Wat zijn de voordelen van screens als zonwering?
screens zonwering

Wat zijn de voordelen van screens als zonwering?

Twijfel jij over screens als zonwering? Wij hebben zelf zo’n 3 jaar geleden screens aan de zuidoost zijde van ons huis laten plaatsen en zijn hier heel tevreden over.

In dit artikel vertel ik je graag meer over de voordelen van screens als zonwering.

1. Screens zijn energiezuinig

De belangrijkste reden voor ons om te kiezen voor screens aan de voorzijde van het huis is dat screens een energiezuinige manier zijn om zoveel mogelijk warmte en zonlicht buiten te houden.

Veel van onze buren hebben alleen een airco en alhoewel je daarmee het huis wel kan verkoelen komt er veel warmte binnen, waardoor je de airco onnodig vaak aan moet zetten. En een airco verbruikt wel veel energie en stoot daarnaast extra warmte af naar buiten, wat juist op warme dagen onwenselijk is.

Door (ook) voor screens te kiezen zorg je ervoor dat de warmte al bij het raam wordt tegengehouden.

Wij hebben zelf screens die we handmatig bedienen en deze verbruiken dus geen energie. Je hebt ook screens die je elektrisch kan bedienen en zelfs een solar screen is mogelijk. Hierbij hoeven de screens niet binnen op de elektriciteit te worden aangesloten, maar worden ze automatisch bediend op basis van het ingebouwde zonnepaneel.

2. Screens houden het zonlicht en warmte tegen

Het grote voordeel van screens is natuurlijk dat ze het zonlicht en de warmte tegen houden. Screens schijnen tot 90 % van de warmte tegen te houden.

Zelf merk ik ook dat zodra ik de screens naar beneden doe het direct een stuk aangenamer is in huis op warme dagen.

Is het langere tijd echt warm? Dan zijn alleen screens niet voldoende om de warmte uit huis te houden. De warmte trekt dan namelijk door het dak en de muren alsnog het huis in. Daarom hebben wij sinds dit jaar ook een airco op zolder.

Met een plat dak en mijn kantoor op deze plek is het sommige periodes echt te warm op zolder. Maar doordat wij de screens zoveel mogelijk naar beneden doen wanneer de zon schijnt hoeven we de airco maar minimaal te gebruiken.

3. Met screens kan jij nog steeds naar buiten kijken

Misschien twijfel jij wel tussen rolluiken en screens. Alhoewel rolluiken ook specifieke voordelen hebben, vind ik het belangrijkste voordeel van screens dat je hierbij nog steeds naar buiten kunt kijken.

De zon schijnt overdag en als je naar buiten wilt kunnen kijken en iets zonwerend voor de ramen wilt hebben dan zijn screens de beste keuze. Rolluiken verduisteren namelijk helemaal en dat is niet echt prettig als je overdag thuis bent.

Natuurlijk hebben rolluiken weer andere voordelen, dus het kan dat in jouw specifieke situatie je dit prettiger vindt.

4. Screens bieden privacy

Wij gebruiken de screens zelf alleen als zonwering, maar je kunt screens ook inzetten voor meer privacy. Bij screens kan jij zelf namelijk nog goed naar buiten kijken, maar vanaf buiten kan je niet naar binnen kijken.

En dan kunnen screens een goed alternatief voor raambekleding bieden als je niet wilt dat de nieuwsgierige buurvrouw steeds komt kijken wat je aan het doen bent.

5. In allerlei kleuren en samenstellingen leverbaar

Een groot voordeel van screens is dat het in allerlei kleuren en samenstellingen leverbaar is, waardoor je deze zonwering mooi op de stijl van je huis kunt laten aanpassen.

Je kunt screens online bestellen en hierbij de verschillende mogelijkheden bekijken. Je hebt bijvoorbeeld zip screens, waarbij de screen extra strak gespannen wordt voor een moderne uitstraling. Zo zijn er nog meer unieke mogelijkheden, waardoor je de screen volledig kunt aanpassen op het exterieur van je huis.

Mocht je nog twijfelen over screens dan kan ik je alleen maar aanraden hiervoor te gaan. Het is een energiezuinige manier om de warmte uit huis te houden. Wij ervaren zelf al jaren de voordelen van screens voor het raam.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven