboom alweer vol in bloei en ziet hij er zo uit:

hoe krijg je een volle olijfboom

Het is dus even geduld hebben, maar als de olijfboom weer begint te groeien dan gaat het heel snel en komen er prachtige frisgroene blaadjes voor terug.

Hoe krijg je een volle olijfboom?

Als het goed is heb je nu wel door hoe je weer een mooie volle olijfboom krijgt. De enige manier om de olijfboom weer mooi vol en groen te krijgen is om deze goed te snoeien.

Wees dus niet bang en pak de snoeischaar erbij. Snoei de olijfboom goed terug en voor je het weet heb je weer een mooie volle olijfboom.

Olijfboom voeding geven

Naast snoeien is het ook belangrijk om de olijfboom voldoende voeding te geven. Dit bevorderd de groei en verkleind de kans op ziektes, zoals schildluis, in de olijfboom.

Zelf gebruik ik deze voeding / meststof voor mediterrane planten voor de olijfboom en andere planten zoals de vijgenboom. Ik geef deze voeding in maart / april (deze keer pas na het snoeien) om de plant te voeden en te beschermen.

Alleen voeding geen is dus niet genoeg, naast voeding is het ook belangrijk dat je de olijfboom snoeit.

Olijfboom in de volle grond of pot

Je kunt een olijfboom zowel in de volle grond als in een pot zetten. In een pot zal de olijfboom wel minder snel groeien. Ook moet je in een pot de olijfboom extra beschermen tegen vorst.

Of je nou voor een olijfboom in de volle grond of in een pot kiest, het is belangrijk dat de plant beschut staat tegen wind en voldoende zon krijgt.

Daarnaast zorgt een grotere pot voor groei. Merk jij dat jouw olijfboom niet meer groeit? Dan is het verstandig deze in een grotere pot te verpotten. Dit moet sowieso elke 3 tot 5 jaar.

Zorg ervoor dat je voor een pot kiest waarbij het water goed kan weglopen, zodat de wortels van de olijfboom niet in een laag water komen te staan.

Zelf gebruik ik deze plantenpot voor mijn olijfboom. Niet alleen mooi om te zien, maar het water kan uit deze plantenpot makkelijk weg lopen.

olijfboom na het snoeien

Waarom krijgt mijn olijfboom gele blaadjes?

Krijgt jouw olijfboom gele blaadjes? Dan geef je de olijfboom waarschijnlijk te weinig water.

De olijfboom staat het liefst in een lichtvochtige grond, dus het is wel belangrijk dat je de olijfboom regelmatig water geeft. Maar daarom is het juist extra belangrijk dat het water in de plantenpot goed kan weglopen, zodat de wortels niet in een laag met water komt te staan. Dit kan namelijk wortelrot veroorzaken.

Het kan ook dat de olijfboom last heeft van een ziekte, zoals bladluis of schildluis. In dit artikel deel ik hoe ik bladluis bestrijd in de appelboom, dit kan je ook toepassen bij de olijfboom.

Ook ouder blad kan geel worden. Dit is een voorteken dat het blad zal gaan afvallen. Door de olijfboom tijdig te snoeien zal je hier weinig last van hebben.

Krijgt mijn olijfboom bloemen na het snoeien?

Misschien heb je ze al weleens gezien, de kleine witte bloemetjes in de olijfboom. In mijn olijfboom zitten ze bijna elk jaar, behalve dit jaar.

Dit komt omdat deze bloemetjes op tweejarig hout bloeien. Als je de olijfboom ver terugsnoeit dan is de kans op deze bloemetjes dus kleiner. Deze bloemetjes zijn het voorstadium van olijven.

Vanwege de koude temperaturen en beperkte zonuren is de kans op olijven aan de olijfboom in Nederland echter zeer klein. Ik heb zelf in ieder geval nog nooit olijven in de olijfboom gehad.

Zo, nu weet je alles over het snoeien van de olijfboom.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

Wil je deze tips nog eens rustig teruglezen? Bewaar deze afbeelding dan op Pinterest, zo kan je het artikel eenvoudig weer terugvinden.

olijfboom snoeien tips en uitleg

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

2 gedachten over “Alle informatie over het snoeien van de olijfboom: wanneer & hoe”

 1. Marjan en René

  Je maakt gewoon een goede en toegankelijke styling-site, zonder het gevoel te krijgen het zelf ‘fout’ te doen.
  Toegankelijke basic tips en bondige adviezen.
  Mooie foto’s ook.

  Kortom blijf doen zoals je het nu doet, geen glossy saus erover of knetterdure items.
  Door items te maken die gemiddeld haalbaar zijn ga je ze omdenken naar je eigen situatie / zijn ze daarintegen bij voorbaat onbereikbaar stopt het omdenken meteen. Next!

  Prima zo.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven