Leuk idee: geef oude plantenpotten een nieuw kleurtje
plantenpotten verven

Leuk idee: geef oude plantenpotten een nieuw kleurtje

Ik heb een zwak voor mooie plantenpotten. Ik probeer niet te veel nieuwe plantenpotten te kopen, maar dit lukt niet altijd. En daardoor heb ik een flinke voorraad plantenpotten. Dat is gelukkig helemaal niet erg, want vroeg of laat komt elke plantenpot wel weer een keertje van pas.

Maar sommige plantenpotten vind ik na een paar jaar niet zo mooi meer. Zo heb ik een aantal jaar geleden meerdere gouden plantenpotten gekocht, maar eigenlijk staan die niet zo mooi meer bij mijn interieur. Nu kan ik die plantenpotten weg doen, maar dat is zonde. Veel leuker is het om ze te verven en zo een nieuw kleurtje te geven. Zelf gebruik ik restjes verf voor het verven van de plantenpotten, bijvoorbeeld Sigma verf.

In dit artikel laat ik je zien hoe je zelf plantenpotten kunt verven.

Benodigdheden bloempot verven

Om plantenpotten te schilderen heb je natuurlijk verf nodig. Als je de plantenpotten alleen binnen gebruikt zou ik niet te ingewikkeld doen en gewoon restjes verf gebruiken. Zelf verfde ik meerdere plantenpotten van metaal, terracotta en plastic. Allemaal verschillende materialen en strikt genomen zou ik voor elk type materiaal weer een andere type verf nodig hebben.

Nu knap ik al jaren oude woonaccessoires op met restjes muurverf. Soms zie je natuurlijk wel eens ergens een beschadiging, dus muurverf is niet zo handig voor meubels die je vaak gebruikt. Maar om woonaccessoires een tweede leven te gebruiken kan dit in mijn ervaring prima.

Als je geen restjes verf meer hebt zou je ook kleurtesters kunnen bestellen. Zo hoef je geen grote pot verf te kopen. Zelf vind ik het leuk om voor een matte verf te kiezen, dit geeft het mooiste effect. Sigma pearl clean matt is bijvoorbeeld een verf met een matte look.

In dit voorbeeld heb ik verschillende kleurtesters gebruikt, zodat er subtiel kleurverschil ontstaat.

Naast verf heb je ook een roller of kwast nodig. Zelf verf ik het liefst met een kwast. Hiermee breng ik wat structuur op de bloempotten aan. Wil je juist een glad resultaat? Dan kan je beter voor een roller kiezen.

Stappenplan plantenpotten schilderen

Stap 1

Maak eerst de plantenpotten goed schoon. Verwijder potgrond en andere plantenresten. Is de plantenpot wat plakkerig en vettig? Ontvet de plantenpot dan ook eerst goed, anders kan de verf niet goed hechten.

Stap 2

Je kunt nu de eerste laag verf aanbrengen. Zelf vind ik het het handigst om eerst de bloempot op de kop te zetten en de onderste helft van de plantenpot te verven. Daarna draai ik de plantenpot weer om en verf ik de bovenste helft van de plantenpot.

Verf ook altijd een stukje van de binnenkant van de plantenpot. Dit blijf je namelijk altijd een beetje zien en het is natuurlijk zonde als de binnenkant een andere kleur heeft.

Laat de verf nu goed drogen.

bloempot schilderen uitleg

Stap 3

In de meeste gevallen zal er ook een tweede laag verf nodig zijn. Breng deze aan en laat de verf opnieuw goed drogen.

Stap 4

Als de plantenpot goed droog is kan je een plant in de plantenpot zetten. Het is slim om een binnenpot te gebruiken, zodat eventueel teveel water goed weg kan lopen en je de plant ook van onderen water kunt geven.

Meer tips over het verzorgen van planten lees je trouwens hier.

Zo simpel is het om een oude bloempot een nieuw kleurtje te geven. Ik heb al veel plantenpotten zo een tweede leven gegeven.

Succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit artikel op Pinterest voor later:

stappenplan plantenpot verven

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven