Zo realiseerden wij extra daglicht in onze uitbouw: 7 tips
tips meer daglicht uitbouw

Zo realiseerden wij extra daglicht in onze uitbouw: 7 tips

Het is alweer een paar jaar geleden dat er een uitbouw aan onze woonkamer werd geplaatst, maar we zijn hier nog elke dag heel erg blij mee. Naast meer ruimte was het realiseren van meer daglicht in de woonkamer ons belangrijkste focuspunt.

In dit artikel deel ik graag mijn tips om extra licht te creëren in een uitbouw, zodat jij hier rekening mee kan houden bij het maken van je plannen voor een verbouwing. Denk aan belangrijke punten zoals een lichtkoepel, maar ook details zoals raambekleding en de kleur van het vloerkleed. Ik vertel je er graag meer over.

Meer ruimte = minder licht

Hoe groter de uitbouw wordt, hoe donkerder het in de woonkamer wordt. Zeker bij een rijtjeswoning, waar alleen aan de voorkant en achterkant van het huis lichtinval is, is het goed om hier rekening mee te houden.

Vooral in het midden van de woonkamer kan het donker ogen. Hoe langer de ruimte, hoe meer dit het geval zal zijn. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om meer daglicht in de woonkamer te realiseren.

De lichtinval in onze woonkamer was voor de uitbouw al erg slecht. Daarom hebben wij bij de plannen voor de uitbouw juist extra op de lichtinval in huis gelet. We hebben nu meer daglicht dan voorheen en hier zijn we erg blij mee.

Plat dak? Kies voor een lichtkoepel

De meeste uitbouwen zullen gerealiseerd worden met een plat dak. En dit is heel fijn, want op dit platte dak kan je relatief eenvoudig een lichtkoepel plaatsen waardoor je meer lichtinval in de woonkamer hebt.

Er zijn allerlei opties om extra licht via het dak te realiseren. Kijk maar eens bij het assortiment van lichtkoepeltje.nl voor een lichtkoepel of platdakraam.

Zelf hebben wij voor een lichtstraat gekozen in de uitbouw. De uitstraling van een lichtstraat en de afmetingen spraken ons het meeste aan.

Er zijn zoveel verschillende mogelijkheden dat je altijd wel iets kan vinden dat precies bij jouw wensen aansluit en waarmee je extra daglicht in de uitbouw realiseert.

Hoe groot wordt het kozijn?

Als je toch voor een uitbouw kiest dan kan je ook direct een nieuwe achterpui kiezen. Zeker als je twijfelt over de lichtinval in huis dan kan je hiermee echt nog wel winst behalen.

Onze originele achterpui was bijvoorbeeld 3 meter breed. Na de uitbouw kozen we voor een achterpui van 4 meter breed. Ook in de hoogte van de achterpui brachten wij een wijziging aan. De nieuwe achterpui komt tot het plafond, wat zorgt voor nog meer lichtinval in de woonkamer.

Hoe groter de achterpui, hoe meer licht er in huis valt. Denk hier dus goed over na, want dit is niet iets wat je achteraf nog makkelijk kunt wijzigen.

De kleur van het kozijn

Als je voor maximaal lichtinval wilt gaan dan kan je het beste kiezen voor witte kozijnen. Wit reflecteert namelijk het licht en zal de woonkamer groter doen lijken.

Zelf hebben wij toch gekozen voor zwarte kozijnen, ondanks dat dit de ruimte eerder knus dan ruimtelijker doet lijken. De kleur van de kozijnen is één van de vele punten die invloed heeft op de lichtinval in huis, maar zeker niet alles bepalend.

Dus als je zwarte kozijnen mooier vind, of dit simpelweg mooier bij je interieur past, dan is het ook prima om hier voor te kiezen. Maar het is wel goed om je te realiseren dat bij weinig daglicht je met witte kozijnen dit nog enigszins kan beïnvloeden.

Voor welke raambekleding kies je?

Niet alleen de keuzes voor de uitbouw zelf heeft invloed op de hoeveelheid daglicht in huis. Ook de keuzes voor de inrichting kunnen invloed hebben op de lichtinval in huis.

