12 manieren om meer schaduw in de tuin te creëren
schaduw tuin creeeren ideeen en voorbeelden

12 manieren om meer schaduw in de tuin te creëren

Wil jij meer schaduw in de tuin? Gelukkig zijn er meer dan genoeg manieren hoe je een beschutte plek in de tuin kunt maken.

Van een natuurlijke begroeiing met planten en bomen tot doeken die je weer kunt weghalen als de zon achter de wolken verdwijnt, er zijn gigantisch veel mogelijkheden om meer schaduw in de tuin te creëren.

Misschien heb jij afgelopen jaar wel gemerkt dat je te weinig schaduw in de tuin hebt en wil je hier graag iets aan doen. Dan is dit een goed moment om een plan te bedenken hoe je meer schaduw creëert in de tuin en op het terras, zodat je volgend voorjaar bent voorbereid.

De parasol is natuurlijk het bekendste voorbeeld voor meer schaduw in de tuin, maar er is nog veel meer mogelijk. Bekijk hier 12 manieren om meer schaduw in de tuin te realiseren.

Meer schaduw in de tuin met een zonnescherm

Als het terras direct aan het huis grenst dan is een zonnescherm ideaal voor meer schaduw in de tuin.

Een zonnescherm biedt niet alleen voldoende schaduw op het terras direct aan het huis, maar zorgt er daarnaast voor dat de zon niet in huis kan schijnen. Daardoor blijft het ook in huis lekker koel.

Een zonnescherm hoef je alleen uit te rollen als de zon schijnt. Is het een dag bewolkt dan hou je het zonnescherm gewoon dicht en zie je er dus (bijna) niks van in de tuin.

Tegenwoordig zijn zonneschermen hartstikke modern en hoef je deze niet perse meer handmatig te bedienen, maar kan je deze met een druk op de knop uitrollen. Er zijn zelfs zonneschermen die automatisch in- en uitrollen wanneer de zon schijnt, zonder dat je hier iets voor hoeft te doen. Dit is super handig.

Daarnaast kan je een zonnescherm in allerlei kleuren en samenstellingen bestellen, zodat deze perfect aansluit bij jouw huis. Kijk maar eens bij Zonweringfabriek voor de mogelijkheden.

Een zonnescherm is dus perfect voor meer schaduw op het terras direct bij het huis en houdt tegelijkertijd de zon uit jouw woning.

Een overkapping in de tuin

Zelf hebben wij een overkapping in de tuin, zodat wij altijd een plekje hebben waar we beschut en in de schaduw kunnen zitten.

Een overkapping in de tuin ziet er hartstikke leuk uit en kan ook prima in een kleine tuin.

Nog een voordeel van een overkapping is dat je zo een plekje hebt waar het altijd droog blijft in de tuin. Je kunt daarom rustig je tuinkussens het hele zomerseizoen buiten laten liggen, zonder bang hoeven zijn dat dit nat regent.

Een overkapping in de tuin is wel de duurste optie uit dit rijtje om meer schaduw in de tuin te creëren, maar je krijgt er op deze manier wel een hele fijne plek in de tuin voor terug.

En met een groendak op de overkapping zorg je ook nog eens voor meer groen in de tuin, zodat je deze plek extra goed benut.

extra schaduwplekken tuin

Makkelijk en snel: een parasol voor meer schaduw

De makkelijkste manier om een schaduwplekje op het terras te creëren is natuurlijk met een parasol in de tuin. Een parasol is relatief goedkoop en wendbaar.

Je kunt deze, afhankelijk van het model parasol, steeds op een ander plekje in de tuin zetten zodat je altijd in de schaduw kunt zitten.

Persoonlijk vind ik een parasol wel de minst mooie manier om meer schaduw te creëren in de tuin. Ook het steeds weer in en uitklappen van de parasol kan best een gedoe zijn. Maar als tijdelijke en / of betaalbare optie werkt dit natuurlijk wel prima.

Een schaduwdoek op het terras

Als je liever niet voor een parasol in de tuin kiest, maar wel op zoek bent naar een goedkope en snelle oplossing dan kan een schaduwdoek op het terras uitkomst bieden.

Met een schaduwdoek realiseer je extra schaduw in de tuin, bijvoorbeeld op het terras of in de zithoek. Het schaduwdoek, verkrijgbaar in verschillende kleuren, houdt de zon tegen waardoor je toch prettig kunt zitten in de zon.

Een schaduwdoek heeft meestal een driehoekige vorm, maar is ook in andere vormen verkrijgbaar. Het is wel belangrijk dat je de hoeken met touw kunt vastzetten op een hoger punt op het terras. Bijvoorbeeld aan een boom, schuurtje of simpele pergola.

Een nadeel van eens schaduwdoek is wel dat er vaak via een hoekje toch nog zonlicht langs het doek kan schijnen, waardoor je soms net niet helemaal lekker in de schaduw kunt zitten.

Mediterrane sferen met een pergola

Zelf hebben wij, naast een overkapping, ook een pergola in de tuin. Een pergola is een constructie van latten en balken en is dus niet helemaal dicht.

Daardoor zal een pergola nooit volledig schaduw bieden, maar kan het wel het zonlicht enigszins filteren.

Maar gelukkig zijn er wel allerlei manieren hoe je nog meer schaduw onder de pergola kunt creëren. Mijn favoriete manier is om met klimplanten een natuurlijke schaduw over de pergola te creëren. Zelf laten wij een druiventak over de pergola groeien.

Naast natuurlijke begroeiing zijn er nog meer manieren voor extra schaduw onder de pergola, zoals een schaduwdoek of rietmatten over de pergola.

pergola extra schaduw tuin

Ideaal voor de moderne tuin: een lamellendak

Een lamellendak is een terrasoverkapping met aan elkaar gekoppelde lamellen. Deze lamellen kan je meestal kantelen, zodat deze mee kunnen draaien met de zon.

Zo behoudt je tuin wel een open karakter, doordat het dak niet helemaal dicht zit. Met het grote voordeel dat je de lamellen in verschillende standen kunt zetten, waardoor je zelf kunt kiezen hoeveel schaduw je creert.

Als upgrade kan je ook voor screens bij het lamellendak kiezen, zodat je ook het zonlicht aan de zijkant kunt filteren. En in veel gevallen kan je de lamellen bij lichte regen zo kantelen dat je toch nog droog onder het lamellendak kunt zitten.

Dak- of parasolbomen voor schaduw en verkoeling

Zelf ben ik groot voorstander om ook voor natuurlijke schaduw in de tuin te kiezen. Daarom vind je bij ons in de tuin ook een aantal bomen die het zonlicht vanaf de zijkant filteren.

Bomen in de tuin hebben veel voordelen en 1 van de voordelen is dat ze niet alleen schaduw bieden, maar ook verkoeling op warme dagen. Dit in tegenstelling tot alle moderne oplossing die enkel schaduw kunnen bieden.

Als je een grote tuin hebt dan kan je het beste dak- of parasolbomen plaatsen voor meer schaduw in de tuin. Hier kan je namelijk gedeeltelijk onder zitten en deze bomen creëren de meeste schaduw.

Dit zijn een aantal voorbeelden van dak- of parasolbomen:

  • Dakplataan
  • Dakmoerbei
  • Amberboom
  • Daklaurier
  • Danklinde

Combinatie van hoge planten en bomen

In plaats van een dak- of parasolboom die direct schaduw creëren oner de boom, kan je ook voor een combinatie van hoge planten en bomen kiezen voor meer schaduw in de tuin.

Zelf hebben wij bijvoorbeeld een laurierkers en bolcatalpa die de hele dag zorgen voor meerdere schaduwplekken in de tuin. In combinatie met niet-woekerende bamboe hebben we zo heel wat hoge beplanting en daarmee extra schaduw in de tuin.

Er zijn nog veel meer voorbeelden van hoge planten en bomen die voor extra schaduw in de tuin zorgen. Plant dit najaar nog een boom en je hebt volgend voorjaar er een extra schaduwplek bij in de tuin.

bomen voor extra schaduw tuin

Snelle budgettip: losse doeken

Wil je snel een extra schaduwplek in de tuin? Met losse doeken, bijvoorbeeld oud beddengoed of oude gordijnen, kan je dit eenvoudig realiseren.

Span een paar draden, zet een wastoren op of bedenk een andere creatieve oplossing waarmee je de doeken kunt vastzetten in de tuin of op het terras.

Deze oplossing zie ik bijvoorbeeld vaak bij de huurappartementen in onze wijk waar ze op deze manier een goedkope oplossing bedenken om een beschutte plek op het balkon te creëren.

Bohemien stijl met rieten matten

Ook rieten matten zijn relatief goedkoop en filteren op een mooie manier het licht. Je houdt hiermee niet al het zonlicht tegen, maar kan toch subtiele schaduw in de tuin creëren.

Je kunt de rieten matten bijvoorbeeld over de pergola heen leggen, maar ook op een balkon is dit een ideale manier voor extra schaduw. In onze wijk hebben veel mensen rietmatten voor de glazen balkons staan. Dit zorgt niet alleen voor een extra stukje schaduw, maar op deze manier hebben ze ook iets meer privacy.

Het nadeel van deze rieten matten is wel dat ze waarschijnlijk sneller zullen slijten. Goed kwalitatieve rietmatten kunnen 5 jaar meegaan, maar er zijn ook rietmatten die buiten sneller slijten.

Budgettip: Bamboe gordijnen voor de zijkant

Ik heb al heel wat ideeën laten zien om extra schaduwplekken in de tuin te creëren, maar de meeste ideeën zorgen alleen voor schaduw van bovenaf. En soms is het ook wel lekker als je extra schaduw vanaf de zijkant kunt creëren.

Aan een overkapping kan je o.a. bamboe rolgordijnen hangen. Dit is veel goedkoper dan bijvoorbeeld screens en zorgt er wel voor dat het zonlicht vanaf de zijkant gefilterd wordt. Dit is een oplossing die ik steeds vaker op Instagram voorbij zie komen.

Deze bamboe rolgordijnen rol je makkelijk weer op en hoef je alleen naar beneden te laten wanneer je last hebt van de zon. In de herfst kan je de bamboe rolgordijnen wel het beste weer naar binnen halen, want de meeste bamboe gordijnen zullen officieel niet geschikt zijn voor buiten en daardoor snel slijten.

Outdoor gordijnen voor de zijkant van de overkapping

Nog een oplossing om schaduw aan de zijkant van een overkapping te creëren is door outdoor gordijnen op te hangen. Deze gordijnen kunnen prima buiten hangen en geven de overkapping een Ibiza sfeertje.

Als goedkoper alternatief kan je bijvoorbeeld voor vitrage van IKEA kiezen. Maar ook hierbij is het weer zo dat dit waarschijnlijk sneller zal slijten dan kwalitatief goede outdoor gordijnen en dat je hier wel rekening mee moet houden.

Zoals je ziet zijn er genoeg mogelijkheden om meer schaduw in de tuin te creëren. Van groene beschutting als bomen en hoge planten tot zonwering, dit alles zorgt voor meer schaduw in de tuin. En deze ideeën kan je natuurlijk ook prima met elkaar combineren voor een fijne en beschutte plek in de tuin.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven