Tuinhaard opknappen en roest verwijderen: zo doe je dat
roestige tuinhaard opknappen

Tuinhaard opknappen en roest verwijderen: zo doe je dat

Heb jij een tuinhaard vol roest en wil je deze graag opknappen? In dit artikel laat ik je zien hoe je roest van de kachel verwijderd en hem er weer mooi uit laat zien.

In onze tuin staat al 7 jaar een tuinhaard. En elk jaar schoof hij weer een stukje verder op naar de hoek, omdat de haard er steeds lelijker en roestiger uit zag. Toen mijn man voorstelde om de kachel maar naar de stort te brengen wist ik dat het de hoogste tijd was om hem op te knappen.

Ik laat je graag zien hoe ik roest van de tuinhaard verwijderd heb en de kachel weer mooi en stralend heb gekregen. Ook geef ik je wat tips om roest te voorkomen.

oude roestige buitenhaard opknappen

Waarom roest mijn kachel?

Roest op een kachel in de tuin is bijna niet te voorkomen. Door de temperatuurverschillen zet de kachel uit en krimpt vervolgens weer. Hierdoor ontstaan er kleine scheurtjes in het staal. Dit in combinatie met het natte weer zorgt ervoor dat er roest op de kachel ontstaat.

Je kunt je dus voorstellen dat als de haard het hele jaar buiten staat er in de loop der tijd steeds meer roest ontstaat. Zo ziet de haard er elk jaar wat minder mooi uit als je deze niet onderhoudt.

Inmiddels ben ik erachter dat het heel simpel is om de haard te onderhouden en op te knappen. Gelukkig maar, want zo kan hij nog heel wat jaartjes mee.

Hoe knap ik de tuinhaard weer op en verwijder ik roest?

Ik deel graag hoe ik de haard heb opgeknapt en mijn ervaringen met roest verwijderen.

Ik moet eerlijk bekennen dat met een regenbui op komst en harde wind ik de haard deze keer met de franse slag heb onderhouden. Ik was binnen een uurtje klaar, maar als het weer beter was geweest had ik liever meer tijd genomen om nog meer roest te verwijderen. Dat komt volgend jaar wel weer.

Stap 1

Omdat het nogal een vies klusje is waar ook veel stof bij vrij komt is het slim om de plek waar je de haard wilt opknappen eerst goed af te dekken. Zelf gebruikte ik een afdekzeil om de omgeving te beschermen.

kachel met roest mooi maken

Stap 2

Verwijder eerst zoveel mogelijk vuil door met een emmertje met sop en een doekje de haard schoon te maken. Je zult zien dat er al heel wat vuil vanaf komt.

Stap 3

Nu ga je zoveel mogelijk roest verwijderen. Hardnekkige roest kan je met een staalborstel verwijderen. Zelf heb ik alleen een staalspons gebruikt en hier kreeg ik ook al veel roest mee weg.

roest verwijderen haard uitleg

Eerlijk is eerlijk, ik wilde snel klaar zijn en heb deze keer niet alle roest verwijderd. Toch heb ik er veel roest vanaf gekregen en ziet de buitenhaard er een stuk beter uit. Ik weet zeker dat als je meer tijd neemt je bijna alle roest kan wegkrijgen. Volgend jaar hoop ik hier meer tijd voor te hebben.

Ik heb er ook voor gekozen het roest van de bodem (waar het hout op ligt) niet te verwijderen. Dit was zo aangetast, hier zou ik meer tijd voor nodig hebben. En omdat het hout er bovenop ligt zie je dit toch niet.

Stap 4

Poets de haard opnieuw om al het loszittende roest te verwijderen. Laat de kachel goed drogen.

Stap 5

Nu kan je met een kachelspray de haard opnieuw een mooie zwarte (of antraciet) kleur geven. Omdat wij de haard alleen als sierhaard hebben heb ik een metaalspray gebruikt, maar deze is niet geschikt als je de haard ook wilt aansteken.

Daarom is het veel beter deze hittebestendige spray te gebruiken. Deze spray is ook geschikt voor buiten.

haard opknappen en weer mooi zwart maken

Het is het beste deze spray toe te passen wanneer het droog is, maar niet te warm. Ook is het makkelijker de spray aan te brengen met niet te veel wind, zodat je minder kans hebt op druipers en je de verf egaal kan aanbrengen.

Met een harde wind en regen op komst is dit bij mij niet helemaal gelukt, maar toch ziet de haard er stukken beter uit dan eerst en kan hij er weer even tegenaan. Zo makkelijk is het om de buitenhaard op te knappen!

buiten haard

Hoe ga ik roest op de kachel tegen?

Er zijn wat dingen die je kunt proberen om roest op de haard te voorkomen.

Zo zou je met olijfolie op een doek lichte roestvorming van de haard kunnen verwijderen. Omdat onze tuinhaard al flink was aangetast heb ik dit zelf niet geprobeerd.

Ook helpt het om de haard droog en beschut te zetten wanneer je hem niet gebruikt. Hoe minder vocht er op de haard terecht komt, hoe minder last je van roest zal hebben.

Je zou er ook voor kunnen kiezen de tuinhaard af te dekken met een beschermingshoes. Ook dan kan er nog altijd wel iets roest ontstaan vanwege het vocht in de lucht, maar dit zal veel minder zijn dan wanneer je de haard niet afdekt.

buiten haard tuin

Zoals je ziet is het helemaal niet zo ingewikkeld om de haard weer op te knappen. Succes!

Liefs, Ilse

Heb je een vraag? Stel je vraag onder aan dit artikel in de comments en ik zal je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Wil jij jouw mooie huis of tuin delen in een binnenkijker? Heb je een leuk zelfmaakproject of een ander tof idee en wil je dit delen met de lezers van InteriorTwin? Mail mij jouw idee.

Vind je dit artikel leuk en wil je me op een makkelijke manier steunen? Ik maak in sommige artikelen gebruik van affiliate links. Als jij iets via zo’n linkje koopt, ontvang ik een kleine commissie (jij betaalt hier niets extra’s voor). Op deze manier kan ik de website onderhouden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deel dit artikel of sla het op:

Scroll naar boven