Raambekleding kan bijvoorbeeld veel daglicht tegenhouden in de uitbouw. Ook hierbij geldt weer dat als je voor een donkere kleur zoals zwart of antraciet kiest dit het licht zal tegenhouden. Een lichte kleur zoals wit reflecteert juist weer het licht.

Ook het soort raambekleding maakt natuurlijk verschil. Gordijnen en vouwgordijnen heb je overdag waarschijnlijk zoveel mogelijk open, waardoor het daglicht vrij spel heeft in de uitbouw.

Shutters, jaloezieën en plisse gordijnen blokkeren ook overdag gedeeltelijk het daglicht. De kleur van de raambekleding is dan, als je meer licht in de uitbouw wilt, extra belangrijk.

Wij hebben zelf in eerste instantie niet voor raambekleding gekozen, omdat wij het licht vrij spel wilden geven. Om de zon wat te filteren hebben we deze zomer bamboe rolgordijnen opgehangen. En in de winter willen we toch graag iets van gordijnen om de grote pui beter te isoleren, hier gaan we nog naar op zoek.

groter kozijn woonkamer

Kleuren op de muur en vloer

Ook de kleuren op de muur en de vloer in de uitbouw zijn van invloed op hoeveel daglicht er in huis valt. Wij hebben een vrij donkere tegelvloer en hierdoor oogt de ruimte wat donkerder.

In de uitbouw, waar het licht direct op de tegels weerkaatst, valt dit nog wel mee. Maar zeker in het midden van de woonkamer oogt het hierdoor donkerder dan wanneer wij voor een lichte vloer hadden gekozen. Gelukkig kan je hier nog wel wat aan doen door goed te letten op de kleur van de meubels en accessoires.

En natuurlijk is de kleur op de muren in de uitbouw ook belangrijk. Hoe lichter de muren, hoe meer het licht weerkaatst zal worden en hoe groter de ruimte eruit ziet.

Ervaar daarom eerst hoe de ruimte oogt met witte muren. Is er voldoende lichtinval in de ruimte? Dan kan je gerust voor een donkerdere kleur kiezen. Hou er wel rekening mee dat de kleur in het midden van de kamer donkerder uitvalt dan in de uitbouw waar veel daglicht is.

Je kunt daarom beter eerst kleurstalen bestellen om de kleuren op verschillende plekken in de ruimte te testen.

Zelf hou ik van kleur in huis en ook van een iets stoerdere look. Daarom heb ik uiteindelijk toch voor donkere kleuren op de muur gekozen. De lichtstraat en de grote achterpui zorgen voor zoveel lichtinval dat dit prima te combineren valt met een mooie kleur op de muur.

Kleur van meubels en grote accessoires

Gelukkig kan je met meubels en grote accessoires ook de lichtinval in de uitbouw beïnvloeden. Onze donkere vloer wordt bijvoorbeeld gecompenseerd door een groot crèmekleurig vloerkleed. Hierdoor oogt de zithoek in de uitbouw direct een stuk lichter.

hoe leg je vloerkleed onder de bank

Ook als het door de uitbouw in het midden van de kamer donkerder is geworden kan je het licht beïnvloeden door hier met kleuren te experimenteren. Denk aan een witte eettafel, beige eetkamerstoelen of een grote spiegel die het licht weerkaatst.

Je bereikt de meeste impact vooraf, door bijvoorbeeld voor een lichtkoepel te kiezen of juist een extra breed en hoog kozijn te plaatsen. Maar ook achteraf kan je de hoeveelheid licht in de uitbouw nog beïnvloeden door te spelen met kleur in het interieur.

Wij hebben er zelf dankzij de uitbouw extra veel licht bijgekregen. Naast de extra ruimte is dit natuurlijk heel erg fijn.

Liefs, Ilse

standaard afbeelding blog

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. 

Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Bestel bijvoorbeeld via één van de volgende partnerlinks: Bol.com, fonQ, Xenos of Plantje.nl. Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Heb je een niet werkende link of foutje gezien in deze blog? Meld het me!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven