Nu het einde van het tuinseizoen aanbreekt vraag je je misschien wel af of je de tuinkussens het hele jaar door buiten kunt laten liggen. En wellicht twijfel je ook wel of het slim is om in de zomer de tuinkussens dag en nacht buiten te laten liggen. Het kan dat je de tuinkussens regelmatig met regen buiten laat liggen en eigenlijk niet weet of dit wel verstandig is.
In dit artikel vindt je alle antwoorden over wanneer je de tuinkussens buiten kunt laten liggen en wanneer het juist beter is om de tuinkussens op te bergen.
Verschillende soorten tuinkussens
Om te weten of je tuinkussens buiten kunt laten liggen is het eerst belangrijk om te weten wat voor type tuinkussen je hebt. Kussens voor buiten verschillen namelijk erg in kwaliteit.
All-weather kussens kunnen bijvoorbeeld prima tijdens een lichte regenbui buiten blijven liggen, omdat de stof waterafstotend is. En bij een zwaardere regenbui is de structuur van een all-weather kussen zo opgebouwd dat het water goed door het kussen heen kan lopen. Hierdoor droogt het kussen sneller dan andere kussens en kan het ook geen kwaad als een all-weather kussen een keer tijdens een zwaardere regenbui buiten ligt.
Per outdoorstof zit er verschil in hoe waterafstotend deze stof is. Niet alleen de stof, maar ook de samenstelling van het kussen zelf zegt wat over of je het kussen dag en nacht buiten kunt laat liggen. Als het kussen regen vasthoudt en moeilijk droogt dan kan je deze namelijk beter niet tijdens een flinke regenbui buiten laten liggen.
Laat je kussens op maat maken dan kan je vaak voor verschillende soorten stof kiezen en dus hierbij selecteren hoe waterafstotend deze stof moet zijn.
De meeste buitenkussens zullen niet na één regenbui al versleten zijn, maar hoe goed een kussen tegen regen kan hangt echt van de stof en de samenstelling van het binnenkussen af.
Als de tuinkussens een keer nat worden is het wel belangrijk dat je deze goed laat opdrogen. Doe je dit niet dan kan dit namelijk gaan stinken. In het ergste geval gaat dit zelfs schimmelen en dit wil je natuurlijk voorkomen.
Daarnaast moet je ook nog rekening houden met de kleurvastheid van de stof. Niet alleen door regen kunnen tuinkussens sneller slijten, maar door het zonlicht kan de kleur van de kussens vervagen.
Hoe snel een kleur vervaagt hangt o.a. af van de kleurvastheid van de stof, hoe licht of donker de kleur is en hoe lang je de kussens in de zon laat liggen.
Ik kocht zelf bijvoorbeeld jaren geleden zwarte matraskussens geschikt voor buiten. Deze waren veel te zwaar om elke dag op te bergen, dus de matraskussens liggen het hele tuinseizoen onder de overkapping. Na 2 maanden waren de kussens echter al meer bruin dan zwart! Dit was een echte miskoop, want de kleurvastheid van de stof bleek niet erg goed en daarnaast is een donkere kleur als zwart erg kwetsbaar in de zon.
Ik heb hiervan geleerd en maak tegenwoordig zelf hoezen voor mijn matraskussens in de tuin. Hiervoor gebruik ik kleurvaste en waterbestendige stof, waardoor de tuinkussens gelukkig veel langer meegaan.
Hoe beschut liggen de tuinkussens?
Of je de tuinkussens dag en nacht buiten laat liggen hangt niet alleen van het type tuinkussens af, maar hierbij kijk je ook naar hoe beschut de tuinkussens liggen.
Als de tuinkussens beschut liggen kan je ze namelijk makkelijker buiten laten liggen. Een flinke regenbui maakt dan niet uit, want hier liggen de tuinkussens toch wel droog.
Wel moet je er rekening mee houden dat er ook door de ochtenddauw vocht in de tuinkussens kan trekken. Dus ook al liggen de tuinkussens onder de overkapping, dan kan er toch vocht in de tuinkussens trekken. Zeker in het voor- en naseizoen heb je hier meer kans op.
En een overkapping beschermd niet of maar beperkt tegen zonlicht, dus ook al liggen tuinkussens droog onder een overkapping, ze kunnen hier nog wel verkleuren.
Daarnaast zijn er natuurlijk nog andere dingen die je kunnen doen besluiten de tuinkussens niet buiten te laten liggen. In onze tuin ligt er bijvoorbeeld weleens een kat op de tuinkussens te slapen. Sinds we een hondje hebben is dit gelukkig wel minder, maar toch gebeurt dit nog zo nu en dan.
Ook kan er natuurlijk ander ongedierte over de tuinkussens lopen. Zelf maak ik daarom regelmatig de tuinkussens schoon. Gelukkig is dit helemaal niet veel werk, dit is mijn favoriete manier om tuinkussens schoon te maken.
In welke seizoenen kan je de tuinkussens buiten laten liggen?
Afhankelijk hoe goed je tuinkussens tegen vocht en zonlicht kunnen kan je de tuinkussens dus prima in het zomerseizoen buiten laten liggen.
Toch is het geen slim idee de tuinkussens het hele jaar door buiten te laten liggen, tenzij je een afgeschermde overkapping hebt die je continue kunt verwarmen.
In het najaar koelt het namelijk steeds verder af. Niet alleen door regen, maar ook door de kou in de lucht trekt het vocht in de kussens. En omdat het overdag niet meer warm genoeg wordt in de koudste maanden van het jaar droogt dit vocht in de kussens niet meer op.
Hierdoor slijten de kussens, gaan ze stinken door het vocht wat er in blijft zitten en is de kans op schimmel in de tuinkussens groot.
Tuinkussens opbergen in de schuur of garage
De meest logische plek om tuinkussens op te bergen zal voor veel mensen de schuur of garage zijn. In het zomerseizoen is dit in de meeste gevallen een prima plek.
Wel kan hier, net als wanneer je de tuinkussens buiten bewaard, ongedierte bij je kussens komen. Je zou daarom de tuinkussens kunnen opbergen in een opbergbox of opberghoes. Pas wel goed op dat je geen vochtige kussens in een opberghoes opbergt, want anders kan dit alsnog gaan schimmelen omdat het vocht hier niet meer uit kan.
Als je de tuinkussens voor een langere tijd wilt opbergen is het beter om ze niet in de schuur of garage te bewaren. Tenzij de schuur of garage verwarmd is (bijvoorbeeld omdat deze aan het huis vastzit), maar dat zal in de meeste gevallen niet zo zijn.
Net als dat je de tuinkussens in het najaar en in de winter beter niet buiten kunt laten liggen, geldt dit ook voor een onverwarmde schuur of garage. Ook hier zal op koude dagen vocht in de tuinkussens trekken. Daarom is het beter om tuinkussens in het winterseizoen op te bergen in huis.
Tips voor het opbergen van tuinkussens in huis
Nu komt het volgende dilemma: waar laat je de tuinkussens in huis? Tuinkussens nemen nogal wat ruimte in en je hebt hier niet altijd direct plek voor.
Zelf hebben wij dikke matraskussens en deze nemen nogal wat ruimte in. Gelukkig is er met een beetje creativiteit altijd wel een plekje te vinden.
Voor veel mensen zal de zolder de beste plek zijn om tuinkussens te bewaren. Dit is een droge plek waar ze het minst in de weg liggen.
Zelf bewaren wij ook een aantal kussens onder het logeerbed. Tuinkussens passen prima onder een bed en alhoewel dit niet helemaal feng shui is, is dit soms wel de beste oplossing.
En soms ontdek je andere verborgen opbergplekken, bijvoorbeeld achter een deur, naast de wasmachine of juist in een mooie opbergbox die gezien mag worden.
Alhoewel de meeste tuinkussens dus prima tijdens een kleine regenbui buiten kunnen blijven liggen, is het geen goed idee om de buitenkussens het hele jaar door in de tuin te laten liggen. Maar voor je het weet is het weer voorjaar en breekt er weer een nieuw tuinseizoen aan!
Liefs, Ilse
hallo
Ik heb een vraag kan je buitenkussens voor op stoelen het hele jaar buiten laten liggen ik heb dat wel gedaan mij vraag is of dat erg is?
Groetjes,
Lidia
Het kan zijn dat door de kou en het vocht in de winter het vocht in de buitenkussens trekt met het risico op schimmel en dat de kussens gaan stinken. Ook kunnen de kussens hierdoor sneller slijten. Ik kies er daarom zelf voor om de tuinkussens in de herfst en winter op te bergen, omdat dit altijd een risico met zich meebrengt.