Hoe richt je een huurhuis persoonlijk in? 8 tips
persoonlijk inrichten huurhuis

Hoe richt je een huurhuis persoonlijk in? 8 tips

Het inrichten van een huurhuis kan soms best een uitdaging zijn. Natuurlijk ben je hartstikke blij met je nieuwe woning, maar in een huurhuis kan en mag je niet altijd alles veranderen. Daardoor heb je misschien wel te maken met een vloer die net niet jouw smaak is. Of misschien zit er wel een keuken in de huurwoning die je niet zo mooi vindt.

Geen zorgen, met deze tips kan jij jouw huurhuis persoonlijk inrichten. Zo voel jij je snel thuis in je nieuwe huurhuis. Of je nu op zoek bent naar huurwoningen in Rotterdam of al een huurhuis hebt gevonden in jouw geboorteplaats, deze tips komen natuurlijk overal van pas.

Tip: overleg met de verhuurder

Voor een huurwoning gelden andere regels dan voor een koopwoning. Je mag niet zomaar alles veranderen. De regels kunnen per verhuurder verschillen.

Meestal staat er in je huurcontract dat je de huurwoning weer moet opleveren in de originele staat. Een muurtje schilderen is vaak geen probleem, omdat je deze weer makkelijk wit kunt schilderen als je de huurwoning verlaat.

Maar de keuken een ander kleurtje geven, of zelfs vervangen, is bijvoorbeeld lang niet altijd toegestaan. Kijk daarom altijd goed wat er in je huurcontract staat en overleg met je verhuurder wat je wel en niet mag veranderen.

Per verhuurder kunnen de regels verschillen. Heb jij altijd in Amsterdam gewoond en ben je nu op zoek naar huurwoningen in Den Haag dan kunnen hier weer andere regels gelden.

Ga er daarom niet zomaar vanuit omdat in je vorige huurwoning iets was toegestaan dat dit in je nieuwe huurwoning weer mag, maar controleer dit altijd.

Gelukkig is er veel wat je wel kan veranderen en waarmee je je huurhuis persoonlijk kunt inrichten. Lees snel verder voor een aantal hele fijne tips.

huurwoning persoonlijk inrichten tips

1. Ga voor kleur op de muur

Als je net de sleutels van je nieuwe huurwoning krijgt dan zijn alle muren waarschijnlijk wit. De simpelste manier om snel meer persoonlijkheid aan een huurwoning toe te voegen is door wat kleur op de muur toe te voegen.

Je kunt hierbij voor een opvallende kleur gaan, maar dit hoeft natuurlijk niet. Op dit moment zijn tinten als taupe en zand heel populair en deze subtiele kleuren geven ook al meer sfeer en persoonlijkheid aan een interieur.

Zelfs als je niet van veel kleur houdt kan je overwegen om de muren in een lichte offwhite tint te verven. Met woontrends als Japandi en Hotel Chique is een strak witte muur niet langer de norm en zie je veel warme wittinten op de muur die je interieur een ingetogen en knusse sfeer geven.

Mag het van jou juist allemaal wel wat drukker? Overweeg dan eens een mooi behang. Met behang kan je namelijk nog veel meer impact maken dan met een kleur verf op de muur.

Het is wel slim om na te vragen bij je verhuurder of je mag behangen, dit is namelijk lang niet altijd toegestaan omdat je de muur hiermee kan beschadigen bij het verwijderen van het behang.

Maar juist als de muur al erg beschadigd is kan behang een goede oplossing zijn om lelijke plekken op de muur te bedekken.

2. Hang foto’s op in huis

Een huis maak je pas echt persoonlijk door een aantal foto’s op te hangen in huis. Kies bijvoorbeeld een aantal foto’s van je dierbaren uit of maak een mooie collage van je laatste vakantie.

Dit zijn een aantal ideeën hoe je foto’s kunt stylen in huis:

  • Maak een grote posterwand van verschillende formaten fotolijsten op de muur boven de bank.
  • Haal een groot draadstaal rek uit de bouwmarkt en hang hier verschillende foto’s aan op.
  • Plak een groot stuk kurk op de muur, op een deur of op de zijkant van de keuken en prik hier steeds verschillende foto’s aan vast.
  • Hang een aantal fotoplanken (bijvoorbeeld van IKEA) op aan de muur boven de eettafel en zet hier verschillende fotolijstjes op.
  • Laat een aantal favoriete foto’s extra groot afdrukken voor in de woonkamer. Maak bijvoorbeeld een afdruk op canvas, kies voor een IXXI of ontwerp een mooie wandcirkel.

Ook bij deze tips geldt weer dat je wel toestemming van de verhuurder moet hebben. In de muur boren of bijvoorbeeld het vastplakken van kurk op de deur is niet altijd toegestaan.

3. Meubels met een verhaal

In je nieuwe huurwoning heb je waarschijnlijk ook nieuwe meubels nodig. Maar koop niet zomaar alles in de eerste de beste winkel. Los van dat dit vaak duurder is, creëer je hiermee ook niet direct persoonlijkheid in huis.

Combineer daarom nieuwe meubels met meubels met een verhaal. Bijvoorbeeld een stoeltje wat je al jaren in huis hebt en al heel wat kleuren heeft gehad. Of een mooie eettafel van marktplaats die helemaal niet in de auto bleek te passen en waarvoor je ter plekke nog snel een oplossing moest bedenken, maar het is je maar wel mooi gelukt!

ronde tweedehands eettafel

Of verzamel een aantal fruitkistjes als goedkoop alternatief voor een wandkast. Dit ziet er niet alleen leuk uit, zo heb je ook met een klein budget een mooie kast in de woonkamer.

Geloof mij, van dat soort meubels zal je veel meer genieten dan als je een huis vol nieuwe meubels hebt.

wandkast van fruitkistjes

4. Ga zelf aan de slag

Ook met zelfgemaakte meubels en accessoires voeg je een stukje persoonlijkheid aan je huurhuis toe. Niet alleen heb je zo items in huis die niemand anders heeft, ook zal je hier veel meer waarde aan hechten dan aan iets kant-en-klaar gekocht in de winkel.

Iets zelf maken hoeft niet altijd ingewikkeld te zijn. Er zijn bijvoorbeeld veel IKEA hacks van tv-meubels of kasten te vinden op Pinterest die je relatief eenvoudig zelf kunt maken en zo je woonkamer een upgrade kan geven.

En soms is het ook handig om iets zelf te maken, zodat het precies op maat in de ruimte past. Bijvoorbeeld een eetkamerbank in een kleine ruimte of een eetkamertafel die opgeklapt kan worden in de kleine keuken als je deze niet gebruikt.

eetkamerbank kleine ruimte

5. Hang spiegels op in je huurhuis

Dit is misschien niet een voor de hand liggende tip, maar een grote spiegel of een aantal kleine spiegels bij elkaar in de woonkamer van je huurwoning hebben een aantal voordelen.

Vaak is de woonkamer van een huurwoning niet zo groot en met spiegels kan je de ruimte groter laten lijken. Daarnaast wordt het licht weerkaatst in de spiegels, dus als er weinig lichtinval is in de ruimte is dit ook nog eens een fijne manier om de woonkamer er lichter uit te laten zien.

En hierdoor komen al jouw persoonlijke spullen beter tot zijn recht, waardoor jij je nog meer thuis kunt voelen in je nieuwe huurhuis.

6. Planten zijn altijd een goed idee

Als plantenliefhebber kan ik niet anders dan je adviseren ook wat planten toe te voegen aan je huurwoning voor meer persoonlijkheid in huis.

Planten hebben veel voordelen en één daarvan is dat ze direct meer sfeer aan de ruimte geven.

Daarnaast zeggen planten ook wat over jouw interieurstijl. Ben jij een minimalist en ga je het liefst voor één grote opvallende plant in jouw interieur zoals de strelitzia? Of hou jij juist van een interieur waar veel te zien is en staat jouw woonkamer vol met planten?

Hou jij van tropische planten zoals de bananenplant, ficus en waaierplant? Of kies jij juist planten passend bij een industrieel interieur zoals de Calathea, Monstera en cactussen?

Zoals je ziet kan je met planten in huis ook een persoonlijke touch geven aan je interieur. En heb je geen groene vingers? Geen zorgen, uit ervaring kan ik zeggen dat groene vingers ontwikkelen iets is wat je kan leren.

stylen huurhuis planten

7. Kussens, plaids en een vloerkleed

Heb je de basis van je nieuwe huurhuis op orde, maar mis je nog wat sfeer en persoonlijkheid? Met accessoires zoals kussens, een mooi plaid en een groot vloerkleed zet je de puntjes op de i in je huurwoning.

Misschien heb je wel geluk en kan je op marktplaats of in de kringloopwinkel mooie accessoires voor een kleine prijs vinden. Maar ook met een klein budget kan je in verschillende woonwinkels terecht voor leuke en eigentijdse accessoires om een stukje persoonlijkheid aan je huurwoning toe te voegen.

8. Zorg voor voldoende opslag

Je hebt al heel wat tips kunnen lezen hoe je een huurhuis leuk en persoonlijk kunt inrichten. Maar vergeet ook niet te zorgen voor voldoende opslagmogelijkheden.

Het is namelijk zonde als je de woonkamer mooi en gezellig hebt ingericht en als er vervolgens allemaal spullen slordig door de woonkamer slingeren. Zo kan je nog niet genieten van je nieuwe huis.

Probeer daarom zo veel mogelijk spullen die een functie hebben en niet decoratief zijn op te bergen in kasten. Merk je dat je onvoldoende opbergmogelijkheden hebt? Kijk dan eens kritisch of je wel echt zoveel spullen nodig hebt en of het niet beter is wat spullen weg te doen.

Zoals je ziet zijn er volop mogelijkheden om je nieuwe huurhuis leuk en uniek in te richten. Van een kleur op de muur, zelf meubels maken tot planten in de woonkamer: ideeën genoeg.

Heel veel succes met het inrichten van je nieuwe huurwoning!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit artikel op Pinterest om later terug te lezen:

huurwoning inrichten en stylen tips

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven