Je tuin inrichten met een klein budget? 11 tips om geld te besparen
goedkoop tuin inrichten tips

Je tuin inrichten met een klein budget? 11 tips om geld te besparen

Het inrichten of opknappen van je tuin hoeft echt niet altijd duur te zijn. Er zijn namelijk heel wat punten waar je geld op kunt besparen als je een kleiner budget hebt om de tuin mee in te richten.

Misschien heb je ook wel eerst offertes opgevraagd bij een hovenier voor het aanleggen en inrichten van de tuin. Grote kans dat je van de prijs geschrokken bent. Het laten aanleggen van de tuin is nou eenmaal niet goedkoop. Er zitten heel wat manuren in het inrichten van de tuin en daarnaast zijn de materialen meestal niet goedkoop.

Maar met een beetje creativiteit kan je heel wat zelf doen en geld besparen bij het inrichten van de tuin. Bekijk deze tips voor het inrichten van de tuin met een klein budget.

goedkoop tuin inrichten en aanleggen

Zorg voor een goede basis

Deze tip kost je misschien in het begin wat geld, maar op de lange termijn bespaar je juist geld. Het is namelijk heel belangrijk dat je voor een goede basis zorgt.

Zorg dat je goede tuinaarde gebruikt en dat je voldoende meststoffen en voeding gebruikt bij je nieuwe planten en stekjes. Zeker als de planten nog jong zijn en als de kwaliteit van de grond niet zo goed is is dit punt heel belangrijk. Voor deze spullen kan je terecht bij een goede tuinwinkel.

Wij hebben onze tuin door een hovenier laten aanleggen die gewoon goedkope tuinaarde heeft gebruikt bij het plaatsen van de bomen en planten. Omdat wij zelf nul tuinervaring hadden wisten wij niet dat de kwaliteit van de grond heel belangrijk was. Van het bijvoeden van planten hadden wij helemaal nog nooit gehoord.

Twee jaar later was een groot deel van onze planten dood. Het vervangen van deze planten kostte ook weer geld. Inmiddels weten we gelukkig beter en zorg ik ervoor dat onze tuinplanten regelmatig extra mest en voeding krijgen.

Bespaar dus niet op dit punt, want anders krijg je later alsnog de rekening gepresenteerd.

Tegels gratis afhalen

Een punt waar je wel op kunt besparen bij het goedkoop aanleggen en inrichten van de tuin is op de tegels. Nieuwe tegels nemen vaak een aardige hap uit je budget, terwijl Marktplaats vol staat met tegels die je gratis kunt afhalen.

Misschien zijn de gratis tegels niet direct helemaal je smaak, maar zeker als tijdelijke oplossing is dit perfect.

Hou er wel rekening mee dat het leggen van tegels een ingewikkelde klus kan zijn. Hoe groter de tegel, hoe lastiger het is dit netjes te leggen. Ook heb je speciale gereedschappen nodig, bijvoorbeeld om de grond te egaliseren en aan te stampen. Zelf hebben wij deze klus daarom uitbesteed, maar als je handig bent kan je dit wellicht zelf doen en de gereedschappen hiervoor huren.

Kies voor een goedkope bodembedekker

Wil je in plaats van tegels een ander alternatief in de tuin? Denk dan eens aan een bodembedekker als grind, split of boomschors als ondergrond in de tuin.

Soms is dit goedkoper dan nieuwe tegels in de tuin en deze ondergrond is veel eenvoudiger om zelf te leggen. Ook loopt regenwater bij deze ondergrond veel beter weg, waardoor deze bodembedekkers een duurzamere keuze zijn dan tegels.

Wel is het belangrijk dat je worteldoek onder deze bodembedekkers legt om de groei van onkruid te beperken. Op stukken waar veel gelopen wordt kan je ook grindplaten neerleggen, zodat de bodembedekkers niet te veel verschuiven en goed op de plek blijven liggen.

Vraag stekjes

Hopelijk wil je naast tegels ook een heleboel groen in de tuin, want we weten als het goed is inmiddels allemaal dat planten en bomen in de tuin veel voordelen hebben.

Nu is het niet goedkoop om alle planten en bomen nieuw te moeten aanschaffen. Maar als je wat geduld hebt kan je ook beginnen met stekjes. Het eerste jaar is je tuin dan nog niet zo groen, maar met de juiste zorg ziet de tuin er een jaar later veel groener uit.

Informeer eens bij familie en vrienden met een groene tuin of zij misschien nog wat stekjes voor je hebben. Ook op Marktplaats en stekjessites kan je soms aan mooie gratis (of goedkope) stekjes komen. Zoek maar eens op ‘gratis stekjes tuinplanten’ en je zult zien dat er heel wat mogelijkheden zijn.

Gratis bomen via de gemeente

Nu zal dit per gemeente verschillen, maar mijn gemeente biedt elk voorjaar honderden gratis bomen aan. De gemeente Arnhem is dan ook heel actief in het (samen) vergroenen van de stad.

Informeer eens bij jouw gemeente of ze ook zo’n actie hebben.

Hou er wel rekening mee dat deze gratis bomen en struiken vaak ongewenste zaaiingen zijn die de gemeente heeft weggehaald. Dit is zeker niet altijd slecht, maar sommige bomen kunnen snel (te) groot worden in de tuin of zich ook in de tuin weer steeds uitzaaien. Zoek dus vooraf hier informatie over op.

Er worden bijvoorbeeld soms berken en beuken aangeboden, maar zeker in een kleine tuin kan dit met 20 meter hoog op termijn wel een probleem worden. Vlinderstruiken daarentegen die ook vaak gratis worden aangeboden zijn altijd een goed idee. Een vlinderstruik staat prachtig, past ook in een kleinere tuin en vergt weinig aandacht en onderhoud.

vlinderstruik Buddleja met vlinders

Goedkope en snelgroeiende planten

Met gratis tuinplanten kan je dus al een heel eind komen bij het inrichten van de tuin. Maar misschien is de tuin nog niet groen genoeg en wil je nog meer planten in de tuin.

Kies dan eens voor goedkope en snelgroeiende planten in de tuin.

Dit zijn een aantal voorbeelden van planten die je kunt aanschaffen met een klein budget:

  • Varens
  • Lavendel
  • Maagdenpalm
  • Hosta
  • Hortensia
  • Siergrassen
  • Campanula
  • Salie
  • Vlinderstruik

Bekijk ook deze snelgroeiende bodembedekkers om je borders snel te vullen met meer groen.

varens in border

Gebruik klimplanten in de tuin

Ook een schutting kost vaak veel geld. Maar er is een goedkopere oplossing hiervoor. Een schutting met klimplanten kost namelijk veel minder geld dan de meeste andere schuttingen.

Het gaaspaneel zelf kost weinig geld en ook de klimplanten hoeven niet veel geld te kosten.

Wil je de schutting snel laten dichtgroeien? Dan is klimop meestal de beste optie, want deze groeit namelijk razendsnel. Zelf hebben wij ook een schutting begroeid met klimop en dit staat heel mooi in de tuin. Groot voordeel van klimop is dat deze het ook goed in de schaduw doet. Maar een nadeel is wel dat deze hard blijft groeien en dat je daardoor de heg regelmatig moet snoeien.

Als je meer geduld hebt kan je ook voor andere klimplanten kiezen die iets langzamer groeien, maar mooie bloemen geven. Denk aan de Toscaanse jasmijn, Clematis, klimhortensia of passiebloem.

Verf de schutting

Staat er al een houten schutting in de tuin, maar vind je deze eigenlijk niet zo mooi? Als de schutting nog kwalitatief goed is hoef je deze natuurlijk niet direct te vervangen.

De goedkoopste manier om toch de houten schutting beter aan te laten sluiten op jouw smaak is om deze een likje verf te geven. Zo kan de schutting nog heel wat jaren blijven staan en kost het jou heel weinig geld.

Scoor goedkoop je tuinmeubelen

Nog zo’n kostenpost voor de tuin zijn de tuinmeubelen. In de winkel kosten deze heel veel geld. En uit ervaring kan ik zeggen dat het niet altijd een slim idee is om deze bij een budgetwinkel te kopen, want dan zijn de tuinmeubelen meestal binnen een paar jaar versleten.

Hoe kan je dan wel goedkoop tuinmeubelen kopen? Je hebt hierbij een aantal opties.

Op Marktplaats staan heel veel tuinmeubelen waar anderen op zijn uitgekeken, maar die nog prima een paar jaar meekunnen. En dit is meestal alsnog een stuk goedkoper dan via een budgetwinkel.

Wil je liever nieuwe meubelen, maar daarbij wel kwaliteit in huis halen? Wacht dan tot het einde van het zomerseizoen, dan zijn bij veel winkels de tuinmeubelen flink afgeprijsd. Laatst liep ik in de bouwmarkt en ik zag dat de tuinmeubelen hier met maar liefst 60 % korting in de aanbieding waren.

Nog een optie is het om zelf een loungemeubel te maken. Op Pinterest staan heel wat ideeën om een loungemeubel van pallets te maken. Wij hebben zelf ook een zithoek in de tuin van pallets door deze simpelweg op elkaar te stapelen.

Wij hebben de pallets zelf gratis kunnen regelen, maar soms moet je er wel een kleine prijs voor betalen. Dan nog is dit een goedkope manier voor nieuwe tuinmeubelen in de tuin.

Zelf tuinkussens maken

Als je dan zo’n fijne loungebank van pallets hebt gemaakt dan heb je hier ook nog tuinkussens bij nodig. Deze loungekussens kosten vaak best wat geld, alhoewel ook de goedkopere winkels tegenwoordig loungekussens in het assortiment hebben. Maar in mijn ervaring zitten deze goedkopere kussens niet altijd even fijn.

In plaats daarvan kan je ook tuinkussens zelf maken. Ook als je uitgekeken bent op de kleur van de kussens is dit een optie. Onze tuinkussens zitten bijvoorbeeld nog heel fijn, maar waren flink verkleurd. Ik heb er daarom zelf nieuwe hoezen omheen gemaakt en inmiddels gaan ze alweer een hele tijd mee.

tuinkussens buiten laten liggen

Maak een buitenkeuken of tuinkast met fruitkistjes of goedkope planken

Wil je ook nog een fijne plek in de tuin die je kunt gebruiken als buitenkeuken of tuinkast? Ook met een klein budget en een beetje creativiteit is er heel veel mogelijk.

Stapel bijvoorbeeld een aantal fruitkistjes op elkaar. Zo heb je een hele simpele kast in de tuin om spullen in neer te zetten. Met goedkope tuinplanken kan je ook zelf een tuinkast of buitenkeuken in elkaar zetten. Wij maakten bijvoorbeeld zelf deze buitenkast waar de bbq precies op past en waar we heel wat extra opbergruimte hebt.

Zoals je ziet zijn er heel wat mogelijkheden om goedkoop zelf je tuin in te richten. Van gratis tegels via Marktplaats, stekjes en planten voor meer groen in de tuin tot het zelf maken van tuinmeubelen: er is heel wat mogelijk.

Het kost natuurlijk wel wat meer tijd dan wanneer je alles door een hovenier laat doen, maar met een kleiner budget kan je zo toch mooi zelf de tuin inrichten.

Heel veel succes!

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Bewaar dit bericht op Pinterest voor later

tuin inrichten klein budget

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven