5 opties voor een buitenhaard in de tuin
welke kachel tuin

5 opties voor een buitenhaard in de tuin

Het is heerlijk knus om op een frisse avond lekker bij een knapperend haardvuur in de tuin te zitten. Maar inmiddels weten we ook dat een echt haardvuur in de tuin niet zo duurzaam is. Er komt een hoop fijnstof in de lucht, wat niet alleen slecht is voor het milieu maar ook overlast in de buurt veroorzaakt.

Wil jij rekening houden met je buren, maar toch graag een buitenhaard in de tuin? Gelukkig zijn er verschillende alternatieven die minder overlast veroorzaken en toch voor warmte en gezelligheid zorgen.

Ik deel 5 opties voor een buitenhaard in de tuin.

Optie 1: een bio-ethanolhaard

Er zijn verschillende haarden voor in de tuin te koop op basis van bio-ethanol. Bio-ethanol veroorzaakt geen overlast voor de buurt en is een relatief duurzaam alternatief t.o.v. een houthaard in de tuin.

Wij hebben zelf jarenlang een bio-ethanolhaard in de woonkamer gehad. Als je nog een opening van een oude kachel in de woonkamer hebt kan je hier bijvoorbeeld een inbouwcassette voor een bio-ethanol haard of gashaard in laten plaatsen als duurzamer alternatief.

Een bio-ethanolhaard is veilig in gebruik, maar het is wel belangrijk dat je de veiligheidsinstructies goed opvolgt. Als er vocht bij komt dan kan dit namelijk gevaarlijke situaties opleveren en in de tuin is hier wel extra risico op.

Maar als je voor een gecertificeerde bio-ethanolhaard voor buiten kiest en goed de instructies opvolgt dan zijn deze haarden veilig in gebruik. Je kunt bijvoorbeeld ook kleine tafelhaarden voor onder de overkapping kopen.

Een bio-ethanolhaard in de tuin veroorzaakt geen stankoverlast, maar zal ook minder warmte uitstralen dan een houtkachel. Het geeft vooral veel sfeer en een klein beetje warmte.

Wij hebben zelf jarenlang plezier gehad van een bio-ethanolhaard in de woonkamer en het is een mooi alternatief voor een echte haard.

Optie 2: een gashaard

Ook gashaarden voor in de tuin zijn een duurzamer alternatief voor een houthaard in de tuin. Gas is geurloos en zal geen overlast voor de buurt veroorzaken.

Je hebt mooie gashaarden als tafels voor buiten, maar ook kleine en goedkopere gaslantaarns. Deze lantaarns geven al een heel gezellig sfeertje en een klein beetje warmte af. Zeker nu gas zo duur is, is dit een leuk alternatief voor een klein vuurtje in de tuin.

Optie 3: een duurzame tuinhaard

Wil je toch graag een houtkachel in de tuin, maar de overlast voor het milieu en voor de buurt beperken? Investeer dan in een echt goede design kachel voor in de tuin.

Deze buitenhaard is zo ontworpen dat hij zuinig is in verbruik. De luchtspoelsystemen filteren de lucht eerst zoveel mogelijk voor deze in de buitenlucht terecht komt.

Dit is een veel beter alternatief dan zomaar een houtvuurtje stoken in de open lucht.

Optie 4: een elektrische haard

Deze optie is het meest duurzame alternatief in dit rijtje. Een elektrische buitenhaard, of terrashaard, stoot niks uit in de lucht en is daarmee goed voor het milieu.

Het nadeel van de elektrische haard is dat je meestal vrij goed ziet dat dit geen echt vuur is. Hij probeert wel de gezelligheid van de haard na te bootsen, maar het is natuurlijk geen echte haard. Ook geeft de elektrische haard vaak geen of weinig warmte af.

De technologische ontwikkelingen gaan snel, dus wie weet ziet een elektrische haard voor in de tuin er over een paar jaar nog veel mooier uit.

Optie 5: een haard voor de sier

Wij hebben zelf voor deze optie gekozen. Wij hebben een mooie, betaalbare, houtkachel gekocht die mooi als decoratief object in de tuin staat. Aan staat hij nooit, want dat zorgt voor veel te veel overlast. Maar ook als hij niet aan staat ziet het er heel gezellig uit in de tuin.

In onze kleine stadstuin is geen plek voor een grote inbouwhaard of tafel met gashaard, dus dit is voor ons het beste alternatief.

En hebben we het een keer echt fris in de avond? Dan hebben we een fijne elektrische heater onder de overkapping en desnoods ook nog een stapel plaids om onder te kruipen. Dit werkt perfect!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven