Wat kan je doen met een schuine wand in de slaapkamer?
schuin dak dakraam

Wat kan je doen met een schuine wand in de slaapkamer?

Heb jij een schuine wand in de slaapkamer? Veel mensen worstelen met de indeling van de slaapkamer met een schuine wand. Hoe richt je deze nou het beste in? Waar laat je het bed? En hoe zorg je voor voldoende kastruimte?

Elke slaapkamer is natuurlijk uniek. Zo heeft de ene slaapkamer een handig dakraam met VELUX rolgordijn en de andere kamer nauwelijks daglicht. Begint bij sommige huizen het schuine dak al vanaf de vloer, terwijl je bij een ander huis nog een flink stuk rechte muur hebt. En natuurlijk heeft elke slaapkamer ook weer andere afmetingen.

Een algemene richtlijn voor de indeling van een slaapkamer met een schuin dak is er dan ook niet. Maar gelukkig zijn er wel heel veel ideeën wat je kunt doen met de schuine muur in de slaapkamer. Bekijk deze ideeën ter inspiratie en ga aan de slag met een plan wat het beste bij jouw slaapkamer past.

1. Is er ruimte voor meer daglicht?

Het grootste probleem in slaapkamers met een schuine wand is vaak dat er te weinig daglicht is. En dat maakt de indeling meteen een stuk lastiger, omdat een ruimte er dan kleiner uitziet.

Met meer daglicht lijkt een slaapkamer met schuin dak dan ook een stuk groter en zal je zien dat er ook opeens qua indeling veel meer mogelijk is. Met een dakkapel creëer je extra beloopbare ruimte, maar ook met een dakraam heb je direct veel meer mogelijkheden. Bekijk maar eens de kwaliteit producten van dakraampje.nl om te zien wat er allemaal mogelijk is.

Voor je aan de slag gaat met de indeling van een schuine wand is het dus eerst goed om te kijken of er ruimte is om meer daglicht te realiseren. De kans is groot dat je daarna nog meer mogelijkheden voor het inrichten van de slaapkamer met een schuin dak ziet.

2. Kast op maat

De meeste mensen kiezen ervoor om een kast op maat onder de schuine wand in de slaapkamer te maken. Vaak is dit ook de meest praktische oplossing.

Kasten op maat onder een schuine wand heb je echt in allerlei varianten, denk bijvoorbeeld aan:

  • een dichte kast met schuifdeuren waarachter je grote spullen kunt opbergen zoals koffers, kerstspullen en tuinkussens.
  • een kast met lades voor het opbergen van kleding.
  • een open kast met planken voor het opbergen van boeken, mooie decoratie en meer.

Zoals je ziet is er heel wat mogelijk. Ben je op zoek naar functionele opbergruimte dan zijn de eerste twee opties het handigst. Maar heb je opbergruimte genoeg in huis en wil je er vooral iets moois van maken dan kan je voor de derde optie kiezen.

3. Bed onder de schuine wand

Als de schuine wand niet direct vanaf de grond begint dan kan je ook een bed onder de schuine wand plaatsen. Je kunt natuurlijk ook knieschotten plaatsen om het bed tegenaan te zetten wanneer de schuine wand wel direct vanaf de grond begint.

Het is natuurlijk belangrijk dat je comfortabel je bed uitkomt en dat het schuine dak niet te dicht op het hoofdeinde van het bed zit. Je wilt niet ‘s ochtends wakker worden en direct je hoofd stoten. Vaak wordt een hoogte van 90 centimeter aangehouden als minimale hoogte om het bed tegenaan te plaatsen.

Als je een knieschot moet maken om het bed onder de schuine wand te plaatsen dan kan je dit natuurlijk ook combineren met een kast op maat achter de knieschotten. Aan de zijkanten van het bed kan je dan schuifdeuren plaatsen, zodat je makkelijk achter de knieschotten kunt komen.

Hou er wel rekening mee dat er dan wellicht geen ruimte over blijft om ook nachtkastjes naast het bed te plaatsen.

Je kunt ook zelf een houten lambrisering maken i.p.v. knieschotten achter het bed. Zo verlies je wel wat opbergruimte achter het bed, maar dit staat wel extra mooi.

schuin dak slaapkamer inspiratie

4. Bankje of stoel onder de schuine wand

Als je op zoek bent naar een simpele en goedkope oplossing om de ruimte onder de schuine wand te stylen, dan zijn een (houten) bankje of een stoel een leuk idee.

Een houten bankje past bijna altijd wel onder een schuine wand en geeft de ruimte direct meer sfeer. Je kunt het bankje eventueel verder stylen met bijvoorbeeld een plaid, een stapel kussens, wat boeken of een windlicht.

Begint de schuine wand iets hoger? Dan kan je ook een stoel onder de schuine wand zetten. Je hebt dan een heerlijk plekje om een boek te lezen of gewoon even te ontspannen.

5. Planten

Misschien wil je de ruimte onder de schuine wand liever niet als opslag gebruiken en er ook geen meubels voor zetten. Maar een lege wand ziet er wel een beetje saai uit.

Voor planten is altijd plek, dus zet dan een aantal lagere planten onder de schuine wand op de vloer. Je zult zien dat de ruimte er zo direct een stuk gezelliger uitziet.

6. Subtiele verlichting

Verlichting in een ruimte met schuine wanden is vaak een groot probleem. Er is weinig plek om hanglampen op te hangen en vloerlampen en wandlampen zijn bij een schuine muur ook niet altijd even praktisch.

Maar met LED verlichting aan de schuine wanden kan jij zorgen voor voldoende verlichting in de slaapkamer. Denk aan subtiele LED strips met mooie warme verlichting. Dit kan een sfeervolle touch geven aan de slaapkamer en zo komt de schuine wand toch goed van pas.

7. Bedstee voor kinderen

Slapen de kinderen op een slaapkamer met een schuine wand? Hoe tof is het dan om maximaal gebruik te maken van de schuine wand en hier een mooie bedstee aan vast te maken.

Pinterest staat vol met leuke ideeën om een bedstee in de kinderslaapkamer te maken. Het is dan ook een goed idee om hier eens ter inspiratie te kijken hoe je de schuine wand in de slaapkamer goed kunt benutten.

8. Werkplek onder schuine wand

Zeker als de schuine wand pas iets hoger begint dan kan je heel makkelijk een kleine werkplek onder de schuine wand maken. Of plaats eerst knieschotten tegen de schuine wand en plaats hiervoor een bureau.

Ook hierbij is het natuurlijk weer zo dat je makkelijk rechtop zittend moet kunnen werken. Maar de ruimte onder een schuine wand kan je ideaal benutten door hier een bureau tegenaan te zetten. Zo heb je een fijne extra werkplek in huis.

Zoals je ziet zijn er genoeg ideeën om de schuine wand in de slaapkamer toch slim te gebruiken. Van extra opbergruimte, een bed voor de schuine wand tot een leuke bedstee van de kinderen: inspiratie genoeg om mee aan de slag te gaan.

Wat zou jij doen met een schuine wand in de slaapkamer?

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven