Zo maak je de afzuigkap snel en simpel schoon
lente schoonmaak checklist

Zo maak je de afzuigkap snel en simpel schoon

Het is belangrijk om de afzuigkap regelmatig schoon te maken. Doe je dit niet dan kan de afzuigkap verstopt raken van het vet. De afzuiging werkt dan minder goed, waardoor nare luchtjes en fijnstof van het koken langer blijven hangen. In het ergste geval kan een vieze afzuigkap zelfs brandgevaarlijk zijn door al het vet wat er in is aangekoekt.

Hoe vaak je de afzuigkap moet schoonmaken hangt o.a. af van hoe vet je kookt. Als je vaak de frituurpan onder de afzuigkap zet of met heel veel olie en boter bakt dan zal de afzuigkap sneller verstopt raken dan wanneer je weinig vet in de keuken gebruikt.

Aangeraden wordt om de afzuigkap ongeveer eens in de drie maanden schoon te maken. In dit artikel laat ik je zien hoe je de afzuigkap goed kan schoonmaken.

Stappenplan voor het schoonmaken van de afzuigkap

Stap 1

Maak het rooster van de afzuigkap schoon. Dit is het vetfilter waar het meeste vuil en vet in blijft hangen. Dit rooster kan je met een lipje los halen van de afzuigkap.

Doe dit voorzichtig, want het rooster is erg kwetsbaar. Breekt er een randje af? Dit heb ik zelf ook weleens gehad en tijdelijk kunnen repareren met dubbelzijdig tape. Maar op de lange termijn was dit geen goede oplossing. Gelukkig kan je het rooster los ook bij bestellen, zonder dat je heel de afzuigkap moet vervangen.

Er zijn verschillende manieren om het rooster schoon te maken. Als het rooster niet zo vies is kan je deze in de gootsteen met de zachte kant van een sponsje en water met een flinke scheut afwasmiddel voorzichtig schoon poetsen. Zo doe ik het zelf ook altijd, afwasmiddel werkt namelijk ontvettend.

Je kunt het rooster eventueel ook in de vaatwasmachine zetten als deze viezer is. En er zijn ook speciale ontvetters voor de afzuigkap te koop. Dit zou je kunnen gebruiken als het rooster erg vies is en je deze niet goed schoon krijgt met afwasmiddel.

Als het rooster schoon is maak je deze voorzichtig droog met een theedoek.

Stap 2

Maak nu de binnenkant van de afzuigkap schoon. Als je dit regelmatig doet is het voldoende om voorzichtig met een vochtige doek met wat afwasmiddel of allesreiniger langs de randen van de afzuigkap en de onderkant van de motor te poetsen. Je zou voor de zekerheid de stekker van de afzuigkap eruit kunnen halen voor je met deze klus begint.

Is de binnenkant van de afzuigkap erg vies? Zet dan een pan met kokend water en het sap van een citroen onder de afzuigkap. Zet de afzuigkap op de maximale stand en laat de stoom ongeveer 15 minuten het afvoerkanaal reinigen. De stoom filtert de vieze luchtjes en het vet uit het afvoerkanaal.

Deze extra stap hoef je alleen te doen als de binnenkant erg vies is en er nare geurtjes uit het afvoerkanaal komen. Anders kan je deze stap overslaan.

Stap 3

Er zijn verschillende soorten afzuigkappen. Wij hebben bijvoorbeeld een afzuigkap met afvoerkanaal naar buiten. Maar je hebt ook een afzuigkap recirculatie. Hierbij wordt de lucht niet naar buiten afgevoerd, maar zit in de afzuigkap vaak een koolstoffilter.

Dit filter moet regelmatig vervangen worden om te zorgen dat de afzuigkap schoon blijft en goed de lucht kan filteren.

Controleer daarom goed wat voor afzuigkap je hebt en of en hoe vaak het filter hiervan vervangen moet worden. Een afzuigkap met afvoer naar buiten heeft als het goed is geen extra ingebouwde filter.

Stap 4

Als laatste, voor je het rooster terugzet, maak je de buitenkant van de afzuigkap schoon. Veel afzuigkappen zijn van rvs en dit is erg kwetsbaar om schoon te maken. Er ontstaan snel vlekken op en het verliest zijn glans.

Op internet lees je weleens tips om rvs met o.a. olijfolie schoon te maken. Dit kan je juist beter niet doen. Hier wordt de afzuigkap vettig van, waardoor je al snel weer opnieuw met schoonmaken kunt beginnen.

Een rvs afzuigkap kan je daarom het beste met een speciaal schoonmaakmiddel voor rvs schoonmaken. Heb jij een afzuigkap van kunststof? Dan kan je deze prima met een allesreiniger of ontvetter schoonmaken.

Als je de afzuigkap regelmatig schoonmaakt dan is dit een heel eenvoudig klusje en snel klaar. Zelf maakte ik afgelopen week de afzuigkap schoon en ik was in 10 minuten klaar.

Maar als je dit niet zo vaak doet dan kan het wat meer tijd kosten om de afzuigkap de eerste keer schoon te maken. Het is ook typisch zo’n vergeten schoonmaakklusje wat niet bovenaan de takenlijst staat.

Toch is het belangrijk voor de veiligheid en hygiene om regelmatig de afzuigkap schoon te maken.

Heel veel succes.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit artikel op Pinterest voor later:

reinigen afzuigkap stappenplan

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven