Maak zelf een planten terrarium (benodigdheden + stappenplan)
maak zelf een flessentuin

Maak zelf een planten terrarium (benodigdheden + stappenplan)

Heb je altijd al eens zelf een planten terrarium willen maken? In dit artikel laat ik je zien hoe eenvoudig dit is met een handig stappenplan. Ik ging zelf aan de slag met een planten terrarium DIY pakket en dan is het echt appeltje eitje.

Eigenlijk wilde ik al jaren een planten terrarium in huis, maar dit leek mij altijd heel ingewikkeld en daarom begon ik er steeds niet aan. Nu snap ik niet waarom ik er niet eerder aan ben begonnen, want binnen 20 minuten was hij af en het is echt super simpel.

DIY planten terrarium – ↑ 27 cm

In meerdere varianten verkrijgbaar. Ook met gereedschappen leverbaar.

In dit artikel laat ik het stappenplan zien om zelf een flessentuintje te maken en welke benodigdheden je hiervoor nodig hebt.

Wat is een planten terrarium?

Een planten terrarium, ook wel een flessentuintje genoemd, is een afgesloten systeem waarbij de planten zichzelf in leven houden. Je hoeft deze planten dus (bijna) geen water te geven, de kamerplanten in het planten terrarium houden zichzelf in leven.

Dit komt doordat een planten terrarium wordt afgesloten en zo het vocht in de fles blijft. Het vocht stijgt eerst naar de bovenkant van de fles en valt vervolgens weer naar beneden. Daardoor hoef je de planten niet zelf water te geven.

Heel incidenteel, bijvoorbeeld 1 keer per half jaar, zou je een heel klein beetje water in de flessentuin kunnen gieten als je merkt dat de grond heel droog wordt. Zit er juist veel condens in de fles? Haal dan de dop van de fles, zodat er wat vocht kan verdampen. En afvallend blad is niet erg. Dit verteert uiteindelijk en is juist weer voeding voor de planten.

Let op: het is dus wel belangrijk dat je met een gesloten eco systeem werkt, anders is het geen planten terrarium en verdampt het water.

De meeste flessen worden afgesloten met kurk, zodat je hier makkelijk bij kan. Ook zijn er flessen met lamp te koop. Er zijn ook flessen terrariums te koop waarbij de voorkant open is. Maar dit is dus geen gesloten eco systeem en hier heb je alsnog veel werk aan.

Benodigdheden voor een planten terrarium

Er zijn verschillende DIY pakketten om zelf een planten terrarium te maken te koop. Zelf vind ik dit het handigst om mee te beginnen, maar je kunt ook de spullen los kopen. Zelf heb ik dit DIY pakket voor een planten terrarium gekocht.

Als je alles los wilt kopen dan heb je dit nodig voor een flessentuin:

  • Glazen pot die afgesloten kan worden
  • Potgrond
  • Hydrokorrels
  • Actieve kool (dit voorkomt rot en schimmel)
  • Terrarium gereedschap (het harkje was voor mij onmisbaar!)
  • Mos of stenen ter decoratie
  • Planten voor in de flessentuin (onderaan dit artikel vind je tips voor geschikte planten in het terrarium)

Stappenplan voor het maken van een planten terrarium

Stap 1

Als eerste maak je de fles voor je flessentuintje goed schoon. Je wilt niet dat er vuil en bacteriën in de fles achterblijven die je planten kunnen beschadigen.

Gebruik een mild schoonmaakmiddel of groene zeep om de fles goed schoon te maken en droog de fles daarna goed af.

Stap 2

planten terrarium maken stap 1

Leg een klein laagje potgrond als basis onderin de glazen pot. Je kunt het harkje gebruiken om dit egaal te verdelen.

Stap 3

Verder hierna een laag hydrokorrels over het laagje potgrond. Dit verdeel je weer egaal over de bodem met het harkje.

Daarna strooi je voorzichtig de actieve kool over de hydrokorrels.

Stap 4

planten terrarium maken stap 4

Over de actieve kool verdeel je een flinke laag potgrond. Ook dit verdeel je weer egaal met het harkje.

Stap 5

Je verdeelt nu het mos, of eventuele andere decoratie, over de potgrond. Laat hierbij ruimte vrij voor de plantjes. Als de moksstukken te groot zijn kan je deze voorzichtig breken, zodat het goed in de fles past.

Het mos duw je voorzichtig aan in de potgrond.

Stap 6

Je zet nu 1 voor 1 voorzichtig de planten in het terrarium. Je maakt hiervoor eerst een kuiltje in de potgrond en drukt hierna voorzichtig de plantjes in de flessentuin.

Stap 7

Je flessentuintje is af! Het is wel belangrijk dat je de planten eerst laat wennen. Zet het terrarium op de gewenste plek, maar hou de kurk nog een paar dagen van de fles.

Na een paar dagen kan je de kurk ook op de fles zetten. Hou de eerste tijd goed in de gaten of de plantjes niet te veel, en niet te weinig water hebben en verder heb je er nauwelijks omkijken naar.

uitleg planten terrarium maken

Planten voor een flessentuintje

Zelf vind ik het handig om een DIY set te bestellen, zodat je direct geschikte planten hebt voor het terrarium. Maar je kunt natuurlijk ook zelf planten uitkiezen voor in je flessentuin.

Planten die van een lichtvochtige omgeving houden zijn geschikt voor een planten terrarium.

Denk bijvoorbeeld aan:

  • Koffieplant
  • Varen
  • Mozaiekplantje
  • Mini cordyline
  • Bonsai
  • Aspargus
  • Calathea

Verzorging van de planten terrarium

In principe heb je aan een gesloten planten terrarium heel weinig werk. Je zet deze het beste op een lichte plek een stukje van het raam. Direct zonlicht kan er namelijk voor zorgen dat de planten verbranden, maar bij een te donkere plek groeien de planten niet goed.

Groeien de plantjes scheef? Draai de flessentuin dan regelmatig voor een goede verdeling.

Omdat het gesloten ecosysteem zichzelf bewaterd hoef je bijna nooit water te geven. Toch kan het geen kwaad 1 keer per half jaar een klein beetje bij te wateren als je ziet dat het mos wat droger wordt.

Zie je juist veel condens op de fles ontstaan? Dan is de grond te nat en is het slim om de dop een tijdje van de fles af te houden. Iets condens is trouwens niet erg en kan juist een teken zijn dat je terrarium goed in balans is.

Als plantjes te hard groeien dan je deze eventueel bijknippen.

Bij de juiste omstandigheden kan een planten terrarium het jarenlang goed doen.

Succes!

Liefs, Ilse

In meerdere varianten verkrijgbaar. Ook met gereedschappen leverbaar.

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven